Wednesday, Jul 23, 2025

صفحه نخست » نیویورک تایمز: مقامات ایرانی اسرائیل را عامل انفجارهای اخیر می‌دانند اما از اعلام رسمی پرهیز می‌کنند

nytfire.jpg

رادیو بین المللی فرانسه - روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی که روز چهارشنبه ۲۳ ژوئیه منتشر شد، فاش کرده که مقامات ایرانی در محافل خصوصی معتقدند موج آتش‌سوزی‌ها و انفجارهای اخیر در نقاط مختلف کشور ممکن است نتیجه یک کارزار هماهنگ خرابکارانه باشد. آن‌ها مظنون اصلی را اسرائیل می‌دانند.

به گزارش روزنامه نیویورک تایمز، طی بیش از دو هفته گذشته، مجموعه‌ای از آتش‌سوزی‌ها و انفجارهای مشکوک تقریباً به‌صورت روزانه در ایران رخ داده‌است. این حوادث مکان‌هایی چون مجتمع‌های مسکونی، پالایشگاه‌های نفت، جاده‌ای در نزدیکی فرودگاه بین‌المللی مشهد و حتی یک کارخانه کفش را درگیر کرده است.

در حالی که مقامات ایرانی به‌صورت علنی این رویدادها را -در تلاش برای آرام کردن جامعه آسیب دیده از جنگ دوازده روزه- ناشی از سهل‌انگاری یا فرسودگی زیرساخت‌ها دانسته‌اند، سه مقام ایرانی از جمله یکی از اعضای سپاه پاسداران در گفتگو با نیویورک تایمز گفته‌اند که به احتمال زیاد، بخشی از این وقایع نتیجه خرابکاری است. این مقامات که به دلیل نداشتن مجوز رسمی به صورت ناشناس صحبت کرده‌اند، باتوجه به سابقه عملیات‌های مخفی ترورها و انفجارها در داخل ایران، اسرائیل را به عنوان مظنون اعلام کرده‌اند.

مقام اطلاعاتی اروپایی که با ایران در ارتباط است نیز به این روزنامه گفته است که ارزیابی‌اش از این حوادث، خرابکاری بوده و با توجه به پیشینه اسرائیل در این‌گونه اقدامات، آن را به تل‌آویو نسبت داده است.

هرچند مقامات رسمی ایرانی تاکنون مدرکی برای این اتهامات ارائه نکرده‌اند، اما پاسخی قانع‌کننده برای اینکه چرا انفجارهایی که علت آن‌ها نشت گاز عنوان شده، به شکل روزانه در کشور اتفاق می‌افتند، ارائه نداده‌اند. برخی از این حوادث، همچون آتش‌سوزی در پالایشگاه بزرگ آبادان که به کشته شدن یک نفر، زخمی شدن چندین نفر و توقف یک خط تولید انجامید، زیرساخت‌های حیاتی را هدف قرار داده‌اند. دیگر انفجارها در ساختمان‌های مسکونی و کارخانه‌ها، نوعی احساس بی‌ثباتی و آشفتگی را در جامعه ایجاد کرده‌اند.

👈مطالب بیشتر در سایت رادیو بین المللی فرانسه

مقامات ایرانی به‌دلیل نگرانی از پیامدهای احتمالی، از مطرح کردن آشکار نام اسرائیل پرهیز می‌کنند، چرا که اعلام چنین اتهامی ممکن است آن‌ها را به واکنشی نظامی وادار کند. بنابر گزارش نیویورک تایمز، در جریان جنگ ماه گذشته، سامانه‌های پدافندی، پایگاه‌های نظامی و تأسیسات هسته‌ای ابران به شدت آسیب‌ دیدند. اگرچه ایران توانایی خود را برای پرتاب موشک‌های بالستیک به اسرائیل تا آخرین ساعات قبل از آتش‌بس حفظ کرد، اما از سرگیری جنگ می‌تواند توان نظامی کشور را بیش از پیش تضعیف کند.

ترس و تردید در میان مردم؛ آیا جنگ تمام شده است؟

مقامات ایرانی در گفت‌وگو با نیویورک تایمز برخی از انفجارها را عمدی دانسته‌اند. آن‌ها به انفجار در یک آپارتمان در قم اشاره کرده‌اند که به گفته دو مقام ایرانی، واحد مورد نظر احتمالاً توسط افرادی اجاره شده بود که با باز گذاشتن شیر گاز و ترک محل، قصد ایجاد آتش‌سوزی را داشته‌اند. مورد دیگر، انفجاری در یک مجتمع مسکونی ویژه کارکنان قوه قضاییه در منطقه چیتگر در غرب تهران بود که منجر به فروریختن دیوارها و پنجره‌ها شد. به گفته این سه مقام، مشابه حملات قبلی اسرائیل به دانشمندان هسته‌ای ایران، هدف احتمالی این حمله، ایجاد ترس در میان قضات و دادستان‌ها بوده است.

عضو سپاه پاسداران که با این روزنامه گفت‌وگو کرده، گفته است: «تأثیر مجموعه این انفجارهای تقریباً روزانه حتی اگر برخی از آن‌ها تصادفی باشند، اضطراب را در میان مقامات و مردم افزایش داده است.»

امید معماریان، کارشناس مؤسسه تحقیقاتی DAWN در واشنگتن، به نیویورک تایمز گفته: «پیشینه پنهان‌کاری و پاسخ‌های مبهم جمهوری اسلامی، ترس و بی‌اعتمادی عمومی را تشدید کرده است. مردم می‌دانند که حکومت اغلب حملات اسرائیل را کوچک می‌شمارد یا تکذیب می‌کند.»

به گزارش این روزنامه، برخی از ایرانی‌ها حتی درباره پایان جنگ اخیر با اسرائیل تردید دارند. مردی به نام محمد که یک کافه و گالری هنری در کاشان دارد، به نیویورک تایمز گفت: «خیلی‌ها فکر می‌کنند کار اسرائیل است و جنگ قرار است دوباره شروع شود.» او افزود که احساس ترس و بدبینی دارد، چرا که کاشان نزدیک به برخی سایت‌های هسته‌ای و پایگاه‌های موشکی قرار دارد.

در فضای مجازی، واکنش مردم به این شرایط، رنگ طنز تلخ به خود گرفته است. کاربران تصاویری دستکاری‌شده از بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در لباس شرکت گاز ایران منتشر کرده‌اند. حتی برخی حساب‌های منتسب به دولت اسرائیل هم با لحن کنایه‌آمیز مشارکت کرده‌اند. به‌نقل از حساب «موساد به فارسی»، که یک مقام موساد صحت آن را تأیید کرده، آمده است: «انفجار پشت انفجار. کسی باید بررسی کند اینجا چه خبر است».



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy