عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی گفت: با انتخاب پزشکیان تغییر رخ داده است اما رییس جمهور بیش از حد نباید در شعار وفاق بماند. پیدا کردن نقطه بهینه خیلی مهم است. همان گونه که درباره قانون حجاب رفتار کرد باید در باره سایر قوانین مانع تحول عمل کند تا مسأله صداوسیما و روابط خارجی را در مسیر حل قرار دهد.
آقای عبدی که در حلقهی فکری ستاد انتخاباتی پزشکیان یکی از اصلیترین افراد بود، در گفتوگویی با انصاف نیوز به بهانهی سالگرد آغاز ریاست جمهوری او، گفت: تا پایان همین امسال فقط وقت دارند که اصلاحات لازم را انجام دهند. فرصتی برای ساختار و آقای پزشکیان و همه منتقدان و موافقان باقی نمانده است. دور سه سال را خط بکشید، یا امسال یا هیچ وقت.
او با اشاره به اعلام آمادگی رئیسجمهور پزشکیان برای گفتوگو با اپوزیسیون گفت: این علامت بسیار کوچکی است و کفایت نمیکند. هنوز هم علامت و شواهدی که دال بر تغییر رویکرد باشد دیده نشده است. ولی باید امیدوار بود و کمک کرد که این تغییر رخ دهد. ناامید نیستم فقط نگرانم دیر و غیر قابل عمل شود.
متن گفتوگوی انصاف نیوز با عباس عبدی را میتوانید در ادامه بخوانید:
رفتار مردم در جنگ راه را برای بهبود عملکرد دولت باز کرد
سالگرد انتخابات و جنگ ۱۲ روزه تقریبا همزمان شده بود. عملکرد دولت و شخص رییس جمهور در روزهای جنگ و پس از آن چطور بود؟ آیا اگر چنین جنگی در دولت سیزدهم رخ داده بود تفاوت چشمگیری در عملکردها وجود داشت؟
ـ عملکرد دولت پس از جنگ بیش از هر چیز مرتبط با نحوه رفتار مردم بود. واکنش مردم در این جنگ خوب و مسئولانه بود، لذا نه تنها فشاری بر وظایف دولت نداشت، بلکه راه را برای بهبود عملکرد و خدماترسانی دولت نیز باز کرد. اگر این رفتار آن گونه بود که متجاوزان تصور میکردند، به طور قطع شاهد وضعیت و نتایج دیگری بودیم.
با این ملاحظه عملکرد مزبور قابل قبول و خوب بود، چرا که رفتار مردم را بازتابی از تصور آنان از دولت میدانم. پس در پاسخ به بخش دوم پرسش شما میتوانم بگویم که از نظر من آمدن فردی چون جلیلی به پاستور میتوانست شکاف موجود دولت ـ ملت را تشدید کند و بر رفتار و واکنش مردم در این جنگ اثر تعیینکننده و بهشدت منفی بگذارد.
شاید اسراییل روی رفتار احتمالی مردم با وجود دولتی شبیه تندروها و جلیلی حساب کرده بود که در عمل ناموفق شد. مردم به صداقت پزشکیان اعتماد نسبی دارند، حتی اگر معتقد باشند که بخش مهمی از انتظارات آنان را برآورده نکرده است.
در اینجا باید بگویم که چرا عملکرد این دولت بر رفتار و واکنش مردم اثر گذاشت؟ به نظر من مهمترین دلیلی که موجب شد متجاوزان در ارزیابی خود از واکنش مردم شکست خوردند این بود که مردم دیدند ایران دو ماه است که مذاکره میکند و طرف مقابل نیز هر روز یک حرف میزند و همه انتظار داشتند که به توافقی دست یابند.
پیش از گفتوگو با اپوزیسیون باید کارهای دیگری انجام شود
رییس جمهور در یکسالگی دولت خود به صراحت از گفتوگو با اپوزیسیون میگوید. حرفی که بیانش در این سطح سابقهی چندانی ندارد. فکر میکنید پس از جنگ ۱۲ روزه مسیر تازهای از سوی دولت و دیگر نهادها آغاز شده است؟
اگر سابقه ندارد، که ندارد، ما به ازای عملی آن چیست؟ مگر این مسأله در صلاحیت یا حدود اختیارات رییس جمهور به تنهایی است؟ اگر آقای پزشکیان از طرف شخص خودشان گفتهاند، اهمیت چندانی ندارد*، ولی اگر از طرف حکومت گفتهاند، پیش از رسیدن به این مرحله باید خیلی کارهای دیگر نیز انجام شود.
گفتگو باید براساس اختیارات باشد، من که نمیتوانم برای فروش خودروی شما با دیگران گفتگو کنم. مگر اینکه وکالت و اختیار داشته باشم. هنوز بخشهای اطلاعاتی، نظامی، قضایی، نظارتی و تقنینی و حتی سیاستگذاری کلان، به کلی خارج از حیطه اختیارات ایشان است.
اگر پزشکیان انتخاب نمیشد وضعیت کشور بسیار بسیار وخیم میبود
شما یکی از تلاشگران انتخابات پارسال بودید. با توجه به فراز و فرودهایی که در این یک سال رخ داد از آن تلاشها پشیمان نشدید؟
معنای پشیمان شدن را متوجه نمیشوم. چون ممکن است به اهداف خود برسیم یا نرسیم، ولی ما که در آینده نیستیم تا بتوانیم نتیجه کارهای خود را به طور قطع و یقین ببینیم. ما باید آگاهانه و به دور از منافع شخصی و صادقانه وارد میدان شویم. سعی کنیم در ادامه راه نیز همین گونه رفتار کنیم. نقدها را بشنویم و منصفانه ارزیابی کنیم، ولی نتیجه را نمیتوان تضمین کرد.
🔴 پزشکیان: نه تنها گنبد آهنین اسرائیل بلکه گنبدهای آهنین منطقه که به کمکش آمده بودند را ما زدیم. pic.twitter.com/ISzLdbCVGK
-- AbdiMedia - Abdollah Abdi (@abdolah_abdi) July 24, 2025
اگر از این زاویه نگاه و ارزیابی کنم، من در انتخابات ۱۴۰۳ تمامی مراحل و ضوابط رسیدن به یک تصمیم سیاسی قابل قبول را رعایت کردم. تعداد زیادی گفتگو با مخالفان انجام دادم و نظرم را گفتم، داوری هم به عهده مردم و مخاطبان بود. روزی هم که انتخابات تمام شد، خداحافظی کردم نه ریالی پول گرفتم و نه توقع دیگری داشتم.
امروز هم که نگاه میکنم رضایت نسبی دارم و گمان میکنم اگر پزشکیان انتخاب نمیشد، وضعیت کشور بسیار بسیار وخیم میبود. البته این فقط یک گمان و تحلیل است، به طور قطع نمیتوان نظر داد، چون رخ نداده. من ۲۶ روز فعالیت سیاسی کردم که حس مفید بودن از آن دارم.
فرصتی نمانده است
اگر اتفاق غیرمنتظرهای رخ ندهد دستکم سه سال دیگر از دولت پزشکیان باقی مانده. برای ادامهی راه چه پیشنهادهایی دارید تا نقاط ضعف یک سال اخیر برطرف شود؟
ـ تا سه سال دیگر؟! تا پایان همین امسال فقط وقت دارند که اصلاحات لازم را انجام دهند. حتماً به یاد دارید که قبلاً در زمان رییسی دو بار گفته بودم که تا پایان ۱۴۰۳، ولی آمدن آقای پزشکیان فقط توانسته یک سال دیگر به تابآوری سیاستهای رسمی موجود کمک کند. فرصتها چون ابر میگذرند. فرصتی برای ساختار و آقای پزشکیان و همه منتقدان و موافقان باقی نمانده است. دور سه سال را خط بکشید، یا امسال یا هیچ وقت.
:::
*هیئت تحریریه خبرنامه گویا بر این باور است که «فیل در اتاق» این مقاله، در واقع رهبر معظم انقلاب، آیتالله خامنهای است، و اینکه رئیسجمهور ایران چه بخواهد یا نخواهد، تأثیر چندانی ندارد.
به نظر میرسد بسیاری از مقالات نیمهانتقادی که در داخل ایران منتشر میشوند، بهطور غیرمستقیم با هدف انتقاد از رهبری نوشته میشوند، بدون آنکه مستقیماً نامی از او برده شود (به دلیل ترس از پیامدها)
صدها روزنامهنگار، فعال مدنی و سیاسی در ایران، تنها به دلیل زیر سؤال بردن سیاستهای جمهوری اسلامی و رهبر آن، زندانی شدهاند.
:::

وقیح ترین جنایتکار ِتحصیلکرده

پیام یک "خاخام تندروی" اسرائیلی به علی خامنه ای