اقتصاد۲۴ - به گزارش بخش عربی العربیه، فردریش مرتس، صدراعظم آلمان، روز یکشنبه اعلام کرد که کشورش و دو کشور اروپایی دیگر درخواستی را به ریاست شورای امنیت سازمان ملل متحد برای فعال کردن «مکانیسم ماشه» علیه ایران ارائه خواهند کرد.
مرتس گفت که این درخواست روز سهشنبه، ۱۵ ژوئیه، به گزارش رسانههای ایران ارسال خواهد شد.
این در حالی است که تهران روز شنبه هشدار داد که فعال کردن «مکانیسم ماشه»، با اعمال مجدد تحریمهای بینالمللی علیه برنامه هستهای ایران، به معنای «پایان» نقش اروپا در موضوع هستهای خواهد بود.
صدراعظم آلمان :
-- 👑Heideh👑 (@Zimmermann____) July 13, 2025
ما از سازمان ملل خواستیم مکانیسم ماشه رو علیه رژیم ایران تو تاریخ ۱۵ ژوئبه (سه شنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۴) فعال کند. pic.twitter.com/PZp5UWrzP6
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس: فعالسازی مکانیزم ماشه آغاز چرخهای پرهزینه برای اروپاست
ابراهیم عزیزی، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در شبکه ایکس نوشت: فعالسازی مکانیزم ماشه آغاز چرخهای پرهزینه برای اروپاست.
مقایسه صحبتهای سال ۱۳۹۹ ظریف با صحبتهای سال ۱۴۰۳ عراقچی
ظریف الدنگ میگفت که چیزی به اسم مکانیسم ماشه در #برجام و متعلقاتش نیست!
-- Mahdi Nikkhah I مهدی نیکخواه (@mahdinikkhah) July 11, 2025
مردک دروغگو.
اگر خائن نباشه قطعاً احمقه. pic.twitter.com/p91lOxKFXa
:::
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، دوشنبه ۲۳ تیر در نشست خبری هفتگی خود با اشاره به تهدید کشورهای اروپایی برای فعالسازی مکانیسم ماشه گفت: «استفاده از مکانیسم ماشه یک اقدام سیاسی و در راستای تقابل با ایران است.»
او افزود: «ایران کماکان خودش را عضو برجام میداند و تعهداتش را در واکنش به نقض فاحش مفاد برجام از سوی آمریکا و طرفهای مقابل کاهش داده است.»
بقایی هشدار داد: «تهدید به اسنپبک با پاسخ مقتضی ایران مواجه خواهد شد.»
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، هم ۲۱ تیر در دیدار با روسای نمایندگیهای خارجی در تهران گفت اروپاییها در چند ماه گذشته و بهویژه اخیرا اشارههایی به امکان استفاده از مکانیسم ماشه برای برگرداندن خودکار تحریمها علیه ایران داشتند، اما این «بزرگترین اشتباهی است که میتوانند انجام دهند».
:::
چه احتمالی درباره فعال شدن مکانیسم ماشه وجود دارد؟
با وجود خروج از برجام، دولت ترامپ در مرداد ۱۴۰۰ اعلام کرد که مکانیسم ماشه را فعال کرده، زیرا نام آمریکا همچنان به عنوان یکی از طرفهای برجام در قطعنامه ۲۰۱۵ ذکر شده است.
اما تمام طرفهای باقیمانده توافق، یعنی ایران، آلمان، فرانسه، بریتانیا، روسیه و چین، به شورای امنیت اعلام کردند این اقدام آمریکا را بهرسمیت نمیشناسند.
تقریبا همه اعضای غیردائم وقت شورای امنیت نیز با آن مخالف بودند و مکانیسم ماشه در آن زمان بهطور رسمی فعال نشد.
در حال حاضر، بریتانیا، فرانسه و آلمان بهطور جدی به فعالسازی مکانیسم ماشه فکر میکنند.
اکنون چه اتفاقی در حال رخ دادن است؟
با انقضای قطعنامه شورای امنیت در ۲۶ مهر ۱۴۰۴ (۱۸ اکتبر ۲۰۲۵)، فرصت فعالسازی مکانیسم ماشه نیز از بین خواهد رفت.
دونالد ترامپ به نماینده آمریکا در سازمان ملل دستور داده تا با متحدان این کشور برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران همکاری کند.
بریتانیا، فرانسه و آلمان به شورای امنیت گفتهاند که آمادهاند فعالسازی مکانیسم ماشه را پیگیری کنند.
این سه کشور پیشتر به حکومت ایران گفته بودند که اگر تا ۹ تیرماه توافق جدیدی حاصل نشود، مکانیسم ماشه را فعال خواهند کرد.
آنها همچنین از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواسته بودند تا گزارشی جامع درباره فعالیتهای هستهای ایران منتشر کند تا پایه حقوقی محکمی برای بازگرداندن تحریمها فراهم شود.
برای شروع روند، ابتدا باید مکانیسم حل اختلاف مندرج در توافق برجام فعال شود، مکانیسمی که بریتانیا، فرانسه و آلمان در ژانویه ۲۰۲۰ آغاز کرده بودند. روسیه با این مکانیسم مخالفت کرده است.
در برنامهریزی برای فعالسازی مکانیسم ماشه در شورای امنیت، این کشورها احتمالا این را هم در نظر خواهند داشت که روسیه در ماه سپتامبر ریاست شورای امنیت را برعهده خواهد داشت.
هشدار لندن به تهران درباره مکانیسم ماشه
دیوید لمی، وزیر خارجه بریتانیا، ۱۷ تیر هشدار داد اگر حکومت ایران از جاهطلبیهای هستهای خود عقبنشینی نکند، بریتانیا به همراه فرانسه و آلمان ممکن است با فعالکردن مکانیسم ماشه، بازگشت تحریمهای سازمان ملل متحد علیه تهران را کلید بزنند.
او گفت در هفتههای آینده فشارها بر جمهوری اسلامی بهطور قابل توجهی افزایش خواهد یافت و تحریمهای بیشتری علیه تهران اعمال میشود.
بازگشت تحریمهای شورای امنیت نهتنها صادرات نفت ایران را دوباره هدف قرار میدهد، بلکه همکاریهای تجاری و مالی با هر کشوری که با ایران تعامل کند را هم در معرض مجازات قرار خواهد داد.
از سوی دیگر، یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، ۱۹ تیر هشدار داد در صورت ادامه تهدیدات جمهوری اسلامی، ارتش اسرائیل بار دیگر به ایران حمله خواهد کرد و این بار هیچ نقطهای در امان نخواهد بود.
تحریمهای متوقفشده سازمان ملل کداماند؟
در صورت فعالسازی مکانیسم ماشه، تحریمهایی که پیشتر در شش قطعنامه شورای امنیت بین سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ علیه ایران اعمال شده بودند، دوباره برقرار خواهند شد. این تحریمها شامل موارد زیر هستند:
- تحریم تسلیحاتی
- ممنوعیت غنیسازی اورانیوم و بازفرآوری آن
- ممنوعیت پرتاب و انجام فعالیتهای مرتبط با موشکهای بالستیک قادر به حمل کلاهک هستهای، همچنین ممنوعیت انتقال فناوری و ارائه کمک فنی در این حوزه
- مسدودسازی داراییها و ممنوعیت سفر برای شماری از افراد و نهادهای ایرانی
- اجازه به کشورهای عضو سازمان ملل برای بازرسی محمولههای شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران و خطوط کشتیرانی ایران بهمنظور جلوگیری از انتقال کالاهای ممنوعه.