خبرگزاری دانشجويان ايران - تهران
سرويس: مجلس
مخبر کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی در جمع خبرنگاران در خصوص جلسه روز گذشتهی کميسيون متبوعش گفت: در جلسه روز گذشته بررسی لايحه اصلاح موادی از قانون انتخابات، تشکيلات و وظايف و اختيارات شوراهای اسلامی شهر و روستا ادامه و مواد ديگری از آن مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا)، کاظم جلالی ادامه داد: اعضای کميسيون نظر دولت را در مورد نظارت بر انتخابات شوراها رد کردند و همچنان کما فی سابق نظارت بر انتخابات شوراها در اختيار نمايندگان خواهد بود.
جلالی افزود: در لايح دولت پيشنهاد شده بود؛ چهار نفر از شورای نگهبان دو نفر از مجلس و يک نفر از دادستانی کل کشور بر انتخابات شوراها نظارت کنند.
نمايندهی شاهرود خاطرنشان کرد: در صورت تصويب نهايی در صحن علنی نظارت مانند دو انتخابات گذشتهی شوراها، توسط پنج نفر از نمايندگان به عنوان عضو شورای مرکزی نظارت و در هر استان سه نفر از نمايندگان به انتخاب مجمع نمايندگان همان استان وظيفه نظارت بر انتخابات را در دست خواهند داشت.
مخبر کميسيون امنيت ملی گفت: در بحث سن رأیدهندگان نيز کميسيون تصويب کرد سن رأیدهندگان در انتخابات شوراها از ۱۵ سال به ۱۸ سال ارتقاء يابد، بنابراين کسانی در انتخابات شوراها میتوانند رأی دهند که ۱۸ سال داشته باشند.
جلالی در پاسخ به اينکه دولت در لايحه خود سن رأیدهندگان را چند سال عنوان کرده بود، گفت: دولت در اين زمينه نظری نداشت و اين موضوع به عنوان پيشنهاد به تصويب رسيد.
نمايندهی شاهرود در خصوص علت اين تصميم گفت: در سه کشور که ايران هم يکی از آنهاست سن رأیدهندگان زير ۱۸ سال است در برخی کشورها ۲۱ يا ۲۲ سال تعيين شده است.
وی افزود: در بسياری از صلاحيتها که در قانون مشخص گرديده، و عمدتا شخصی است، مانند گرفتن گواهينامه و سربازی ملاک ۱۸ سال است، اما در انتخابات که يک اثر اجتماعی دارد سن رأی ۱۵ سال تعيين شده است.
مخبر کميسيون امنيت ملی در پاسخ به اين سوال که در صورت همزمانی انتخابات شوراها و خبرگان سن رأیدهندگان برای خبرگان به چه صورت خواهد بود؟ گفت: در مورد اين موضوع نيز در کميسيون بحث شد. خبرگان خودش بايد در مورد سن رأیدهندگان تصميم بگيرد و اين در صلاحيت خود خبرگان است و اميدواريم هماهنگ با مجلس تصميم مقتضی را بگيرند.
وی در پاسخ به اين سوال که چرا در حاليکه ملاک سن رأی در انتخابات رياست جمهوری که يکی از مهمترين انتخابات است ۱۵ سال ملی ملاک سن شوراها ۱۸ سال تعيين شده است، گفت: در بحث انتخابات رياست جمهوری واقعا قانون دچار مشکل جدی است مثلا شرط مشارکت در انتخابات رياست جمهوری برای کانديداها سواد خواندن و نوشتن است در حاليکه برای مجلس فوق ديپلم است.
وی يادآور شد: کميسيون امنيت ملی سطح سواد کانديداها برای انتخابات شوراها را در روستاها خواندن و نوشتن در شهرهای کمتر از يک ميليون نفر ديپلم و شهرهای بيش از يک ميليون نفر جمعيت فوق ديپلم است.