دوشنبه 8 فروردین 1390   صفحه اول | درباره ما | گویا


گفت‌وگو نباشد، یا خشونت جای آن می‌آید یا فریبکاری، مصطفی ملکیان

مصطفی ملکیان
ما فقط با گفت‌وگو می‌توانیم از خشونت و فریبکاری رهایی پیدا کنیم. در جامعه هر مساله‌ای از سه راه رفع می‌شود، یکی گفت‌وگوست، یکی خشونت و دیگر فریبکاری. اگر در جامعه گفت‌وگو تعطیل شود دو رقیبی که جای آن را می‌گیرند، خشونت و فریبکاری هستند ... [ادامه مطلب]


بخوانید!
پرخواننده ترین ها

گزارش سالانه عفو بين‌الملل در مورد اعدام‌های سال ۲۰۱۰، راديو زمانه

در گزارش سالانه عفو بين‌الملل، ايران بار ديگر پس از چين، بيشترين اعدام‌های سال را به خود اختصاص داده است. عفو بين‌الملل می‌گويد مجازات اعدام هر روز بيشتر در جهان منزوی می‌شود.

به گزارش تارنمای عفو بين‌الملل، اين سازمان مدافع حقوق بشر آمار اعدام‌های جهان در سال ۲۰۱۰ ميلادی را منتشر کرد.

بر اساس گزارش تازه عفو بين‌الملل، در سال گذشته مجازات اعدام در سطح جهان منزوی‌تر شد و کشورهايی بيشتری اجرای اين مجازات را کنار گذاشتند.

بنا بر گزارش سالانه سازمان عفو بين‌الملل، در سال ۲۰۱۰ ميلادی ۵۲۷ نفر در ۲۳ کشور جهان اعدام شده‌ و بيش از ۲۰۰۰ نفر در ۶۷ کشور به اين مجازات محکوم گرديده‌اند.



تبليغات خبرنامه گويا

[email protected] 


۱۳۹ کشور جهان مجازات اعدام را از قانون خود حذف کرده و يا در عمل آن را به اجرا نمی‌گذارند. آخرين اين کشورها گابن و مغولستان بودند.

تا پايان سال ۲۰۱۰ ميلادی ۹۶ کشور جهان مجازات اعدام را به‌طور کلی از قوانين جزايی خود حذف کرده‌اند؛ ۹ کشور اين مجازات را در زمان صلح کنار گذاشته و ۳۴ کشور نيز اعدام را در عمل به اجرا نمی‌گذارند اما در قوانين جزايی خود آن را دارند.

در سال گذشته سازمان ملل متحد قطع‌نامه‌ای برای توقف جهانی مجازات اعدام به تصويب رساند اما با اين حال ۵۸ کشور همچنان مجازات اعدام را در قوانين جزايی خود حفظ کرده‌اند.

اوليور هندريش، صاحب‌نظر درباره مجازات اعدام در شعبه عفو بين‌الملل آلمان در اين باره می‌گويد: «از ۱۰ سال پيش به اين سو شاهد گرايش روشنی به سوی جهانی بدون مجازات اعدام هستيم.»

هندريش می‌افزايد: «هر کشوری که در سده ۲۱ انسان‌ها را به‌دار آويزد و يا اعدام کند به شکل فزاينده‌ای در جهان منزوی می‌شود.»

با اين حال در گزارش سالانه عفو بين‌الملل در دو کشور چين و ايران وضعيت مجازات اعدام ناگوار اعلام شده است.

تعداد اعدام‌ها در چين، به دليل پنهان نگه‌داشتن آن از سوی دولت اين کشور، همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. بنا بر تخمين عفو بين‌الملل تعداد اعدام‌ها در چين به پنج هزار نفر می‌رسد در حالی که در دهه ۹۰ ميلادی اين تعداد هفت تا ۹ هزار نفر در سال گزارش می‌شد.

پس از چين، ايران با رقم دست‌کم ۲۵۲ اعدام در رتبه دوم قرار دارد. بر اساس گزارش سالانه عفو بين‌الملل تعداد اعدام‌ها در ايران نسبت به سال ۲۰۰۹ کاهش يافته است. در گزارش سال ۲۰۰۹ تعداد اعدام‌ها در ايران ۳۸۸ نفر گزارش شده‌بود. اين در حالی است که برخی اعدام‌های گسترده سال ۲۰۱۰ در ايران، از جمله اعدام‌های جمعی در مشهد هيچ‌گاه توسط جمهوری اسلامی ايران اعلام رسمی نشده‌اند.

سازمان عفو بين‌الملل در همين رابطه می‌گويد گزارش‌های قابل اعتمادی از «۳۰۰ مورد اعدام که به تازگی در ايران در زندان وکيل‌آباد مشهد به اجرا گذاشته شده» به دست آورده است.

رتبه‌های بعدی متعلق به کره شمالی با دست‌کم ۶۰ اعدام، يمن با دست‌کم ۵۳، آمريکا با ۴۶ و عربستان سعودی با دست‌کم ۲۷ اعدام می‌باشند.

اعدام با شليک گلوله اکنون جای خود را بيشتر به اعدام با طناب دار و يا تزريقات کشنده داده است.

در گزارش ۲۰۱۰ عفو بين‌الملل بلاروس تنها کشور اروپايی است که در آن همچنان مجازات اعدام وجود دارد و هم‌اکنون جان سه تن را در اين کشور تهديد می‌کند.

در برخی از کشورها از جمله چين، مصر و تايلند بالا رفتن ميزان اعدام‌ها به دليل مواد مخدر، جنايات اقتصادی و روابط جنسی ميان بزرگسالان و توهين به مقدسات اعلام شده است.

سازمان عفو بين‌الملل از جمله سازمان‌های مدافع حقوق بشر است که در راه حذف مجازات اعدام در جهان تلاش می‌کند. اين سازمان هر سال گزارش سالانه خود در زمينه مجازات اعدام را منتشر می‌کند.


ارسال به بالاترین | ارسال به فیس بوک | نسخه قابل چاپ | بازگشت به بالای صفحه | بازگشت به صفحه اول 



















Copyright: gooya.com 2016