شنبه 10 دی 1390   صفحه اول | درباره ما | گویا


گفت‌وگو نباشد، یا خشونت جای آن می‌آید یا فریبکاری، مصطفی ملکیان

مصطفی ملکیان
ما فقط با گفت‌وگو می‌توانیم از خشونت و فریبکاری رهایی پیدا کنیم. در جامعه هر مساله‌ای از سه راه رفع می‌شود، یکی گفت‌وگوست، یکی خشونت و دیگر فریبکاری. اگر در جامعه گفت‌وگو تعطیل شود دو رقیبی که جای آن را می‌گیرند، خشونت و فریبکاری هستند ... [ادامه مطلب]


بخوانید!
پرخواننده ترین ها

وقایع مهم سال ۲۰۱۱! بهرام رحمانی (بخش دوم)

بخش اول این مطلب را اینجا بخوانید

مرگ روزانه ٣١٠ نفر در تهران

روزنامه همشهری حکومت اسلامی، دوشنبه ۲۱ آذر ۱۳۹۰ - ۱۲ دسامبر ۲۰۱۱ خود، نوشت: در حالی که آلودگی هوا همانند پاییز هر سال که بیش ترین تعداد مرگ و میر ناشی از این معضل زیست ‌محیطی در آن اتفاق می ‌افتد هم چنان قربانی می ‌گیرد و تهران با تلفات بالای انسانی در این ارتباط مواجه است.

بر اساس آمار و ارقام سازمان بهشت ‌زهرا که «همشهری» به دلیل بی ‌توجهی وزارت بهداشت در ارائه آمار دقیق مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا به آن استناد می‌ کند و در تجزیه و تحلیل آن ها از نظرات کارشناسی مسئولان بهداشت کمک گرفته، تنها در ۲ ماه اول پاییز امسال،۷۶۱۱ شهروند تهرانی بر اثر ایست قلبی که ارتباط نزدیک با آلودگی هوا دارد جان خود را از دست داده ‌اند که اگر همین آمار را به روز محاسبه کنیم در روز ۱۲۶ شهروند تهرانی ایست قلبی کرده‌ اند.

این در حالی ست که سکته قلبی نیز در ردیف بعدی با سهم بالایی از علل مرگ در پایتخت ۵۶۹۱ شهروند را کشته و در برآورد کلی عوارض قلبی بیش ترین تعداد مرگ و میر را در بر‌می ‌گیرد. به گونه ‌ای که دکتر شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی از این اتفاق به عنوان یک بحران یاد می ‌کند و معتقد است مادام که آلودگی هوا به قوت خود باقی بماند تعداد بیش تری از شهروندان جان خود را بر اثر ایست قلبی و بیماری ‌های قلبی از دست خواهند داد.

لازم به ذکر است مجموع مرگ و میرهای ناشی از بیماری‌های قلبی، تنفسی و مغزی که ارتباط معناداری با آلودگی هوا دارد از اول فروردین امسال تا پایان آبان ۲۶۱۴۳ مورد بوده که روند رو به‌ رشدی را در مرگ و میرهای ناشی از آلودگی هوا نشان می‌ دهد.

فساد در اقتصاد ایران

به گزارش سازمان شفافیت بین المللی، تنها ظرف یک سال گذشته فساد در اقتصاد ایران تحت حاکمیت جمهوری اسلامی، 34 میلیارد دلار بر آورد شده است.

فساد مالی در حکومت اسلامی، در مواردی از جمله «تقلب در معاملات بانکی، تقلب در اعلام ورشکستگی، جعل اسناد، تقلب در بیمه سلامت، پول شویی، رشوه، تقلب در بیمه تجاری، توسعه فقر، فلاکت و بی کاری» صورت گرفته است. نمونه بارز این سطح از فساد اختلاس 3 هزار میلیارد تومانی اخیر است.

به گزارش خبرگزراش حکومتی «ایلنا»، احمد توکلی در نشست بررسی «جرائم و تخلفات بانکی و ارائه راهکارهای پیشگیرانه» مهم‌ ترین مسایل فساد بانکی اخیر را تشریح و به عوامل و تبعات رسوایی بانکی اخیر پرداخت و گفت: رفاقت‌، تبانی‌، فساد و خودشفیتگی چهارعامل دخیل در رفتارهای این چنینی است.

او، به انتصاب‌های غیر معقول در رسوایی اخیر بانکی اشاره کرد وافزود: به طور مثال آقایان جهرمی به عنوان مدیر عامل بانک صادرات‌، پرویزیان‌، مشایی صلاحیت لازم را برای مدیریت نداشته ‌اند‌ و اخیرا هم كه می ‌بينيم آقای خورشیدی داماد آقای احمدی ‌نژاد طی حکمی از طرف ایشان به عنوان رییس جدید سازمان استاندارد منسوب شدند.

نماینده تهران در مجلس، ادامه داد: پورمحمدی قائم مقام بانک مرکزی عنوان کرده که مدیران عامل بانک ها هر 15 روز با مشايی رییس دفتر رییس جمهور جلسه داشته و با وی دیدار می کردند كه باید معلوم شود این جلسات برای چه برگزار می‌شد؟

توکلی اظهارداشت: هزینه فساد اقتصادی در ایران سالانه چیزی ۳۴ میلیارد دلار است‌.

در یکی از تندترین حملات علنی نمایندگان مجلس علیه محمود احمدی نژاد، یکی از نمایندگان از رییس جمهور ایران خواست توضیح دهد با آن چه درآمد ۱۴۰۰ میلیارد دلاری کشور طی ۶ سال اخیر خواند، چه کار کرده است.

سیدفاضل موسوی، نماینده خدابنده و دبیر کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، روز چهارشنبه ۷ دی - ۲۸ دسامبر، احمدی نژاد را متهم کرد که با مواضع خود راه وضع تحریم های بین المللی علیه جمهوری اسلامی را هموار کرده است.

فاضل موسوی در ادامه نطق علنی خود از موضع گیری های چند سال اخیر محمود احمدی نژاد درباره انکار نسل کشی یهودیان به دست نازیها در جنگ جهانی دوم و تهدید علیه اسرائیل انتقاد کرد و گفت: «آیا می دانید کاغذ پاره خواندن (قطعنامه های حاوی) تحریمها و خس و خاشاک و بزغاله گفتن ها چه هزینه هایی برای کشور دربرداشته است؟»

او گفت: "آیا می دانید کاغذ پاره خواندن (قطعنامه های حاوی) تحریمها و خس و خاشاک و بزغاله گفتن ها چه هزینه هایی برای کشور دربرداشته است؟"

مجمع جهانی اقتصاد

مجمع جهانی اقتصاد با مقایسه عملکرد دولت‌ ها در 142 کشور جهان رتبه دولت ایران از نظر شفافیت در سیاست‌ گذاری‌ ها 125، پرداخت ‌های بی ‌قاعده 65 و حیف و میل بودجه دولتی 68 اعلام کرد. به گزارش خبرگزای حکومتی فارس، مجمع جهانی اقتصاد در بخشی از گزارش خود موسوم به «گزارش رقابت پذیری جهانی» به بررسی عملکرد 142 دولت جهان پرداخته است.

بر اساس این گزارش، دولت ایران جزو 20 کشور نخست دنیا از نظر عدم رعایت شفافیت در سیاست گذاری ‌های خود قرار دارد. ایران نمره 5/3 از نظر میزان شفافیت سیاست گذاری‌های خود را به‌دست آورده که بدین ترتیب در رتبه 125 جهان از این نظر قرار گرفته است.

سنگاپور با کسب نمره 3/6 در راس این رتبه‌ بندی قرار گرفته و به عنوان کشوری شناخته شده است که سیاست‌ گذاری‌ های دولت آن از بالاترین میزان شفافیت در سطح جهان برخوردار است. کشورهای هنگ کنگ، سوئیس، نیوزیلند، تایوان، فنلاند، سوئد، دانمارک، لوکزامبورگ و بحرین در رتبه ‌های دوم تا دهم از این نظر قرار گرفته‌ اند. رتبه انگلیس در این رتبه‌بندی 18، عربستان 27، ترکیه 44 و روسیه 115 اعلام شده است.

یمن نیز با کسب نمره 2/2 در جایگاه آخر و به عنوان کشوری شناخته شده است که سیاست‌ گذاری ‌های دولت آن کم ترین میزان شفافیت را در سطح جهان دارد. پس از این کشور، هائیتی، رومانی، ونزوئلا، چاد، الجزایر، ماداگاسگار، ایتالیا، بوسنی، تیمور، آرژانتین، بروندی، بلغارستان، سوریه،کره شمالی، بولیوی، نیکاراگوئه، ایران، آنگولا، و لسوتو رتبه ‌های دوم تا بيستم غیرشفاف ‌ترین دولت‌ های جهان را در خود جای داده ‌اند.

بر اساس گزارش فارس، مجمع جهانی اقتصاد هم چنین 142 دولت جهان را از نظر میزان حیف و میل در هزینه ‌های دولتی مورد مقایسه قرار داده که براساس آن دولت ایران رتبه 68 را به دست آورده است. نمره ایران در این زمینه نیز 2/3 اعلام شده است. در راس این رده ‌بندی کشور سنگاپور با نمره 1/6 قرار گرفته است و جمهوری دومنیکن با نمره 7/1 در جایگاه آخر قرار گرفته است.

کاهش توليد نفت در ايران

خبرگزاری حکومتی مهر، نوشت: مديرعامل شرکت ملی نفت ايران، از کاهش توليد 20 هزار بشکه ای نفت ايران در مقايسه با سال قبل خبر داد. به گزارش خبرنگار مهر، احمد قلعه بانی در مراسم سی و دومين سالروز تاسيس شرکت ملی حفاری ايران در اهواز، گفت: در بخش توليد نفت در سال 1389 نسب به سال قبل از آن 27 هزار بشکه افزايش توليد داشتيم ولی امسال نسبت به سال قبل تا به امروز 20 هزار بشکه نفت کاهش توليد داشته ايم.

او، افزود: البته کاهش 20 هزار بشکه توليد نفت امسال، نسب به سال 1388 نبوده بلکه ما هفت هزار بشکه نفت افزايش نسبت به دو سال قبل داشتيم.

قلعه بانی عنوان کرد: طبق برنامه پنجم توسعه، بايد توليد نفت در کشور به پنج ميليون و 100 هزار بشکه در روز برسد که اين امر نيازمند 156 ميليارد دلار سرمايه گذاری است؛ يعنی ما بايد در برنامه پنجم در هر ماه 7/1 ميليارد دلار سرمايه جذب صنعت نفت کنيم.

ركورد 1600 تومان براى دلار

ايسنا، 1 دی 1390، نوشت: صبح امروز دلار ركورد هزار و 600 تومان را زد ولى با توجه به تعطيلى بازار در حال حاضر از هزار و 600 تومان به هزار و 530 تومان رسيده است، طلا نيز پابه‌پاى دلار صعود بی ‌سابقه داشته و هر گرم آن به 57 هزار و 700 تومان رسيد.

4 هزار و 120 نفر از المپيادی ‌ها از کشور رفته ‌اند

معاون علمی و فناوری رياست جمهوری گفت: «شيب خروج المپيادی ‌ها تا سال 81 حدود 40 درصد بود که اکنون به 17 درصد رسيده است.»

نسرين سلطان خواه، در پاسخ به پرسش خبرنگار ايلنا، 6 دی 1390، در مورد ميزان مهاجرت نخبگان و استعدادهای برتر به خارج از کشور گفت: «براساس بررسی ‌های انجام شده 4 هزار و 120 نفر از کل المپيادی ‌ها از ابتدای برگزاری مسابقات المپياد، از کشور خارج شده ‌اند.»

کودکان رنج کار و خیابانی

هنوز حدود ۲۵۰ میلیون دختر و پسر ۵ تا ۱۷ ساله در سراسر جهان برای به دست آوردن دست مزدی ناچیز برای گذران زندگی و تامین خانواده به سخت ‌ترین کارها مشغول ‌اند. بسیاری از این کودکان با مواد شیمیایی خطرناک و ماشین ‌آلات سنگین کار می‌ کنند. پیکر نحیف آنان توان تحمل بسیاری از بارهای سنگین را ندارد.

یک میلیارد گرسنه در جهان

نزدیک به یک میلیارد نفر در سراسر دنیا شب ‌ها را با شکمی خالی به صبح می ‌رسانند. در گزارش فجایای طبیعی سال ۲۰۱۱، برخی نکات برجسته شده است. در دنیا، به اندازه کافی و برای تغذیه تمامی جمعیت آن مواد غذایی تولید می ‌شود. حال آن که، تعداد گرسنگان در مناطق شهری و همین طور در کشورهای با درآمد سرانه بالا، در حال افزایش است. این معضل به ویژه در مناطق آسیا-اقیانوسیه و صحرای آفریقا شدید‌تر است.

هدف اولیه و اصلی سازمان ملل از سال ۱۹۹۰ بهبود شرایط و به نیمه رساندن فقر شدید و قحطی تا سال ۲۰۱۵ بوده که تاکنون محقق نشده است.

بر اساس گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، بیش از ۹۲۵ میلیون نفر در کل دنیا با سوء تغذیه دست به گریبانند و سالانه ۳ میلیون کودک با سن کم تر از پنج ماه بر اثر کمبود تغذیه جان می ‌دهند.

در حال حاضر، بیش از ۱۷۸ میلیون کودک زیر پنج سال بر اثر سوء تغذیه دچار نارسایی رشد هستند. همه چیز در دوره ۱۰۰۰ روزه بین بارداری مادر و دومین سال زندگی کودکان روی می ‌دهد. مساله مطرح در مورد زنان از آن جا ناشی می‌ شود که بر اساس گزارش مذکور بیش از ۶۰ درصد مبتلایان به سوء تغذیه را زنان تشکیل می ‌دهند.

در میان علل بحران تغذیه، توجه گزارش جهانی بر افزایش تورم قیمت های مواد غذایی در سال ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ بوده است. این موضوع حاکی از آن است که دنیا با بی‌ ثباتی در بازارهای محصولات کشاورزی و نوسان قیمت مواد غذایی روبرو است.

آمار پناهجویان

مطابق آخرین گزارش سالانه کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (۲۰۱۰)، ۴۳ میلیون نفر، تنها در کشورهای خودشان به سبب جنگ و عوامل دیگر، آواره و پناهجو اند که بیش از نیمی از آن ‌ها نیز کودکند. پاکستان با 7/1 میلیون پناهنده و ایران و سوریه نیز هر یک با بیش از یک میلیون، بیش ترین پناهندگان جهان را به خود اختصاص داده ‌اند.

مطابق آخرین گزارش سازمان ملل، در نیمه نخست سال ۲۰۱۱، نزدیک به دویست هزار نفر از کشور‌های صنعتی درخواست پناهندگی کرده‌اند و به رغم وجود شرایط بسیار دشوار و خطرناک عبور از مرزهای اروپا، ۷۳ درصد آنان در این قاره پناهنده شده‌اند. (۱۴۴ هزار نفر تنها در نیمه نخست سال ۲۰۱۱)

افغانستان با ۱۵ هزار و ۳۰۰، چین با ۱۱ هزار و ۷۰۰، صربستان با ده‌ هزار و ۳۰۰، عراق با ده‌ هزار و ۱۰۰و ایران با هفت ‌هزار و ۶۰۰ پناهجو، پنج کشوری نخستی هستند که شهروندان شان در طول این مدت در این کشور‌ها اعلام پناهندگی کرده ‌اند.

تراژدی انسانی در آب های اندونزی

روز شنبه ۱۷ دسامبر 2011 برابر با ۲۶ آذر 1390، یک کشتی که بیش از ظرفیت خود مسافر حمل می‌ کرده، در سواحل اندونزی غرق شده است. یک مسئول پزشکی در اندونزی، روز یک شنبه 18-12-2011 اعلام کرد، یک کشتی چوبی حامل پناه جویان که بیش تر آن ها ایرانی و افغانی بوده اند در آب های اندونزی غرق شده است.

سحر العارفین، رییس عملیات نجات اندونزی در گفتگو با خبرگزاری رویترز اعلام کرد از میان 380 مسافر کشتی غرق شده، تنها 76 نفر نجات یافته اند.

سرنشینان این کشتی، قصد داشتند خود را به استرالیا برسانند. به گفته مسئولان، کشتی غرق شده ظرفیت حداکثر ١٠٠ مسافر را داشته است اما دست کم ٢٥٠ نفر سوار آن بودند.

نجات یافتگان ایرانی و افغانی که اینک در محلی در ٦٠٠ کیلومتری جاکارتا، پایتخت اندونزی، نگهداری می شوند گفته اند که بین ٢٥٠٠ تا ٥٠٠٠ دلار به قاچاقچیان انسان داده اند.

بر اساس این اظهارات، اغلب مسافران کشتی پس از آن که از دوبی به جاکارتا پرواز کرده بودند، توسط قاچاقچیان با چهار اتوبوس، هر یک با ظرفیت ۶۰ نفر، به لنگرگاه منتقل شده ‌اند تا آن‌ها را با کشتی به خاک استرالیا برسانند و تقاضای پناهندگی بدهند.

این دومین بار ظرف دو ماه اخیر است که کشتی حامل پناه جویان در راه رسیدن به استرالیا غرق می شود. ماه گذشته هم حدود پنجاه پناه جو که با کشتی عازم استرالیا بودند با غرق کشتی، جان خود را از دست دادند.

یک کشتی دیگر پناه جویان نیز در اوایل ماه نوامبر در اندونزی غرق شد و بیش از پنجاه مسافر آن نجات یافتند، اما حدود هفت نفر از مسافران غرق شدند.

حدود ۱۹۷ مسافر یک کشتی حامل پناه جویان در دریای سرخ جان خود را از دست دادند. به گزارش خبرگزاری نیمه‌ دولتی «مرکز رسانه‌ ای سودان» (SMC) به نقل از مقام ‌های دولتی، این اتفاق روز سه‌ شنبه ۵ ژوئیه 2011 - ۱۴ تیر 1390 در آب ‌های سودان رخ داده است. مرکز رسانه ‌ای سودان گزارش داد که تنها ۳ تن از این حادثه جان سالم به در برده ‌اند.

زلزله و سونامی ژاپن

از زمان جنگ جهانی دوم ژاپن با فاجعه ای در این مقیاس روبرو نشده بود؛ زلزله 9 ریش تری که در 11 مارس سال جاری میلادی این کشور را لرزاند. میزان خسارت‌ های اقتصادی ناشی از وقوع زلزله 9 ریش تری در ژاپن به 309 میلیارد دلار رسیده که این رقم بیش ترین خسارت وارده به یک کشور در جهان بر اثر زلزله اعلام شده است. این رقم دو برابر خسارت وارده در جریان زلزله کوبا و چهار برابر توفان کاترینا در آمریکاست.

این رقم شامل زیان های وارده به راه ها، واحدهای مسکونی، اداری، کارخانه ها و سامانه های زیربنایی این کشور است. با این وصف اگر زیان های وارده ناشی از انفجارهای نیروگاه اتمی فوکوشیما نیز به آن افزوده شود، این رقم به مراتب بیش تر خواهد بود.

شبکه تلویزیونی ژاپنی ان اچ کی گزارش داد شمار کشته شدگان و افراد مفقودالاثر در نتیجه سونامی و زلزله مخرب در ژاپن از مرز 25 هزار نفر تجاوز کرده است. آژانس پلیس ژاپن، اعلام کرد تا امروز 9 هزار و 700 نفر براثر زلزله و سونامی کشته و 16 هزار و 501 نفر ناپدید شده اند.

فجایع مربوط به طبیعت در آمریکا

طبق آمار اداره هواشناسی آمریکا، فجایع مربوط به طبیعت در این کشور در سال ۲۰۱۱، به طور کل ۳۵ میلیارد دلار ضرر به همراه داشته که البته این آمار جدا از خسارات مربوط به طوفان آیرن است. این آمار شامل 8 ماه نخست سال 2011 است.

طوفان و سيل فيليپين

سرعت طوفان واشی که شامگاه جمعه ۱۶ دسامبر - ۲۶ آذر، دو جزيره جنوبی فيليپين را درنورديد، ۹۰ کيلومتر در ساعت گزارش شده که باعث طغيان رودخانه ‌ها و سيل نيز شد. به دنبال اين طوفان ده ‌ها هزار نفر در فيليپين بی ‌خانمان شدند.

دو روز پيش يک روزنامه ‌نگار به خبرگزاری فرانسه گفت اجساد قربانيان به سرعت در حال فاسدشدن است. به گفته اين روزنامه ‌نگار، آب آشاميدنی در شهرهای طوفان ‌زده قطع است و ممکن است ساکنان اين مناطق با بحران آب روبرو شوند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، شورای فجایع ملی فیلیپین اعلام کرد که تا این لحظه «هزار و ۸۰ تن» در اثر سیل و طوفان «واشی» در جنوب فیلیپین جان باخته ‌اند و عملیات نجات برای یافتن «بیش از هزار» مفقود این حادثه نیز هم چنان ادامه دارد.

طوفان گرمسیری «واشی» 25 آدر ماه، در حرکت خود از شق جزیره جنوبی مینداناو به سمت غرب، ضمن تخریب منازل این منطقه، موجب مالامال شدن رودخانه ‌ها و روان شدن و سیل و گل و لای شد. بیش ترین خسارات متوجه دو شهر «ایلیگان» و «کاگایان دِ اورو» در این جزیره شده است و صدها هزار تن از ساکنان این دو شهر محل سکونت خود را ترک کرده و به مدارس، کلیساها، سالن‌ های عمومی و پایگاه ‌های نظامی پناه برده ‌اند.

شورای فجایع ملی اظهار کرده است که طوفان مزبور با تخریب بزرگراه ‌ها، پل‌ ها، مدارس و سایر زیرساخت‌ های شهری، حدود ۲۳ میلیون دلار خسارت به بار آورده‌ است. به گفته سازمان کشاورزی فیلیپین، این طوفان موجب از بین رفتن بیش از هفتصد تن برنج و بیش از هفت هزار و ۵۰۰ تن ذرت شده است.

آژانس ‌های امداد حاضر در فیلیپین، به منظور کمک‌ رسانی به خیل عظیم آسیب‌ دیدگان حاضر در پناهگاه‌ ها، خواستار ۲۸ میلیون دلار کمک مالی شده ‌ا‌ند. به گفته شورای فجایع ملی این طوفان زندگی حدود ۶۷۵ هزار تن را دچار اختلال کرده که از این میان در حال حاضر حدود ۳۰۰ هزار تن در مراکز امن حضور دارند.

طوفان «واشی»، نوزدهمین طوفانی است که در سال ۲۰۱۱ در فیلیپین رخ می ‌دهد. از این میان، ماه سپتامبر سال جاری، وقوع دو گردباد شدید به فاصله کوتاهی از یکدیگر، بیش از صد کشته بر جای گذاشت.

«بدترين فاجعه انسانی جهان» در سومالی

اكثريت جمعيت 10 ميليون نفری سومالی، در قحطی و آوارگی و جنگ داخلی و ناامنی به سر می ‌برند و جان 2 ميليون كودك آواره سوماليايی در معرض خطر قرار دارد.

ریيس كميساريای عالی پناهندگان سازمان ملل، خشك سالی و قحطی در سومالی را «بدترين فاجعه انسانی جهان» توصيف كرده و خواستار كمك فوری جامعه جهانی به ساكنان مناطق بحران زده و نجات زنان و كودكان گرسنه شده است.

حجم فاجعه قحطی و خشك سالی در سومالی به حدی است كه سازمان ملل در اين كشور افريقايی، پرچم سياه مرگ را به اهتزاز در آورده و از همه جهانيان درخواست ارسال كمك های فوری نموده است.

در چنين اوضاع و احوالی مادران و كودكان سوماليايی به اميد پيدا كردن لقمه‌ ای نان صدها كيلومتر دورتر به اردوگاه های توزيع غذا در مرز با كنيا هجوم می ‌برند تا پس از هفته‌ ها پياده روی و بی ‌غذايی و تحمل گرمای شديد، يا در ميان راه جان خود را از دست بدهند و يا با فلاكت و در آستانه مرگ به اردوگاه هايی برسند كه ديگر كاری برای آن ها ساخته نيست.

اين در حالی است كه حداكثر طول عمر در سومالی، چهل سال است و حدود نيمی از كودكان نيز در بدو تولد و تا قبل از پنج سالگی به دليل سوء تغذيه جان خود را از دست می ‌دهند!

افزایش هزینه تولید محصولات اصلی غذایی

هزینه تولید محصولات اصلی غذایی تا ۱۸۰ درصد افزایش می یابد. موسسه آکسفام می گوید اگر رهبران جهان اصلاحاتی در بازار مواد خوراکی انجام ندهند، بهای مواد غذایی طی ۲۰ سال آینده بیش از دو برابر خواهد شد.

این موسسه خیریه پیش بینی می کند هزینه تولید محصولات اصلی غذایی تا سال ۲۰۳۰ بین ۱۲۰ تا ۱۸۰ درصد افزایش یابد. بر اساس برآورد آکسفام نیمی از این افزایش ناشی از تغییرات آب و هوایی است. این موسسه در گزارش اخیر خود از رهبران جهانی می خواهد مقررات بازار غذا را بهبود بخشند و سرمایه گذاری بیش تری برای مقابله با تغییرات جوی بکنند.

باربارا استاکینگ، مدیر عامل آکسفام می گوید جامعه جهانی به سمت یک «بحران قابل پیشگیری» در حرکت است.

این گزارش گواتمالا، آذربایجان، هند و شرق آفریقا را چهار منطقه حساس می شناسد که در آن ها «امنیت غذایی» وجود ندارد و مردم برای تغذیه خود دچار مشکل هستند.

بانک جهانی نیز نسبت به افزایش بهای مواد خوراکی هشدار داده و گفته است میلیون ها نفر به فقر شدید کشیده می شوند. بانک جهانی در آوریل گذشته اعلام کرد که وقایع اخیر در خاورمیانه و شمال آفریقا موجب افزایش ۳۶ درصدی مواد غذایی در مقایسه با سال گذشته شده است.

آکسفام، خواهان آن شده است که قوانین جدیدی بر بازار مواد غذایی حاکم شود تا افراد فقیر گرسنه نمانند. این گزارش می گوید شفافیت بیش تری باید بر بازارها حاکم شود، ذخایر مواد غذایی افزایش یابد و سرمایه گذاری بیش تری برای کشاورزان کوچک به خصوص زنان انجام شود.

علاوه بر این پیشنهاد شده سیاست ترویج تولید سوخت های زیستی نیز متوقف شود. خانم استاکینگ گفت: «با وجود آن که جهان توانایی تغذیه همه را دارد، روزانه از هر هفت نفر یک نفر گرسنه می ماند.» با افزایش بهای گندم و سایر مواد غذایی طی چند ماه گذشته 44 میلیون نفر به فقر کشیده شده اند.

فروش داروهای تقلبی در جهان

سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد درآمد ناشی از فروش داروهای تقلبی در جهان حتی به چهل و پنج میلیارد یورو می رسد و بیش از سی درصد داروهای مصرفی در برخی مناطق آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین تقلبی هستند.

شبکه خبری یورونیوز در گزارشی درباره داروهای تقلبی که هم اکنون در بازار و بیش تر از طریق اینترنت خرید و فروش می شود اعلام کرد امروز انواع مختلفی از داروها ازطریق اینترنت خرید و فروش می شود. همین فروش اینترنتی باعث می شود تقلبی بودن یا نبودن آن ها مشخص نشود.

در حالی که بر اساس قوانینی که در اتحادیه اروپا وجود دارد ساخت دارو و فروش آن ها همیشه تحت نظارت قرار می گیرد. در نتیجه، اکنون که فروش داروهای تقلبی از طریق اینترنت رواج پیدا کرده است، سلامت مردم نیز به تبع آن بیش تر در معرض خطر افتاده است.

بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، هم اکنون یک درصد داروهایی که در اروپا خرید و فروش می شود داروهای تقلبی هستند و در جهان این شاخص به ده درصد می رسد.

سازمان جهانی بهداشت تصریح کرده است که در برخی از مناطق آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین میزان داروهای تقلبی حتی به سی درصد نیز می رسد.

بیش تر داروهای تقلبی شامل داروی های تقویتی،لاغری، ضد سرطان، ضد فشار خون و روان گردان هستند که درآمد ناشی از تجارت آن ها در جهان، حتی به چهل و پنج میلیارد یورو نیز می رسد.

بخش عظیمی از کل ثروت جهان در اختیار ۱۴۷ شرکت

پژوهشگران سوئیسی، با بررسی پایگاه داده‌ های مربوط به ۳۷ میلیون شرکت و سرمایه ‌گذار از سراسر جهان به این نتیجه رسیده ‌اند که بخش عظیمی از کل ثروت جهان در اختیار ۱۴۷ شرکت قرار دارد.

به گزارش نشریه «فوربز»، سه متخصص نظریه سیستم ‌ها از موسسه سوئیسی فناوری فدرال در شهر زوریخ برای ارائه مدلی از دارایی‌ های مجموعه شرکت‌ ها و بنگاه‌ های اقتصادی، پس از بررسی فهرست یاد شده، به تحلیل ۴۳۰۶۰ بنگاه فراملی و میزان سهام اشتراکی مابین این بنگاه‌ ها پرداختند. نتیجه تحلیل در قالب مدلی ارائه شده که نشان ‌دهنده نحوه مالکیت دارایی‌ ها و سود به‌ دست ‌آمده این بنگاه ‌ها بوده که نقشه‌ ای جامع از ساختار قدرت اقتصادی کنونی را ارائه داده ‌است.

بر این اساس، نمودار کنترل بنگاه‌ های اقتصادی جهان شکلی «پاپیون‌ مانند» دارد و متشکل از هسته ‌ای شامل ۱۴۷ شرکت مختلف است که پیرامون مرکز نمودار قرار گرفته ‌اند. اما نکته حائز اهمیت در تفسیر شکل به‌ دست ‌آمده، این حقیقت است که ۱۴۷ شرکت تشکیل‌ دهنده نقطه مرکزی بخش چشم گیری از سهام یکدیگر را در مالکیت مشترک دارند و روی هم درصد۴۰ از موجودی ثروت شبکه به ایشان تعلق دارد.

از مرکز نمودار به سمت بیرون، و در مقیاسی بزرگ ‌تر، تعداد ۷۳۷ شرکت 80 درصد دارایی‌ های یاد شده را در حلقه خود حفظ کرده ‌اند. مجله معتبر علمی «نیو ساینتیست» فهرست ۵۰ بنگاه صدرنشین را منتشر کرده که پیوند به این فهرست در انتهای این نوشتار آمده ‌است.

«نیوساینتیست» نیز در پایان مطلب خود به نقل از صاحب ‌نظران تاکید می ‌کند که باید توجه داشت ۱۴۷، برای تبانی، عدد بزرگی است. بنگاه‌ ها و شرکت‌ های بزرگ جهانی اگرچه در بازار با یکدیگر رقابت دارند اما بر روی منافع مشترک شان با یکدیگر متحدند. مقاومت در برابر تغییر در ساختار شبکه، شاید، یکی از این منافع مشترک باشد.

«کنفرانس تغییرات آب ‌و هوایی» سازمان ملل

امسال، در فاصله روزهای ۲۸ نوامبر تا ۱۱ دسامبر، نمایندگان بیش از ۱۹۰ کشور، ۱۷مین دوره کنفرانس سالانه بحث و تصمیم ‌گیری دربارهٔ تغییرات اقلیمی در جهان را در آفریقای جنوبی برگزار کردند. ریاست این کنفرانس با وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی بود. تعیین برنامه زمان ‌بندی شده کاهش میزان آلاینده‌ ها، تامین منابع مالی مکفی برای کمک به کشورهای در حال رشد در امر کاهش آلاینده ‌ها، تضمین قانونی برای اجرای هدف‌ های تعیین شده، و تعیین سرنوشت «پیمان کیوتو» از مباحث اصلی این دوره از گفتگوها در شهر «دوربان» در آفریقای جنوبی بود.

در پایان مذاکره ‌ها، که حتی دو روزی هم بیش تر از برنامه از پیش تعیین شده به درازا کشید، «کارپایه دوربان برای اقدام بهتر» به تصویب شرکت کنندگان رسید که در آن همه کشورها از لحاظ قانونی ملزم به کاهش آلاینده ‌های کربنی شده‌ اند (البته این که این الزام قانونی چگونه اعمال تضمین خواهد شد، هنوز بر کسی روشن نیست) قرار شد که تا سال ۲۰۱۵ میزان کاهش برای هر کشور بررسی و به طور قطع تعیین شود، و اجرای عملی آن از سال ۲۰۲۰ آغاز شود. به اعتقاد نیروها و سازمان‌ های نگران و مدافع محیط زیست انسان و جانداران روی کره خاکی، این توافق نخواهد توانست شرایطی را فراهم آورد که دمای کره زمین بیش تر از ۲ درجه سانتی ‌گراد (نسبت به سال‌ های پیش از دوران صنعتی شدن کشورها) بالا نرود. اگر وضع به منوال کنونی باقی بماند و تلاش جدی برای کاهش گازهای گلخانه‌ ای صورت نگیرد، افزایش ۴ درجه‌ ای میانگین دمای کره زمین بسیار محتمل خواهد بود، که برای حیات انسان و طبیعت فاجعه به ‌بار خواهد آورد. انتقاد دیگر به این «کار پایه» این است که بر اثر فشار برخی از کشورهای قدرت مند، زبان آن بسیار دو پهلو و به قول معروف فرمالیته شده است و راه گریز را باز گذاشته است. آن چه روشن است این است که تولیدکنندگان اصلی آلودگی، یعنی شرکت‌ های بزرگ در کشورهایی مثل آمریکا و کانادا و ژاپن و برخی کشورهای اروپایی، فشار زیادی بر نمایندگان دولتی کشورها می ‌آورند که چنین قراردادهای بین ‌المللی را طوری تنظیم کنند که زیاد دست و پای آن ها بسته نشود!

خروج کانادا از پیمان کیوتو

با این که پیتر کنت، وزیر محیط زیست کانادا، از آغاز شرکت در کنفرانس بین‌المللی اخیر در باره‌ وضعیت محیط زیست و پیمان کیوتو، در شهر «دوربان»، در چند کنفرانس خبری با بدبینی و بی ‌علاقگی نسبت به نتایج کنفرانس ابراز عقیده کرده بود، اما انتظار نمی ‌رفت که در بازگشت از این کنفرانس، در روز دوشنبه 12 دسامبر، رسما اعلام کند که کانادا از زیر تعهدات پیمان‌ کیوتو شانه خالی می‌ کند و از جمع 191 کشور، که تا سپتامبر 2011 آن را امضاء کرده بودند، خارج می ‌شود. اعلام این خبر که بلافاصله تعجب، تاسف و واکنش چندین کشور بزرگ و صنعتی جهان و نیز بخشی از شهروندان کانادایی را برانگیخته است، از جهات گوناگون، چه در صحنه‌ سیاست داخلی کانادا و چه در صحنه‌ بین ‌المللی دارای اهمیت است.

پیمان کیوتو (Kyoto Protocol)، پیمانی است بین ‌المللی به منظور کاهش تولید گازهای گلخانه ‌ای، که عامل اصلی گرم ‌شدن زمین در دهه‌ های اخیر محسوب می ‌شوند، تهیه و به اجرا گذاشته شده است. این پیمان‌ نامه در چارچوب سازمان ملل متحد شکل گرفته است. طی سال های اخیر با افزایش گازهای گلخانه ‌ای نظیر متان، دی اکسید کربن، بخار آب و اکسید نیتروژن در جو زمین، دمای کره زمین در حال افزایش است که این امر باعث ایجاد تغییرات نامطلوب در محیط زیست خواهد شد. از این رو، در سال 1997 طی پیمانی معروف به کیوتو کشورهای صنعتی متعهد شدند که ظرف ده سال آینده میزان انتشار گازهای گلخانه ‌ای خود را 5 درصد کاهش دهند و به کشورهای در حال توسعه نیز برای افزایش ضریب نفوذ استفاده از انرژی‌ های تجدید پذیر نظیر انرژی خورشیدی و بادی، کمک‌ های مالی اعطا نمایند. پیمانی که در دسامبر 1997 در کیوتو - ژاپن مورد مذاکره قرار گرفت در پی تصویب روسیه در نوامبر 2004، پس از امضای 166 کشور در اکتبر سال 2006 برای همه امضاء کنندگان واجب الاجرا گردید.

براساس مفاد این پیمان‌ نامه دولت کانادا متعهد شده بود که تا سال 2012 میزان گازهای گلخانه ‌ای تولید شده در این کشور را تا میزان 6 درصد نسبت به حجم گازهای تولید شده در سال 1990 کاهش دهد. اما بر خلاف انتظار و به دلیل رعایت نکردن تعهدات میزان تولید گازهای گلخانه‌ ای کانادا به شدت افزایش یافته است!

فجایع زیست محیطی در ایران

نقض حقوق بشر و فقر اقتصادی تنها نتایج 33 سال حاکمیت جمهوری اسلامی نبوده اند. وضعیت زیست محیطی در این کشور، بسیار فاجعه بار است.

عموما سیاست های حکومت اسلامی، در تناقض با محیط زیست سالم است. برای نمونه دریاچه ارومیه در شمال غربی ایران، با شش هزار کیلومتر، طی ۱۵ سال اخیر ۶۰ درصد سطح آب های خود را از دست داده و اگر اوضاع به همین صورت ادامه پیدا کند تا سه سال دیگر از بین خواهد رفت و کوهی نمک از خود بر جای خواهد گذاشت که این مساله نیز به فجایع دیگر انسانی و زیست محیطی منجر خواهد شد.

ایجاد بیش از سی سد و تعداد بسیاری چاه عمیق در اطراف این دریاچه به منظور استفاده از آب جهت فعالیت کشاورزی و مصرف صنعتی و هم چنین زرینه رود که ۴۵ درصد آب مورد نیاز دریاچه را تامین می کرد با سیزده سد بر روی آن، از عوامل اصلی کم شدن تدریجی آب دریاچه ارومیه هستند.

هم چنین ایجاد جاده میانگذر برای خودروها و برای راه آهن جهت وصل نمودن ساحل شرقی به ساحل غربی. این طرح تعادل طبیعی دریاچه را به هم ریخته و آن را به دو قطعه تقسیم کرده است.

آب های آلوده و پساب های صنعتی نیز به دورن دریاچه با اجازه مقامات دولتی می ریزند. این پساب ها آلودگی و بحران دریاچه شدت بخشیده است. بنابراین، دریاچه ای که بیش از سی هزار سال قدمت دارد در حال مرگ است و دولت کوچک ترین اقدامی در جهت حفظ آن نکرده است. هم چنین نیروهای امنیتی حکومت، معترضین به عدم توجه دولت به دریاچه ارومیه را نیز شدیدا سرکوب می کنند. هم اکنون به همین دلیل، ده ها تن زندانی هستند.

ویران گری زیست محیطی، در سایر نقاط ایران فاجعه بار است. زاینده رود که به طول ۳۵۰ کیلومتر است به دنبال مدیریت نادرست مسئولان در بخش شرقی خود خشک شده و تولید و زندگی اقتصادی تعداد بی شماری از کشاورزان اصفهان نابود شده اند.

تالاب گاوخونی نابود شده است. وضعیت تالاب انزلی در بحران اکولوژیکی عمیقی است. دریاچه بختگان خشک شده و کارون بحرانی است. دریای مازندران، شدیدا آلوده است، جنگل ها تخریب می شوند و با اجرای پروژه های دولتی هر بار هزاران درخت قطع می گردند. آتش سوزی مداوم جنگل ها و بی تفاوتی مسئولین دولتی، هم چنان به فجایع زیست محیطی می افزایند.

دادگاه شعبه ۱۰۴ دادگاه جزایی تبریز، به ریاست کیانوش شکوه تازه به اتهام ۱۱۲ نفر از معترضین به خشکاندن دریاچه ارومیه رسیدگی و مبادرت به صدور حکم سنگین محکومیت حبس و شلاق در خصوص ۵۷ نفر کرده است. در میان این ۱۱۲ نفر، ۵ نفر خانم و ۹ طفل کم تر از ۱٨ سال نیز به چشم می خورد که رسیدگی به اتهامات اطفال مذکور به دادگاه اطفال احاله شده است. هم چنین ۵۵ نفر از افراد دستگیر شده از اتهامات انتسابی تبرئه شده اند.

پاکیزه ‌ترین شهرهای جهان

ده شهر اسلو، کوبه، کپنهاگ، آدلاید، مینیاپولیس، ولینگتون، هلسینکی، اتاوا، هونولولو و کالگری دارای بهترین آب و هوای جهان و پاکیزه‌ ترین شهرهای جهان در سال 2011 انتخاب شده‌اند.

وجود هوای پاکیزه و دسترسی به آب سالم نوشیدنی نیز از دیگر فاکتورهای تاثیرگذار در انتخاب این شهرهاست.



تبليغات خبرنامه گويا

advertisement@gooya.com 


دنیا برای خبرنگاران خطرناک ‌تر شده است

در سال 2011، ۶۶ خبرنگار به‌ خاطر حرفه خود جان باخته‌ اند. بنا بر گزارشی که گزارشگران بدون مرز منتشر کرده‌ اند، امسال ۶۶ خبرنگار یا هنگام انجام وظیفه و یا به‌ خاطر حرفه خود کشته شدند. این رقم در سال ۲۰۱۰ پنجاه و هفت نفر بود. به این ترتیب، در سال ۲۰۱۱ نسبت به یک سال قبل ۹ نفر بر عده خبرنگارانی که تنها به خاطر خبرنگار بودن کشته شده ‌اند، اضافه شده است. همین گزارش به کشته شدن پنج فعال اینترنتی و دو نفرکه به طور غیرمستقیم با حرفه خبرنگاری سر و کار داشتند اشاره کرده است.

خطرناک ‌ترین کشورها برای خبرنگاران به‌ ترتیب پاکستان، عراق، لیبی و مکزیک بودند. در پاکستان ۱۰ خبرنگار، در عراق ۷ نفر و در لیبی و مکزیک هر کدام ۵ خبرنگار جان خود را بر سر حرفه از دست دادند.

عده خبرنگارانی که بازداشت شده یا در زندان بسر می ‌برند نیز بسیار بالاست. ۱۰۴۴ نفر بازداشت شده ‌اند که ۱۹۹ نفرشان بلاگر یا فعالان اینترنتی بوده‌ اند. در این زمینه اریتره، ایران و برمه در ردیف‌ های اول کشورهایی قرار می ‌گیرند که سرکوب روزنامه‌ نگاران در آن ‌ها بیش تر از بقیه نقاط دنیاست.

عده خبرنگارانی که در سال جاری دستگیر شده ‌اند دو برابر سال گذشته است. سال ۲۰۱۰ این رقم به ۵۳۵ می ‌رسید. یکی از دلایل افزایش دستگیری خبرنگاران اعتراض ‌های خیابانی در کشورهای عربی، یونان، روسیه سفید، اوگاندا، شیلی و آمریکا اعلام شده است. بزرگ ترین زندان خبرنگاران در سراسر جهان هم ‌چنان چین و ایران هستند!

هم چنین گروهی موسوم به «کمپین نماد مطبوعات» اعلام کرد که دست کم 106 روزنامه نگار در سال 2011 کشته شدند که در بین آن ها 20 نفر در جریان اعتراضات مردمی در کشورهای عربی جان باخته اند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه این کمپین که دفتر آن در شهر ژنو است، خبر داد که بیش از یک صد روزنامه نگار دیگر در کشورهایی از جمله مصر، لیبی، سوریه، تونس و یمن در معرض حمله، ارعاب و بازداشت قرار گرفته و زخمی شدند. در این گزارش، مکزیک و پاکستان خطرناک ترین کشورها برای فعالیت روزنامه نگاران عنوان شده است. چندی پیش نیز کمیته حمایت از روزنامه نگاران، ایران را با 34 روزنامه نگار زندانی بزرگ ترین زندان روزنامه نگاران جهان معرفی کرد.

هم چنین یک نهاد غیردولتی فعال در بخش رسانه ها در افغانستان گزارش کرده است که موارد خشونت علیه خبرنگاران افغان در سال ۲۰۱۱، به تناسب سال قبل، حدود سی و نه درصد افزایش داشته است.

نهاد حمایت کننده رسانه های آزاد - نی - در گزارش خود گفته است که در سال ۲۰۱۱، در کل هشتاد مورد خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان ثبت شده است.

این خشونت ها، شامل سه مورد قتل، شش مورد زخمی شدن خبرنگاران، دو مورد بازداشت موقت، سی و سه مورد لت و کوب، پانزده مورد اهانت و برخوردهای توهین آمیز و بیست و یک مورد تهدید می شود.

نهاد نی، گزارش کرده که مسئول بیش تر این خشونت ها، نهادهای دولتی افغانستان بوده اند. ولی نیروهای ناتو، افراد مسلح ناشناس و افراد مربوط به گروه طالبان نیز در خشونت علیه خبرنگاران سهم داشته اند.

موارد جدی خشونت علیه خبرنگاران در سال ۲۰۱۱، کشته شدن سه خبرنگار، از جمله احمد امید خپلواک، خبرنگار بی بی سی در ولایت اروزگان، جعفر وفا، خبرنگار یک رادیوی محلی در ولایت لغمان و فرهاد تقدسی، تصویر بردار شبکه تلویزیونی پرس تی وی (Press TV) در کابل بوده است.

نهاد نی نیز در گزارش خود تاکید کرده است که حکومت افغانستان، هیچ گونه مجازاتی را در برابر افرادی که متهم به خشونت علیه خبرنگاران بوده اند، در نظر نگرفته است.

تحولات تکنولوژیک در سال 2011

سال ۲۰۱۱، نخستین سال از دهه دوم قرن بیست‌ و یکم، سال مهم و پرتحولی در دنیای تکنولوژی ‌های نوین بود. دگرگونی‌های جهان ‌تکنولوژی دیجیتال هر روز با شتاب بیش ‌تری اوج می گیرد.

اوایل ماه مارس بود که نسخه دوم تبلت جادویی اپل هم ارائه شد. هنوز استیو جابز در قید حیات بود که آی ‌پد ۲ با رخی زیباتر٬ سبک‌ تر٬ با پردازشگرهای قدرت مندتر و دو دوربین پا به دنیای فن ‌آوری گذاشت و حالا قرار است نسخه سوم آی ‌پد هم در فوریه ۲۰۱۲ و در روز تولد استیو جایز٬ بنیان ‌گذار کمپانی اپل ارائه شود.

تاکنون هیچ کالای الکترونیکی در تاریخ به سرعت آی ‌پد فروخته و فراگیر نشده است. تبلت اپل که تا حالا پس از تلویزیون٬ گوشی‌ های هوشمند و لپ ‌تاپ٬ چهارمین محصول پرمصرف الکترونیک در جهان است٬ بسیاری از کمپانی‌ ها را ترغیب به حضور در این عرصه کرده است. کمپانی ‌های گوناگون٬ با عرضه تبلت ‌های مبتنی بر اندروید (سیستم ‌عامل گوگل) در تلاش ‌اند تا سهمی از این بازار را در اختیار بگیرند؛ بازاری که آی ‌پد تسلطی انکارناپذیر بر آن دارد.

کتاب‌ خوان ‌های الکترونیک هم در سال ۲۰۱۱ رشد چشم گیری داشتند و پیش ‌تاز این عرصه٬ آمازون است که اواسط سال خبر از ارائه محصول جدیدش داد: Kindle Fire که با قیمت ۱۹۹ دلاری، خریداران زیادی را جلب کرد. با کیندل فایر کاربر می ‌توان هم فیلم دید٬ سریال‌ های تلویزیونی را دنبال کرد و به موزیک گوش داد و از اپلیکیشن‌ های گوناگون استفاده کند. خرید از فروشگاه آنلاین آمازون هم تنها با یک کلیک میسر است. اوایل سال ۲۰۱۱، آمازون اعلام کرده بود که فروش کتاب ‌های الکترونیک‌ اش از فروش نسخه ‌های چاپی کتاب‌ ها پیشی گرفته؛ این رکورد قابل‌ تاملی در دنیای فن‌ آوری است.

در روزهای نخست ماه اکتبر سال۲۰۱۱، پس از ماه ‌ها بحث و گمانه‌ زنی درباره آی ‌فون ۵ و امکانات احتمالی ‌اش٬ آی ‌فون 4S با پردازشگرهای قوی ‌تر و دوربینی با کیفیت ‌تر ارائه شد.

گفته می‌ شود اپل قصد دارد در سری جدید تلویزیون ‌های این کمپانی٬ همین قابلیت را جایگزین کنترل ‌‌های تلویزیون کند٬ تا کاربران برای عوض کردن کانال‌ ها یا کم و زیاد کردن صدا٬ هر بار مجبور نباشند دنبال کنترل بگردند. به این ترتیب فقط کافی است فرمان مورد نظرتان را بر زبان بیاورید.

محمد بوعزیزی شخصیت سال روزنامه تایمز شناخته شد

روزنامه بریتانیایی تایمز محمد بوعزیزی، جوان بیشت و شش ساله تونسی را به عنوان شخصیت سال ٢٠١١ خود معرفی کرد. محمد بوعزیزی، دستفروشی بود که با خودسوزی معترضانه خود نخستین جرقه جریانی را بوجود آورد که جهان عرب را کاملأ دگرگون و متحول ساخت.

روزنامه تایمز چاپ لندن می نویسد: «محمد بوعزیزی الهام بخش رویدادهای جهان عرب موسوم به «بهارعرب» شخصیت سال ٢٠١١ این نشریه شناخته شده است».

محمد بوعزیزی، دستفروش تونسی روز هفدهم دسامبر ٢٠١٠ در اعتراض به توقیف کالاهایش و تحقیری که یک مامور زن شهرداری به او روا داشته بود، خود را در مقابل ساختمان شهرداری به آتش کشید. اقدام بوعزیزی، آغازگر انقلابی در تونس شد که به حکومت ٢٣ ساله زین‌العابدین بن علی در این کشور پایان بخشید.

به نوشته روزنامه تایمز، محمد بوعزیزی انقلابی نبود ولی اقدام معترضانه وی تسریع بخش موج شورشی بود که خاورمیانه را متحول ساخت.

هفته گذشته هفته نامه آمریکایی تایم، معترضین سراسر جهان را به عنوان شخصیت سال ٢٠١١ خود معرفی کرده بودند.

جایزه ادبی نوبل

نوبل ادبی ۲۰۱۱ به توماس ترانسترومر، شاعر پرآوازه‌ سوئدی تعلق گرفت. اشعار او تاکنون به زبان‌ های مخلتف از جمله فارسی ترجمه شده.

۶ اکتبر 2011، صد و هشتمين جایزه‌ ادبی نوبل، به شاعر و نویسنده‌ ۸۰ ساله‌ سوئدی، «توماس ترانسترومر»‌ تعلق گرفت. در ارزیابی هیات داوران آمده است: «ترانسترومر‌ در آثارش راه‌ های نوینی برای دست یابی به واقعیت به خواننده می ‌نمایاند.»

سینما

صنعت فیلم نیز در سال 2011، بسیار فعال و متنوع بود. روند «جهانی شدن» در سینما و پشت سر گذاشتن قید و بندهای مرزی و ملی و مذهبی و غیره نیز س رعت بیش تری به خود گرفته است. اما هنوز هم هالیوود بی رقیب است.

در سال ۲۰۱۱، فیلم «درخت زندگی»، ساخته ترنس مالیک، نخل طلای جشنواره سینمایی کن را از آن خود کرد. مارتین اسکورسیزی، سینماگر پرسابقه آمریکایی، فیلم «هوگو» را ساخت که داستان فیلم زندگی پسر بچه یتیمی به نام هوگو است که در ایستگاه قطار محله مونپارناس (پاریس) زندگی پررمز و رازی برای خود به راه انداخته است.

وودی آلن، این سینماگر سرشناس، فیلم «نیمه شب در پاریس» را در ستایش یک شهر و جایگاه مهم آن در فرهنگ و هنر قرن بیستم ساخت. فیلم سرگذشت یک فیلمنامه ‌نویس آمریکایی است که با نامزدش در سال ۲۰۱۰ به پاریس سفر می ‌کند و…

فیلم «کمک»، ساخته تیت تایلر که به درگیری‌ های نژادی دهه ۱۹۶۰ می ‌پردازد، از آثار قابل توجه اکران عمومی سال ۲۰۱۱ بود.

رومن پولانسکی، فیلم «کشتار» را به نمایش درآورد. این فیلم بر پایه نمایشنامه «خدای کشتار» از یاسمینا رضا، درام‌ نویس ایرانی‌ تبار فرانسوی ساخته شده است. فیلم کشمکش میان والدین دو کودک را به تصویر می‌ کشد. دعوای دو پسربچه در خیابان بهانه ‌ایست برای جنگ خانگی…

فیلم «پسری با دوچرخه» ساخته برادران داردن، اثری تلخ و رئالیستی است. فیلم داستان پسربچه ۱۲ ساله‌ ای به نام سیریل را روایت می‌ کند که در پرورشگاه بزرگ می‌ شود. او به جستجوی پدری می‌ رود که او را طرد کرده است، اما سرانجام واقعیت را می ‌پذیرد و به خانه زنی جوان پناه می‌برد که سرپرستی او را قبول کرده است.

«جدایی نادر از سیمین»، ساخته سینماگر پرآوازه ایران اصغر فرهادی نیز در بسیاری از سینماهای جهان به نمایش درآمد و با استقبال بی نظیری روبرو شد. این فیلم، طی سال ۲۰۱۱ بیش از ده جایزه معتبر بین ‌المللی را از آن خود ساخت و اینک برای دریافت اسکار به آکادمی سینمای امریکا معرفی شده است. این فیلم زیبا و نفس گیر، یادآور سختی ها و تلخی ها و غم ها و دغدغه های بسیاری از خانواده ایرانی است که اسیر قید و بندهای سنتی و مذهبی و حقوقی و غیره اند و آزادی ندارند.

افزایش جمعیت جهان

طبق اعلام سازمان ملل با تولد اولین کودک در دقایق آغازین روز ۳۱ اکتبر، جمعیت جهان مرز ۷ میلیارد نفر را پشت سر می ‌گذارد و و برای سال ۲۰۵۰ میلادی ۹ میلیارد نفر پیش ‌بینی می ‌شود. بسیاری کارشناسان اما با نگرانی می ‌پرسند که آیا امکان سیر کردن این جمعیت فراهم هست؟

صاحب نظران می ‌گویند که افزایش جمعیت جهان به معنای بیشتر شدن مشکلات آن است. کارشناسان تغذیه نگران سیر کردن شکم این تعداد افراد هستند اما دوستداران طبیعت و محیط زیست می ‌گویند که بیش تر شدن جمعیت، به معنای مصرف و آلودگی هر چه بیش تر محیط نیز هست و این یعنی مرگ تدریجی زمین.

زنان در کشورهای فقیر گاه تا ده بار بچه ‌دار می ‌شوند. به ‌طور نمونه در سومالی، هر زن در طول عمر خود به طور متوسط شش نوزاد به دنیا می ‌آورد. کارشناسان تغذیه می‌ گویند اگر این روند اصلاح نشود، فاجعه قحطی و گرسنگی در بخش ‌هایی از جهان اجتناب ناپذیر خواهد بود.

اما جوئل کوهن، استاد دانشگاه راکفلر نیویورک می‌ گوید که زمین به اندازه کافی غله و گندم برای سیر کردن نه، ده یا حتی یازده میلیارد نفر جمعیت را دارد، اما در بخش ‌هایی از جهان، نیمی از مواد خوراکی، به مصرف حیوانات یا تهیه کود و زباله ‌های ارگانیک می ‌رسند.

جوئل کوهن می‌ گوید: «ما آماری از ۲۱۵ میلیون زن جوان در کشورهای رو به توسعه داریم که مایل به جلوگیری از حاملگی هستند اما نه اطلاعی از چگونگی پیش گیری دارند و نه ابزارهای آن را می ‌شناسند.»

کوهن می‌ گوید این مشکل را می ‌توان با 7/6 میلیارد دلار حل کرد. به گفته‌ وی، رقم مزبور با در نظر گرفتن این که سالانه 9/6 میلیارد دلار برای جشن‌ های هالووین در آمریکا هزینه می ‌شود، مبلغ گزافی نیست.

موخره

افق و چشم انداز سال 2012، تعمیق بحران جهانی سرمایه داری و مبارزه طبقاتی طبقه کارگر و جوانان با طبقه سرمایه دار و دولت های سرمایه داری است.

رکود اقتصادی در آمریکا و افت روند رشد در چین و اکثر اقتصادهای نوظهور در سال 2012، گسترده خواهد شد و هم چنین وضعیت اقتصادی آسیا، بحرانی تر. اروپای مرکزی و شرقی تحت تاثیر شرایط ناحیه یورو قرار گرفته و ادامه تحولات و گسترش اعتراضات در خاورمیانه، خطرات اقتصادی جدی را هم در منطقه و هم در دیگر نقاط ایجاد خواهد کرد.

در چنین شرایطی، رکود اقتصادی جهانی امری مسلم است و در حالی که عمق و وسعت آن غیرقابل پیش بینی است، اما تداوم بحران اقتصادی و ریاضت اقتصادی مسایل جدی هستند.

بسیاری از خانوارهای کارگری، مردم فقیر و دیگر مزدبگیران قدرت خریدشان به دلیل گرانی پایین آمده در حالی که درآمد شرکت های بزرگ و خانوارهای ثروتمند و حقوق بگیران بخش سرمایه افزایش یافته است. چنین شکاف طبقاتی و نابرابری هایی باعث شکل گیری اعتراضات و انقلابات وسیع در سطح جهان است.

موج قيام های وسيع مردمی جهان عرب در سال ٢۰۱۱، تحولی بی سابقه و غيرقابل انتظار همگان بود. هم اکنون برخی از حکومت های عربی چون سوریه بر لبه سقوط قرار دارند.

صعود احزاب اسلامی در تونس و مصر، خطری برای انتقال دموکراتيک و آزادی خواهانه در اين کشورها است. بنابراین، مبارزه سیاسی - اجتماعی آزادی خواهانه و برابری طلبانه و عدالت جویانه در این کشورها ادامه دارد.

از سوی دیگر، جنبش وال استرتیت را تسخیر کنید، به عنوان یک جنبش ضدسرمایه داری، هم چنان در حال گسترش در سراسر جهان است. در حقیقت جنبش‌ های سال ۲۰۱۱، افق و چشم انداز جدیدی از پویایی و خلاقیت سیاسی - اجتماعی در جهت تغییرات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی موجود در برابر جامعه بشری می‌گشایند.

احتمالا حکومت اسلامی ایران، از جمله حکومت هایی خواهد بود که در سال 2012، سرنگون و یا در معرض اعتراضات وسیع مردمی قرار خواهد گرفت.

به امید این که سال 2012، سال پویایی و گسترش انقلابات سیاسی - اجتماعی و سال سقوط هر چه بیش تر دیکتاتورها، به ویژه حکومت اسلامی ایران باشد؛ و به امید این که سال تازه را با شادی و سرور و با دنیایی پر از آرزوها و امیدهای زیبا آغاز کنیم!

بخش اول این مطلب را اینجا بخوانید


ارسال به بالاترین | ارسال به فیس بوک | نسخه قابل چاپ | بازگشت به بالای صفحه | بازگشت به صفحه اول 



















Copyright: gooya.com 2016