وزير بهداشت: ۱۰ ميليون نفر از جمعيت کشور درگير معضل اعتياد هستند
• در وضع موجود حدود ۹۴و۸دهم درصد جمعيت معتادان را مردان و ۲و نيم درصد را زنان تشکيل میدهند
• بيشترين شيوع اعتياد و در گروه سنی ۲۵ تا۲۹ سال است و اين گروه سنی ۲۵و ۷دهم درصد معتادان را شامل میشود
ايلنا: به گفته وزير بهداشت بااحتساب خانوادههای معتادان، ۵ ميليون تا ۱۰ ميليون از افراد درگير معضل اعتياد هستند.
به گزارش خبرنگار ايلنا، مرضيه وحيد دستجردی در مراسم سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر که امروز صبح در سالن همايش بين المللی صداوسيما برگزار شد گفت: مقام معظم رهبری میفرمايند اگر امروز مسئولان با مواد مخدر به سختی مبارزه میکنند يک جهاد بزرگ در راه پيشرفت ملت ايرانی است.
وی هدفگذاری وزارت بهداشت را در راستای پيشگيری، درمان و کاهش اعتياد براساس برنامه پنجم توسعه اشاره کرد و افزود: کاهش شيب صعودی اعتياد حداقل به ميزان ۵۰ درصد پايه تا برنامه پنجم توسعه و نهادينه کردن سهم و نقش سازمانهای دولتی در تثبيت و کاهش بار بيماری اعتياد و سوء مصرف الکل از جمله اين هدفگذاری هستند.
وی افزود: البته سند مبارزه با الکل را به صورت پيشگيری، درمان و آموزشهای عمومی آماده کردهايم.
وزير بهداشت شعار منتخب اين وزارتخانه را به منظور روز جهانی مبارزه با مواد مخدر نسل جوان، ايمنی در برابر اعتياد سرمايه ملی است اعلام کرد و افزود: در وضع موجود حدود ۹۴و۸دهم درصد جمعيت معتادان را مردان و ۲و نيم درصد را زنان تشکيل میدهند.
دستجردی بيشترين شيوع اعتياد و در گروه سنی ۲۵ تا۲۹ سال عنوان کرد و افزود: اين گروه سنی ۲۵و ۷دهم درصد معتادان را شامل میشود.
وی بااشاره به فساد کلی نظام در سال ۱۳۵۵ گفت: براساس آن اتخاذ راهکارهای پيشگيری در مقابله با تهديدات و آسيبهای ناشی ازمواد مخدر و روانگردان با بهره گيری از امکانات دولتی و غير دولتی با تاکيد بر باورهای دينی مردم و اقدامات فرهنگی، هنری و آموزشی و ورزشی در راستای رفع معضل اعتياد است.
وی افزود: ايجاد و گسترش امکانات درمانی و تشخيص اعتياد اتخاذ تدابير علمی و فراگير با هدف درمان مصرف کنندگان کاهش آسيبها و جلوگيری از تغيير الگوی مصرف از جمله ماموريتهای وزارت بهداشت است.
وزير بهداشت به برنامههای پيشگيری از اعتياد اشاره کرد و افزود: آموزش و مهارتهای زندگی آموزشهای و مهارتهای فرزند پروری اطلاع رسانی و آگاه سازی مستقيم و غير مستقيم از جمله برنامههای پيشگيری از اعتياد است.
دستجردی از جمله برنامههای پيشگيری را مربوطه به گروههای هدف عنوان کرد و افزود: برنامههای پيشگيری در مدارس، دانشگاهها، محيطهای کاری، محيطهای نظامی و همچنين برنامههای پيشگيری برای جانبازان همه تدوين و آماده شده اند.
به گفته وزير بهداشت پروتکلهای درمانی و راهنمايیهای بالينی برای گروههای مختلف هم تدوين شده است.
وزير بهداشت همچنين بااشاره به برنامههای درمانی اعتياد که شايد از برنامههای کم نظير است ياد کرد و افزود: برگزاری دورههای آموزش تربيت مربی برای پزشکان و روانپزشکان درمان اعتياد و همچنين برگزاری دورههای آموزشی روان درمانی اعتياد مخصوص روانشناسان از جمله برنامههای درمانی اعتياد است.
وی خاطرنشان کرد: از سال ۸۴ تا ۹۰ در مجموعه ۱۱ هزار و ۵۰۰ نفر از پزشکان در زمينه درمان اعتياد آموزش ديدهاند.
دستجردی اقدام ديگر وزارت بهداشت و مراکز علوم پزشکی را پايش مراکز درمانی و نظارت بر نحوه ارايه خدمات به صورت مستمر عنوان کرد و افزود: در سال ۹۰ موفق شديم بيش از ۴ هزار و ۷۵۰ پزشک را تحت پوشش برنامههای پوشش آموزش وزارت بهداشت قرار دهيم.
وزير بهداشت با اشاره به تاسيس و صدور مجوز سرپای درمان اعتياد تصريح کرد: ۱۸۹ مرکز دولتی و ۲ هزار و ۱۶۲ مرکز خصوصی تحت نظارت وزارت بهداشت در سطح کشور در اين زمينه فعاليت میکنند.
وی به تعداد بيماران تحت پوشش اشاره کرد وافزود: ۴۷ هزار و ۲۳۳ نفر در بخش دولتی و ۳۸۵ هزار و ۴۱۷ نفر در بخش خصوصی تحت پوشش قراردارند.
به گفته وزير بهداشت به عبارتی بالاتر از ۴۰۰ هزار نفر تا امروز تحت درمان هستند.
دستجردی در ادامه از راه اندازی مراکز سرپايی درمان سوء مصرف موادمحرک خبرداد و افزود: اين اقدام با توجه به روند و تغيير چهره اعتياد از مواد مخدر سنتی به محرک روانگردان صورت گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: برنامه درمانی اعتياد هر سال نسبت به سال قبل از نظر کيفی، کمی و تاثيرگذاری ارتقاء پيدا کرده است.
وی در ادامه با بيان اينکه برنامه کاهش آسيب اعتياد با هدف کاهش عوارض و صدمات جسمی روانی، خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی اعتياد طراحی شده است افزود: مهمترين هدف در حوزه سلامت جلوگيری از گسترش ايدز در سطح جامعه از طرح تماس تزريق و تماس جنسی و بيماری هپاتيت است که در اين زمينهها بسيار موفق عمل کرده ايم.
دستجردی از ديگر برنامههای کاهش آسيب اعتياد را ايجاد مراکز گذری همراه با تيمهای سيار عنوان کرد و افزود: خدماتی که در مراکز گذری و مراکز مشاورهای بيماری رفتاری ارايه میشود پيدا کردن معتادان پرخطر وايجاد ارتباط با آنها تهيه وسايل تزريق استريل و وسايل محافظ جنسی، اموزش معتادان تهيه غذا لباس مناسب، استحمام آنها و تشويق معتادان برای کنار گذاشتن تزريق و دريافت داروهای ترک کننده اعتياد است.
وزير بهداشت تعداد مراکز گذری در سطح کشور را ۸۹ مرکز اعلام کرد و افزود: تعداد مراکز مشاوره بيماریهای رفتاری نيز در سطح کشور ۱۰۳ مرکز است.
وزير بهداشت به نتايج برنامه کاهش اعتياد اشاره کردو افزود: کاهش شيوع بيماری ايدز از طريق تزريق مواد مخدر را به ۶۲ و نيم درصد رساندهايم که اين پيشرفت بسيار بزرگی است.
وی همچنين کنترل شيوع بيماری ايدز از طريق تماس جنسی بين معتادان و کاهش جرم و جنايت در بين آنها را از مهمترين نتايج برنامه کاهش آسيب اعتياد است.