چهارشنبه 3 مهر 1392   صفحه اول | درباره ما | گویا

گفت‌وگو نباشد، یا خشونت جای آن می‌آید یا فریبکاری، مصطفی ملکیان

مصطفی ملکیان
ما فقط با گفت‌وگو می‌توانیم از خشونت و فریبکاری رهایی پیدا کنیم. در جامعه هر مساله‌ای از سه راه رفع می‌شود، یکی گفت‌وگوست، یکی خشونت و دیگر فریبکاری. اگر در جامعه گفت‌وگو تعطیل شود دو رقیبی که جای آن را می‌گیرند، خشونت و فریبکاری هستند ... [ادامه مطلب]


بخوانید!
پرخواننده ترین ها

بيانيه ۱۳۰ فعال دانشجويی سابق و فعلی درباره وضعيت کنونی ايران

ايران امروز، هشت سال پس از تجربهٔ محمود احمدی‌نژاد و مردانش، بيش از هر زمانهٔ ديگری، صلح و تعامل با جهانِ بيرون را باور دارد، بی‌واهمه از آنکه غير، تعامل را سازش بخواند و گفتگو را کرنش. ايرانيان امروز به انتظار دورانی تازه نشسته‌اند با انبانی انباشته از آروز‌ها و اميد‌ها. ايرانيانی که در آوارِ بدگمانی و تلخکامی، مومنانه، اميد به تغيير را باور داشتند، حق دارند اين روز‌ها، آغوش بر گشايشی بگشايند که محصول عقلانيت و مدارای آن‌هاست. استقرار دولتی عملگرا که منافع ملی را بر ماجراجويی‌های منطقه‌ای و جهانی ارجح می‌داند، اين اميد را جان داده که در پسِ ايام تحريم‌ و تهديد، فصل دگرگونی‌ها آغاز شود. باور داريم روند تغييرات کنونی در ايران نه يک تصويرسازی محدود است و نه فضاسازی فريبنده‌ای برای اقناع مخاطبان بيرونی. سلسلهٔ تغييرات فعلی حتی اگر به دگرگونی‌هايی بزرگ‌تر نيز نينجامد، حتی اگر سترون بماند و به حسرتی دوباره بدل شود در امتداد خزان‌های پرشمار تاريخ ايران، باز نشانی تمام قد است از تکاپو در ساختار قدرت و کوشش خردمندانه و نجيبانهٔ جامعهٔ ايرانی. کوششی برای گذر از شرايط متصلب و سنگين بعد از بحران هشتاد و هشت و تلاشی برای پايان دادن به بن بست اين سال‌ها. اهتمام بر برگزاری پاکيزهٔ انتخابات و پاسداشت آرای مردم در خرداد گذشته، رهايی جمعی از زندانيان در بند، اتخاذ ادبياتی تازه در برابر جهانيان، منع سپاه پاسداران از فعاليت عيان سياسی و پرهيز دادن اين نهاد نظامی از رويارويی و رقابت با مردم، تفويض اختيارات تام به رييس جمهور در مذاکرات آتی و... همگی نشانه‌های پررنگی هستند از زايش اراده‌ای پرمايه‌تر از پيش برای پايان دادن به تکه‌ای تلخ و فراموش ناشدنی از تقويم. در مقام منتقدان رفتار حاکميت در اين ساليان رفته، با باورمندی به امر اخلاقی و به نام ايران و آينده، از هر کنشی که به خروج سرزمينمان از انزوا، رفع بلای تحريم‌ها و شکستن فضای امنيتی حاکم بر اجتماع بيانجامد، جانانه استقبال می‌کنيم و چشم‌انداز سرزمين مادری را جز در بازگشت به گفتگو و رواداری، روشن نمی‌بينيم. در نگاه ما، فاجعه آنجا محتوم است که فرصت‌های در پيش، با مسئوليت ناپذيری، در امتناع از کنش اخلاقی، تعميق کينه ورزی‌ها و ابتلای به تنگ نظری‌ها، به تهديدهای مجدد بيانجامد. در آستانهٔ سفر رييس جمهور و حضور وی در اجلاس ساليانهٔ سازمان ملل، و البته در چند قدمی دگرگونی‌های محتمل، نکاتی را بازگو می‌کنيم:

يکم/ ما را و ايران را گريزی از تغيير نيست. رويای فردا جز با اصرار و پايمردی ما بر اتخاذ کم هزينه‌ترين مسير‌ها و ايجاد توافقی عمومی و با اهتمام بر گريز از بازتوليد خشونت، تعبير نخواهد شد. چيزی شبيه آنچه که در روند مشارکت سياسی در انتخابات خرداد نود و دو رخ داد. چگونه می‌توان، در سالهای گذشته در مذمت اخلاق‌گريزی دولتمردان نوشت و اينک به تغيير هر چند محدود ادبيات و رفتار حاکمان، پاسخی نشان نداد؟ باورمندی به اخلاق، ما را بر آن می‌دارد تا از هر تغيير تدريجی، پيش‌درآمدی بسازيم برای اتفاقات بهتر در آينده‌ای که پشت در ايستاده است. ما ناگزير از يک انتخابيم، انتخابی روشن: يا بايد خود در حصر کينه‌ها و بدبينی‌ها بنشينيم يا بايد با استقبال از تغييرات و استمداد از شرايط تازه، به رفع حصر از سرمايه‌هايمان برخيزيم. خوش‌بينی، يک وظيفهٔ اخلاقی است خاصه آنکه ما بذر اميد در دل کاشته‌ باشيم.

دوم/ هراس ما از کنشگران منتقدی که راه را تنها در تداوم تحريم و بقای هياهوی جنگ می‌بينند، به‌‌ همان اندازهٔ ترسی است که از اقتدارگرايانِ منزوی داريم. اقتدارگرايانی که زيست خود را در تعميق همارهٔ شکاف‌ها می‌جويند. ترشرويی آن دسته از منتقدان حاکميت در مواجهه با بوی بهبودی که به مشام می‌رسد، امری نکوهيده است و تاسف آور‌تر آنکه بر هر گشايشی که عايد تعامل باشد و نه تقابل، می‌آشوبند و به ژستی رسانه‌ای تقليلش می‌دهند و تحقيرش می‌کنند. جدايی از فضای ايران و دوری از وطن می‌تواند به دو فرجام متناقض بيانجامد. نخست:‌‌ رها شدن از فضای سنگين خودسانسوری و پيگيری مطالبات پيشين در محيط تازه با پايبندی بر واقعيات جامعهٔ ايرانی و ديگری: فرسنگ‌ها دور افتادن از فضا، بيگانه شدن با رنج روزمرهٔ مردمِ گرفتار در بند تحريم و تقابل و از ياد بردن محدوديت‌های سياست‌ورزی در داخل، که به تدريج به آفرينش نسخه-هايی انتزاعی و بی‌پشتوانه ختم می‌شود. بی‌ترديد از عملگرايی تا خيال‌پردازی راه بسيار است. ما را اگر چه با همه‌ی آنان که در تبعيد، دل در گروی وطن دارند و مهارِ خِرد و ميانه‌روی بر چموشیِ کينه و نفرت نهاده‌اند، پيوندی پايدار است؛ اما با آنان که آگاهانه يا ناآگاهانه، رويا می‌بافند از سيادت بر ويرانهٔ وطن، به دوراهی تفريق رسيده‌ايم.

سوم/ ثبات در ايران، در ميانهٔ اين منطقهٔ آشوب‌زده، سرمايه-ی تمام کسانيست که نمی‌خواهند زمين سوخته ميراثشان باشد و سرزمين بر باد، سهمشان. يادمان باشد، شبی که در ايران پس از پيروزی حسن روحانی به شادی و پايکوبی گذشت، در ديگر شهرهايی از خاورميانه به شهرآشوبی، سحر شد. فرآيند تغيير دولت پيشين، از مسير صندوق عبور کرد و اين آغازی دوباره شد بر روند تغييراتی که متضمن ثبات اوضاع و امنيت شهروندان باشد. بی‌شک، استقبال از هر رفتاری که اصلاح را در بستر ثبات به ارمغان آورد، در هجوم اين آشفتگی‌ها، کنشی عقلانی خواهد بود. در خاورميانهٔ کنونی از آن نسيم بهاری، تنها زمستانی پر لرز از ترديد و هراس برجاست. زير سايهٔ خيل فتاوای رنگ به رنگ مفتيان و خطابه‌های آگنده از تکفير، خاورميانه‌ای به سر می‌برد رنجور از آتش‌افروزی‌ها.



تبليغات خبرنامه گويا

advertisement@gooya.com 


تجربهٔ مدنی ايرانيان و رواداريشان، ايمان ما به گفتگو و توسل به خوانشی رحمانی از دين که مدافعانی سترگ در دايرهٔ روشن‌انديشان ايرانی دارد، می‌تواند و بايد پشتوانهٔ ندايی تازه باشد در اين احوال اندوهناک خاورميانه. عطش فراگير برای شنيدن لحنی تازه از منطقه، اين امکان را ايجاد خواهد کرد تا حسن روحانی، دوباره ايران را بدل به منادی صلح و گفتگو و مدافع بسط ارزشهای مردمسالارانه نمايد. ايران می‌-تواند به پشتوانهٔ رفتار مدنی مردمانش حتی در روزهای اعتراض و سرخوردگی، به ملت‌ها و دولتهای منطقه در خروج از چرخهٔ خشونت و افراطی‌گری ياری رساند. زمانهٔ آن شده تا با اتخاذ ادبياتی ديگرگون به جای تعميق شکاف‌ها، اميدهای تازه-ای در فرار از فاجعهٔ ستيز مذهبی و تنومندی بنيادگرايی، آفريده شود.

در پايان، اميد داريم که روند تغييرات روز‌ها و ماههای گذشته، مرزهای جديدی را تجربه کند و به بازگشت آرامش به کشور و تقويت ثبات در ايران و منطقه بيانجامد. اميدواريم دستگاه ديپلماسی دولت، با پی گرفتن مواضعی واقع بينانه که متضمن منافع ملی باشد راه را بر توافق با طرف‌های غربی هموار نمايد و امکان شالوده‌ريزی موقعيتی را که هر دو سوی مذاکره منتفع باشند فراهم کند. آرزو داريم صدای تازه‌ای که از ايران برآمده به شايستگی شنيده شود و جهان بداند که برای خلق فرصت تعامل کنونی، هزينه‌های بسياری پرداخت شده و رنجهای فراوانی بر جان خريده شده است.

۱. نويد ابراهيم تبار فعال دانشجوئی دانشگاه مازندران
۲. مصطفی ابراهيم تبار فعال پيشين دانشجويی دانشگاه آزاد
۳. سعيد ابوتراب فعال پيشين دانشجويی دانشگاه شهر کرد
۴. مرتضی احمدی فعال دانشجويی دانشگاه صنعتی شريف
۵. ميلاد اسدی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه خواجه نصير
۶. نيما اسکندری فعال دانشجويی دانشگاه مازندران
۷. امير اصغر نيا فعال پيشين دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۸. مريم اصلانی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه علوم پزشکی همدان
۹. مجتبی افرند فعال پيشين دانشجويی دانشگاه بوعلی سينا همدان
۱۰. رضا افروغ فعال پيشين دانشجويی دانشگاه کاشان
۱۱. بابک اميری فعال پيشين دانشجويی دانشگاه کاشان
۱۲. پدرام اميريان فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۱۳. سيد احسان بابايی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه کاشان
۱۴. مراد باصره فعال پيشين دانشجويی دانشگاه ايلام
۱۵. مازيار بالايی فعال دانشجويی دانشگاه آزاد
۱۶. امير باطنی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه آزاد اسلامی نچف اباد
۱۷. حسام باقری فعال پيشين دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۱۸. داود باقری فعال پيشين دانشجويی د
۱۹. کامران باور فعال پيشين دانشجويی دانشگاه صنعتی شريف
۲۰. حجت بختياری فعال پيشين دانشجويی دانشگاه بوعلی سينا همدان
۲۱. ناصر براتی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه صنعتی امير کبير
۲۲. ايمان براتيان فعال پيشين دانشجويی دانشگاه عباسپور
۲۳. محسن برزگر فعال پيشين دانشجويی دانشگاه مازندران
۲۴. افتخار برزگريان فعال پيشين دانشجويی دانشگاه مشهد
۲۵. شقايق بهادری فعال سياسی
۲۶. سلمان بهزادی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه علوم وفنون مازندران
۲۷. سياوش پاکزاد فعال دانشجويی مازندران
۲۸. عباس پشمی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه شهرکرد
۲۹. حميد رضا پورسليمی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه صنعتی اصفهان
۳۰. روح الله تاری فعال پيشين دانشجويی دانشگاه اصفهان
۳۱. مهدی ترکمان فعال پيشين دانشجويی دانشگاه بوعلی سينا همدان
۳۲. مجتبی تقوايی فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۳۳. علی تقی پور فعال پيشين دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۳۴. زهرا توحيدی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۳۵. هدا توحيدی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه تهران
۳۶. مصطفی پهلوانی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۳۷. مجتبی جلالپور فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۳۸. موسی جلاليخواه فعال پيشين دانشجويی دانشگاه علوم وفنون مازندران
۳۹. علی جمالی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه علوم اقتصادی
۴۰. ثمين چراغی فعال دانشجويی دانشگاه آزاد
۴۱. امير حسين چيت ساززاده فعال پيشين دانشجويی دانشگاه کاشان
۴۲. مهران حسينان فعال دانشجويی دانشگاه مازندران
۴۳. مهران حسينيان (فعال دانشجويی بابل)
۴۴. محمد اسماعيل حميدی فعال دانشجويی دانشگاه مازندران
۴۵. محمد حيدرزاده فعال پيشين دانشجويی دانشگاه شهر کرد
۴۶. فخر الدين حيدريان فعال پيشين دانشجويی دانشگاه علوم پزشکی همدان
۴۷. آرش خاندل فعال پيشين دانشجويی دانشگاه ايلام
۴۸. عليرضا خوشبخت فعال پيشين دانشجويی دانشگاه بوعلی سينا همدان
۴۹. عباس خوشنودی فعال دانشجويی دانشگاه مازندران
۵۰. پريا داوودی فعال دانشجويی نوشيروانی بابل
۵۱. سهيل دلشاد فعال پيشين دانشجويی دانشگاه بوعلی سينا همدان
۵۲. اشکان ذهابيان فعال پيشين دانشجويی دانشگاه فردوسی مشهد
۵۳. ساعده رجبی فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۵۴. سعيد رجبی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه کاشان
۵۵. عبدالجليل رضايی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه شيراز
۵۶. سياوش رضاييان فعال دانشجويی دانشگاه مازندران
۵۷. نفيسه زارع کهن فعال پيشين دانشجويی دانشگاه علامه طباطبايی
۵۸. صيبه سادات حسينی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه کاشان
۵۹. امير حسين سرابی فعال دانشجويی دانشگاه دامغان
۶۰. حامد سياسی راد فعال دانشجويی دانشگاه آزاد
۶۱. مصطفی سيدی فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۶۲. نمحمد امين شايگان نيا فعال دانشجويی دانشگاه اصفهان
۶۳. آرمين شريفی فعال دانشجويی دانشگاه آزاد
۶۴. حجت شريفی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه صنعتی شريف
۶۵. مجتبی شکری زاده فعال پيشين دانشجويی دانشگاه شهر کرد
۶۶. محمد شوراب فعال دانشجويی دانشگاه آزاد
۶۷. ارسلان شيرانی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه کاشان
۶۸. صابر شيخلو فعال پيشين دانشجويی دانشگاه بوعلی سينا همدان
۶۹. ياسمين صابريان فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۷۰. مژگان صادقی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه بوعلی سينا همدان
۷۱. الهام صادقی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه کاشان
۷۲. ماهبانو صالح نژاد فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۷۳. سميرا صدری فعال پيشين دانشجويی دانشگاه الزهرا
۷۴. محمد صديقی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه کاشان
۷۵. عاطفه صفری فعال دانشجويی دانشگاه اصفهان
۷۶. يحيی صفی آريان فعال پيشين دانشجويی دانشگاه بوعلی سينا همدان
۷۷. مهسا طالبی فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۷۸. امين طبخ پز سرابی فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۷۹. رشيد عبدالرضايی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه بوعلی سينا همدان
۸۰. رضا عرب فعال دانشجويی دانشگاه مازندران
۸۱. بابک عربيان فعال پيشين دانشجويی دانشگاه کاشان
۸۲. محمد عسگری فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۸۳. محمد علمی فعال سابق دانشجويی دانشگاه مازندران
۸۴. فرزاد غيبی فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۸۵. بهنام فراز مند فعال دانشجويی دانشگاه مازندران
۸۶. محمد فرج تبار فعال دانشجويی دانشگاه علم وصنعت
۸۷. سپهر قاسم پور فعال دانشجويی دانشگاه مازندران
۸۸. سينا قربان پور فعال دانشجويی دانشگاه اميرکبير
۸۹. عليرضا فلاحتی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه فردوسی
۹۰. اعتماد فنايی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه کاشان
۹۱. بهرام فياضی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه شيراز
۹۲. عرفان قادری نژاد فعال دانشجويی دانشگاه آزاد
۹۳. علی قادری نژاد فعال دانشجويی دانشگاه آزاد
۹۴. مهتاب قائدی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه کاشان
۹۵. مرضيه قره خانلو فعال پيشين دانشجويی دانشگاه بوعلی سينا همدان
۹۶. علی محمد قزوينی فعال دانشجويی دانشگاه اصفهان
۹۷. سينا قلی پور فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۹۸. شهراد نورکجوری فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل

۹۹. محمد رضا کربلايی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۱۰۰. عليرضا کفش کفنان فعال پيشين دانشجويی دانشگاه خواجه نصير
۱۰۱. ميلاد کلارستاقی نژتد (فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل)
۱۰۲. امير کسری کيانی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه بابل
۱۰۳. مجيد کيايی (فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی)
۱۰۴. وحيد لطفی منش فعال پيشين دانشجويی دانشگاه کاشان
۱۰۵. نويد لطيفی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه بوعلی سينا همدان
۱۰۶. زهرا ماهری فعال دانشجويی دانشگاه اصفهان
۱۰۷. رامين محسن شينی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه کاشان
۱۰۸. عليرضا محقق معين فعال پيشين دانشجويی دانشگاه کاشان
۱۰۹. احمد محمدی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۱۱۰. سينا محمودی فعال سياسی
۱۱۱. علی محمودی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه تهران
۱۱۲. امين مدرس فعال دانشجويی دانشگاه نوشيروانی بابل
۱۱۳. علی مرادی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه شهر کرد
۱۱۴. مهدی مسافر فعال پيشين دانشجويی دانشگاه بوعلی سينا همدان
۱۱۵. حسين معصومی فعال دانشجويی دانشگاه آزاد
۱۱۶. نجمه معصومی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه بوعلی سينا همدان
۱۱۷. پژمان معنوی فعال دانشجويی مازندران
۱۱۸. علی معينی فعال سياسی اصفهان
۱۱۹. علی مفرد فعال سياسی
۱۲۰. سروش مکانيک فعال دانشجويی بابل
۱۲۱. مريم ملک شبانی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه شهر کرد
۱۲۲. سيد حسين موسوی فعال سياسی دانشگاه صنعتی اصفهان
۱۲۳. محمد نظری فعال پيشين دانشجويی دانشگاه صنعتی شريف
۱۲۴. حسين نقاشی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه تهران
۱۲۵. محمد نيمائی فعال دانشجويی شهرکرد
۱۲۶. علی وفقی فعال پيشين دانشجويی دانشگاه شريف
۱۲۷. اعظم ويسمه فعال پيشين دانشجويی دانشگاه علامه طباطبايی
۱۲۸. حميد هداوند فعال پيشين دانشجويی دانشگاه آزاد اسلامی
۱۲۹. سيد سهام الدين هندی نژاد فعال پيشين دانشجويی دانشگاه تهران
۱۳۰. سعيد يعقوبی نژاد فعال پيشين دانشجويی دانشگاه مازندران


ارسال به بالاترین | ارسال به فیس بوک | نسخه قابل چاپ | بازگشت به بالای صفحه | بازگشت به صفحه اول 
Copyright: gooya.com 2016