Monday, Apr 10, 2017

صفحه نخست » آیا رئیسی «کلید» روحانی را برداشته‌است؟

raisi_raeisi_87_small.jpg

اعلام رسمی کاندیداتوری رئیسی در انتخابات ریاست‌جمهوری
کاندیدای مورد حمایت رهبری هم از «کلید»هایی گفته که «قفل‌»ها را می‌گشایند

محمدابراهیم رئیسی تولیت آستان قدس رضوی و کاندیدای مورد حمایت رهبر جمهوری اسلامی طی بیانیه‌ای رسمی کاندیداتوری خود در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری را اعلام کرد.

به‌گزارش «آمدنیوز» رئیسی در این بیانیه با استفاده از مفاهیمی که پیشتر توسط روحانی بکار رفته و تقریبا در سپهر سیاسی ایران به‌نام رئیس دولت یازدهم ثبت شده است از «قفل‌»هایی سخن گفته که موجب «رکود و بیکاری و انسداد در کسب کار و آسیب های اجتماعی ناشی از آن» بوده و گویا حالا که «دردهای مزمن ساختاری و سنت های نادرست مدیریتی دولت را از پاسخگویی به انتظارات مردم و تحقق اهداف قانون اساسی ناتوان ساخته» قرار است این‌بار «کلید» کاندیدای مورد وثوق آیت‌الله خامنه‌ای با «تحولی جدی در مدیریت اجرائی کشور» قفل مشکلات را بگشاید.

متن کامل بیانیه رسمی ابراهیم رئیسی برای ورود به انتخابات ریاست جمهوری ٩۶ به‌شرح ذیل است:


بسم الله الرحمن الرحیم
اَللّهُمَ صَلِّ عَلی علی بن مُوسَی الِّرِضا المَرُتَضی عَدَدِ ما اَحَاطَ بِهِ عِلْمُکَ

ملت شریف و سر افراز ایران
در حالی چهارمین دهه عمر نظام اسلامیمان سپری می شود که با وجود موفقیت ها و پیشرفت های امیدوار کننده، همچنان دردهای مزمن ساختاری و سنت های نادرست مدیریتی مردم را رنج می دهد و دولت را از پاسخگویی به انتظارات مردم و تحقق اهداف قانون اساسی ناتوان ساخته است.

مردم می پرسند با وجود این همه منابع سرشار و سرزمین پر نعمت، استعدادهای متراکم انسانی و رهنمودهای روشن رهبر عزیز انقلاب؛ چرا وضع کشور چنین است و چرا ظرفیت مجموعه های داخلی به جای هم افزایی برای حل مسائل کشور، صرف خنثی سازی یکدیگر و رقابت های تخریبی می شود؟

آیا نمی توان قفل رکود و بیکاری و انسداد در کسب کار و آسیب های اجتماعی ناشی از آن را گشود؟!

اینجانب به پشتوانه بیش از دو دهه تجربه مدیریتی در سطح کلان همچنین تعامل و نظارت بر ساختارهای مختلف ملی و رویارویی مستقیم با مفاسد و نواقص موجود در سازمان ها و دستگاهای مختلف اجرایی، نسبت به ریشه های مسائل کشور و گرفتاری های مردم آگاهی و اشراف یافته ام و عمیقاً معتقدم این وضعیت قابل تغییر است و به مدد الهی امکان بازگشت تحرک، نشاط و رونق به زندگی مردم وجود دارد.

ایران اسلامی بن بست ندارد و کلید واقعی حل مشکلات حضور و اراده همه ما مردم برای تحول جدی در مدیریت اجرائی کشور است و گام اول در ایجاد این تغییر، تشکیل دولتی توانمند و آگاه است که برای خدمت به مردم و بازگرداندن کرامت به آنان و مبارزه با تبعیض، فقر و فساد شب از روز نشناسد.

با آنکه اکنون بیش از یک سال است مأموریت خدمت به مستضعفان و محرومان، زائران و مجاوران آستان قدس رضوی را وجهه همت خود قرار داده و این توفیق عظیم را غیرقابل قیاس با هر مقام مادی و معنوی دیگر می دانم، اما ملاحظه رنج ها و گلایه مندی های مردم و دعوت وسیع اقشار مختلف و نخبگان از این خادم خود برای حضور در عرصه انتخابات، راه هر گونه عافیت طلبی و ترجیح علایق شخصی را به روی اینجانب بسته است.

اکنون با شناخت دقیق از ظرفیت های عظیم انسانی و مدیریتی کشور و در پی دعوت های پر شمار و محبت آمیز علماء گرانقدر، اقشار مختلف مردم و نخبگان و جوانان دلسوز، مسئولیت دینی ملی و انقلابی خود را حضور در این صحنه یافته ام. هر چند تا کنون و طی سه دهه گذشته هیچ عزمی برای دستیابی به قدرت نداشته ام.

این حضور با توکل به خدا و توسل به حضرت بقیه الله الاعظم (روحی فداه) فارغ از گروه بندی های سیاسی رایج و صرفاً با تاکید بر رعایت قانون، اخلاق، انصاف، صداقت با مردم و پرهیز از جنجال و سوء استفاده از مقدسات و بیت المال در رقابت انتخاباتی خواهد بود و معتقدم مردم صاحبان حقیقی سرنوشت کشور و انقلابشان هستند و آنانند که به واسطه ی فرصت دادن برای خدمت، بر مسئولان منت دارند.

نجات کشور از بحران های پیش رو و بازگرداندن آسودگی خاطر به مردم، صرفاً با ایجاد تحول در مدیریت اجرایی، بکارگیری مدیران امین و قوی و حرکت آگاهانه بر اساس اهداف برنامه ای جامع و همه جانبه که انشاءالله آن را در فرصت گفتگوهای پیش رو با شما ارائه خواهم داد، ممکن خواهد بود.
ابراز محبت اقشار مختلف مردم گروه های مختلف سیاسی و جبهه انقلاب اسلامی به این خادم امام هشتم علیه السلام نوید بخش امکان ایجاد انسجام و همدلی حداکثری میان تمامی علاقمندان به سرافرازی ایران و دلدادگان به آرمان های انقلاب اسلامی امام و شهداء برای تشکیل دولت جدیدی است که وضع کنونی را به نفع مردم و آینده ی درخشان ایران اسلامی تغییر دهد. ان شاالله

ولینصرن الله من ینصره
سید ابراهیم رئیسی
۲۰ فروردین ۱۳۹۶

گفتنی‌ست محمدابراهیم رئیسی؛ کاندیدای مورد حمایت رهبر جمهوری اسلامی؛ از قضات مطرح دهه شصت و یکی از اعضای اصلی هیئت مرگ در ماجرای کشتار مخالفان سیاسی در تابستان ۶۷ کسی‌ است که گفته می‌شود رهبر جمهوری اسلامی سعی دارد مقدمات لازم برای رهبری‌اش را مهیا کند تا درنهایت پس از مرگ آیت‌الله خامنه‌ای، او بر کرسی رهبری جمهوری اسلامی تکیه بزند.

نامزدی رئیسی برای ریاست‌جمهوری و چالش‌های پیش رو

دویچه وله - ابراهیم رئيسی رسما اعلام کرد در انتخابات ریاست جمهوری نامزد می‌‌شود. اما گروه‌های اصلی اصول‌گرا هنوز بر سر اعلان نام او به عنوان نامزد نهایی به اجماع نرسیده‌اند. مجموعه واکنش‌ها به اعلام کاندیداتوری او.

تنها دو روز به آغاز ثبت‌نام کاندیداهای ریاست‌جمهوری در ایران باقی مانده اما هنوز جبهه اصول‌گرایان کاندیدای واحدی را انتخاب نکرده‌ است. ابراهیم رئیسی نیز که تا روز جمعه آمدنش به عنوان کاندیدای اصلی جمنا (جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی) قطعی بود حالا نامزدی‌اش برای این جریان با اما و اگرهایی روبرو شده است.

در مجمع عمومی جمنا در روز پنج‌شنبه ۱۷ فروردین ابراهیم رئیسی با کسب ۲۱۴۷ رأی از میان ۲۳۷۸ رأی جمع‌آوری‌شده به عنوان نامزد برتر این جریان معرفی شد. دو روز بعد در روز شنبه اما زمزمه‌هایی مبنی بر حضور نیافتن او و یا شرکتش به عنوان کاندیدای مستقل شنیده شد.

خبرگزاری ایلنا روز شنبه ۱۹ فروردین نوشت: «شنیده‌ها حاکی از آن است که حجت‌الاسلام رئیسی، با توجه به اینکه در تحلیل‌های مشاوران خود، به این نتیجه رسیده است که حضور در انتخابات ریاست جمهوری با پرچم جمنا، نه تنها آرای وی را افزایش نمی‌دهد، بلکه امکان ریزش آرای وی را به دلیل انتساب به اصولگرایان در پی خواهد داشت، لذا به صورت مستقل پای در کارزار انتخاباتی ۹۶ خواهد گذاشت.»

علیرضا مرندی عضو هیات موسس جمنا در این رابطه گفته است: «ممکن است ابراهیم رئیسی کاندیدای نهایی جمنا نباشد.»

او در گفت‌وگو با نامه نیوز می‌گوید: «البته در مجمع ملی اول نیز وقتی نام او [رئيسی] مطرح شد صلوات‌های بلندتری حاضران فرستادند و رأی اول را هم آورد و در مجمع دوم نیز همین طور شد اما این الزاما به معنی این نیست که حتما ایشان انتخاب می‌شود. در مجمع ملی دوم ۵ نفر انتخاب شدند و باید دید در بررسی‌های بعدی و نظرخواهی که از مردم می‌شود چه کسی با اقبال بیشتری مواجه خواهد شد، ممکن است او کاندیدای نهایی شود.»

محمدعلی نجفی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی نیز به خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، ایرنا گفته است: «بر اساس اخبار کسب شده جبهه مردمی نیروهای انقلاب (جمنا) در انتخاب آقای ابراهیم رئیسی دچار اختلاف شده است.»

نجفی در ادامه این گفت‌وگو که روز شنبه منتشر شده گفته است: «چند نفر از جمنا که تا روز قبل محکم می‌گفتند حتما به توافق می‌رسیم و یک نامزد را مطرح می‌کنیم، صحبت‌هایی کرده یا در سایت‌هایشان مطالبی نوشته‌اند که حاکی از اختلافات جدی میان آنها است. به نظر می‌رسد آنها نتوانسته‌اند اتحاد و ائتلاف مورد نظر خود را حول آقای رئیسی ایجاد کنند.»

تا حوالی ظهر روز یک‌شنبه (۲۰ فروردین/۹ آوریل) تردیدهایی درباره حضور رئیسی در انتخابات وجود داشت و زمزمه‌هایی مبنی بر انصراف او شنیده می‌شد. در اولین ساعات بعدازظهر یک‌شنبه به وقت ایران اما ابراهیم رئیسی با انتشار بیانیه‌ای نامزدی‌اش در انتخابات ریاست جمهوری را قطعی کرد.

او در بیانیه‌‌اش تصریح کرده که "فارغ از گروه بندی‌های سیاسی رایج" در انتخابات کاندید خواهد شد اما هنوز مشخص نیست که این به معنای حضور مستقل اوست یا در نهایت به عنوان نامزد جمنا وارد رقابت‌های انتخاباتی خواهد شد.

مؤتلفه نامزد خودش را خواهد داشت

محمدنبی حبیبی دبیرکل حزب مؤتلفه اسلامی در گفت‌وگو با ایرنا تصریح کرده که این حزب نامزد خودش را خواهد داشت اما در نهایت طوری عمل نمی‌کند که به ائتلاف اصول‌گرایان آسیب بزند.

حزب مؤتلفه از ابتدا مصطفی میرسلیم را به عنوان نامزد خود معرفی کرده بود. پس از اعلام پنج نامزد نهایی جمنا نیز این حزب ضمن استقبال از این حرکت همچنان بر اعلام کاندیدای مستقل پافشاری می‌کند.

با این حال حبیبی گفته است: «ما با درک این شرایط هم نامزد موتلفه را خواهیم داشت و هم تلاش خواهیم کرد و نظر خواهیم داد که داشتن نامزد در موتلفه اسلامی آسیبی به اصل ائتلاف وارد نکند.»

جبهه پایداری نیز هنوز از اعلام موضع رسمی در قبال کاندیداتوری رئیسی طفره رفته است.

تنها خبری که تا کنون درباره موضع جبهه پایداری در قبال رئيسی منتشر شده نقل قولی از حسینعلی حاجی دلیگانی عضو این جبهه است که گفته: «وقتی پیام آقای رئیسی در جلسه جمنا خوانده شد شاهد صلوات فرستادن همه اعضای این مجمع بودیم که حاکی از رضایت و حمایت همه آنها از حضور وی در انتخابات بود. با توجه به شرایطی که پیش آمده به طور قطع اعضای جبهه پایداری نیز از دیدگاه جمعی نیروهای انقلاب حمایت کرده و شرایطی را برای موفقیت کاندیدای واحد اصولگرایان فراهم می‌کنند.»

پیشتر نیز گفته شده بود که مصباح یزدی که از او با عنوان پدر معنوی جبهه پایداری یاد می‌شود به اعضای این جبهه توصیه کرده که از نامزدی رئیسی حمایت کنند.

«کشورداری با اداره آستان قدس فرق دارد»

با اعلام نامزدی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری ابتدا فضایی از بهت و ناباوری بر جو انتخاباتی داخل و حتی خارج ایران مستولی شد. با گذشت سه روز اما این فضا جای خود را به تحلیل و واکنش‌های معقول سیاسی داده است.

برخی از چهره‌های جناح اعتدال‌گرا و اصلاح‌طلب معتقدند آمدن رئيسی می‌تواند به نفع روحانی تمام شود. از جمله این افراد می‌توان به حسین مرعشی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی اشاره کرد.

او در گفت‌وگو با روزنامه شرق گفته است: «من فکر می‌کنم آقای رئیسی رقیب خوبی برای آقای روحانی است؛ از این لحاظ که آقای روحانی را در مجموع تقویت می‌کند.»

این فعال سیاسی اما از توضیح چرایی و چگونگی این موضوع که رئيسی می‌تواند باعث تقویت روحانی شود خودداری کرده است.

مرعشی در عین حال به رئيسی "توصیه برادرانه" کرده که تا زمانی که تمام اصول‌گرایان از جمله حزب مؤتلفه، ناطق نوری، جامعه روحانیت مبارز، مدرسین حوزه علمیه قم، علی لاریجانی، باهنر و جامعه اسلامی مهندسان از او حمایت نکرده‌اند وارد رقابت انتخابات نشود.

غلامحسین کرباسچی، عضو دیگر حزب کارگزاران نیز درباره نامزدی رئیسی به نداشتن سوابق مدیریتی و اجرایی او اشاره کرده و گفته است: «کشورداری با اداره آستان قدس فرق دارد.»

او در عین حال گفته تا زمانی که برنامه مشخص آقای رئیسی برای اداره کشور اعلام نشود نمی‌توان نظری قطعی درباره شانس پیروزی یا شکست او گفت.

کرباسچی در گفت‌وگو با روزنامه شرق گفته است: «باید صبر کرد و دید بعد از اعلام حضور ایشان، برنامه او برای مسائل مختلف كشور چه خواهد بود. مثلا برنامه‌اش برای سیاست خارجی و ارتباط‌‌گیری بهتر با دنیا چه خواهد بود؟ مثلا اگر مذاکره را قبول ندارند، به جای آن به چه روشی مستمسک خواهند شد؟ یا مثلا برای معضلات اقتصادی چه راهکاری ارائه خواهند داد. مهم در آستانه انتخابات، ارائه برنامه است.»

او با اشاره به این نکته که کار دولت روحانی در دور اول "آواربرداری" بود گفته است: «همین آقایانی که در این جبهه‌ها جمع می‌شوند، زمانی احمدی‌نژاد را که عامل این شرایط است، اصلح می‌دانستند. بعد از گذشت عمر دولتش، او را منحرف دانستند. اینها نمی‌توانند از زیر بار این آوار شانه خالی کنند. حالا هم که گرد هم آمده‌اند و اگر در فضایی قرار بگیرند که بخواهند اقدامات دولت را نقد کنند، باید بگویند به جای این نقدها خودشان قرار است چه چیزی ارائه دهند.»

فاضل میبدی از مدرسان حوزه علمیه قم نیز در گفت‌وگو با سایت فرارو به نداشتن سابقه مدیریتی رئيسی اشاره کرده و گفته است: «آقای رئیسی فردی است که هیچ سابقه فرهنگی و نگارش مقاله و کتاب خاصی ندارند. ضمن اینکه ایشان حتی تا حالا در میان جوانان و دانشگاهیان هم سخنرانی نداشته‌اند.»

این مدرس حوزه علمیه سپس به حمایت کسانی چون مصباح یزدی و علم‌الهدی از رئيسی اشاره کرد و حمات آنها را ضامن "شکست شدید" رئيسی دانست.

فاضل میبدی همچنین مدعی شده که اکثر علما و مراجع قم نظرشان با روحانی است و معتقدند "اگر دولت بعد از چهارسال به رئیس جمهور جدید تحویل داده شود، کشور دچار خسران می‌شود".

واکنش اپوزیسیون خارج از کشور

پیوند نام رئيسی با اعدام‌های دسته‌جمعی سال ۱۳۶۷ به ویژه پس از انتشار فایل صوتی جلسه دیدار آیت‌الله منتظری با اعضای هیأت موسوم به "هیأت مرگ"، اعلام نامزدی او در انتخابات را با پرسش‌های زیادی روبرو کرده است.

رضا علیجانی فعال ملی مذهبی مقیم پاریس در مقاله‌ای از ابراهیم رئيسی با نام "آیت کشتار" نام برده و فرزانه روستایی روزنامه‌نگار و تحلیلگر سیاسی مقیم سوئد او را "نامزد هولوکاست" نامیده است.

اکبر گنجی فعال سیاسی مقیم آمریکا نیز نام "آیت‌الله قتل‌عام" بر رئيسی گذاشته است.

از سوی دیگر تقریبا هم‌زمان با اعلام نامزدی رئيسی برای انتخابات ریاست جمهوری، پارلمان کانادا اعدام گروهی زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ در ایران را مصداق "کشتار جمعی" دانست.

حال پرسش اینجاست که رئيسی در صورت رئیس‌جمهور شدن چگونه می‌تواند با چنین سابقه‌ای که مسلما از سوی اپوزیسیون خارج از کشور روی آن مانور زیادی داده خواهد شد به کشورهای غربی سفر کرده و با آنها وارد گفت‌وگو و تعامل شود؟

آیا در صورت ریاست جمهوری رئيسی، دوران کوتاه و تازه متولدشده تعامل ایران با غرب به پایان خواهد رسید؟

مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy