Friday, Oct 27, 2017

صفحه نخست » برقراری آتش‌بس بین نیروهای عراقی و پیشمرگه‌های کرد

Kurdistan-Iraq11.jpgرادیو زمانه: در پی درگیری‌های شدید نیروهای عراقی و پیشمرگه‌های کرد ائتلاف جهانی اعلام کرد که بین آن‌ها آتش‌بس برقرار شده. عبادی نیز خواهان کنترل گذرگاه‌ها و فرودگاه‌های بین‌المللی کردستان شد.

به‌گزارش رویترز، روز جمعه ۲۷ اکتبر / ۵ آبان یک سخنگوی ائتلاف جهانی به‌رهبری آمریکا ضمن اعلام آتش‌بس بین نیروهای عراقی و کردها گفت این آتش‌بس شامل حال تمام نیروهای نظامی می‌شود.

از صبح پنج‌شنبه ۲۶ اکتبر / ۴ آبان درگیری‌های شدید نظامی بین پیشمرگه‌های کُرد و نیروهای عراقی در نزدیکی گذرگاه مرزی با ترکیه و یک خط لوله بزرگ صادرات نفت، و در مناطق زمار، مخمور و التون‌کوبری گزارش شد.

خبرگزاری فرانسه گزارش داد که پیشمرگه‌ها به سوی نیروهای عراقی، خمپاره و موشک‌های ضد تانک شلیک کرده‌اند و در برابر پیشروی آن‌ها مقاومت کرده‌اند.

خودروهای نظامی عراقی صبح پنج‌شنبه موفق شدند کنترل شماری از روستاها در اطراف موصل را به دست بگیرند. در روستاهای دیگر هم درگیری‌های شدیدی رخ داد.

از سوی دیگر، مقام‌های اقلیم کردستان از شلیک توپخانه نیروهای عراقی و شبه‌نظامیان حشد شعبی مورد حمایت ایران، خبر دادند.

تلاش بغداد بر آن است که خط لوله صادرات نفت که به بندر جهان ترکیه وصل می‌شود و همچنین گذرگاه مرزی فیش‌خابور با ترکیه را به کنترل خود درآورد. این گذرگاه در نزدیکی استان دهوک، بخشی از اقلیم کردستان قرار دارد.

روز جمعه ۲۷ اکتبر / ۵ آبان سرهنگ احمد جبوری، فرمانده عملیات نینوای نیروهای عراقی اعلام کرد که پیشمرگه‌های کُرد از مرکز منطقه مخمور عقب‌نشینی کرده‌اند.

در پی این درگیری‌ها، شورای امنیت سازمان ملل از دو طرف خواست تا به درگیری‌ها پایان داده و برای حل بحران حاصل از همه‌پرسی استقلال اقلیم کردستان پشت میز مذاکره بنشینند.

«اربیل، باید گذرگاه‌ها و فرودگاه‌های بین‌المللی را تحویل دهد»

در همین حال، رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا با حیدر عبادی، نخست وزیر عراق تلفنی تماس گرفته و از حفظ قانون در مناطق مورد اختلاف براساس قانون اساسی عراق پشتیبانی کرده و خواستار گفت‌وگوی بغداد و اربیل، براساس قانون‌اساسی عراق شده است.

دفتر نخست‌وزیر عراق نیز در بیانیه‌ای گفته است که در این مکالمه، حیدر عبادی تأکید کرده که مقامات اربیل، باید گذرگاه‌ها و فرودگاه‌های بین‌المللی را در اختیار دولت مرکزی قرار دهند.

دولت و پارلمان عراق نیز پیش از این خواهان کنترل فرودگاه‌های اربیل و سلیمانیه و گذرگاه‌های بین‌المللی میان کردستان و دو کشور ترکیه و ایران شده بودند.

حیدر عبادی همچنین استقرار نیروهای عراقی در مناطق مورد مناقشه با کردها را قانونی دانسته و گفته که دولت مرکزی در پی اجرای قانون در تمام مناطق عراق است.

پیشمرگه‌های کرد ۱۸ اکتبر / ۲۶ مهر از مواضع خود در شمال عراق عقب نشستند. آن‌ها این مناطق را از ژوئن سال ۲۰۱۴ با بیرون راندن نیروهای داعش در دست داشتند.

دو روز قبل از آن ارتش عراق و گروه حشد شعبی کنترل شهر نفت‌خیز کرکوک را به دست گرفتند و در استان نینوا پیشروی کردند.

نخست‌وزیر عراق در تماس با وزیر خارجه آمریکا اولویت دولت خود را همچنان نبرد با گروه «دولت اسلامی» (داعش) دانسته است.

روز چهارشنبه ۲۵ اکتبر / ۳ آبان دولت اقلیم کردستان پیشنهاد داد که با تعلیق نتیجه همه‌پرسی استقلال در چارچوب قانون اساسی عراق وارد گفت‌وگوهایی با بغداد شود.

حیدر عبادی روز گذشته (پنج‌شنبه) در واکنش به این طرحِ اربیل تأکید کرد که بغداد چیزی جز لغو کامل همه‌پرسی را نمی‌پذیرد.

دولت ترکیه نیز همین موضع را گرفته و گفته است که تعلیق نتایج همه‌پرسی اقلیم کردستان کافی نیست و خرابی‌ها را نمی‌تواند جبران کند.

بحران کنونی در پی همه‌پرسی استقلال کردستان عراق ایجاد شد. در این همه‌پرسی که ۲۵ سپتامبر / ۳ مهر برگزار شد، ۹۲,۷۳ درصد به جدایی اقلیم از عراق رأی دادند. میزان مشارکت ۷۸ درصد گزارش شد. آمریکا، اتحادیه اروپا، سازمان ملل، ایران، ترکیه و دولت مرکزی عراق با برگزاری همه‌پرسی استقلال کردستان مخالفت کرده بودند.

مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy