رادیو فردا، محمود صادقی، نماینده اصلاحطلب مجلس ایران، روز سهشنبه ۲۶ دیماه گفت: یکی از زندانیانی که اخیرا در زندان فوت کرد، در تماس با خانواده خود گفته بود که زندانیان به خوردن قرصهایی مجبور شدهاند که حال آنها را بد میکرده است.
آقای صادقی در حساب کاربری توییتر خود نوشته است: «طبق اعلام بستگان یکی از بازداشتشدگان که در زندان فوت کرد، او طی چند تماس با خانوادهاش اظهار داشته مسئولان او و دیگر بازداشتیها را مجبور به خوردن قرصهایی میکردند که حالشان را بد میکرده...»
در حالی که منابع و فعالان حقوق بشری از کشته شدن سه تا پنج تن از بازداشتشدگان در جریان اعتراضات اخیر در بازداشتگاههای ایران خبر میدهند، مقامهای رسمی جمهوری اسلامی تنها «خودکشی» و مرگ دو نفر را در این مدت پذیرفتهاند و ادعا میکنند که آنها در ارتباط با اعتراضهای اخیر بازداشت نشده بودند.
محمود صادقی روز یکشنبه در خصوص آمار افرادی که به گفته مسئولان جمهوری اسلامی، در بازداشت خودکشی کردهاند، گفته بود: «دو نفر قطعی است؛ آقای سینا قنبری در تهران و آقای وحید حیدری در اراک. اخیرا از کردستان و سنندج نیز گزارشاتی آمده است که دو یا سه نفر در بازداشت فوت کردهاند. البته این اخبار تایید نشده است».
در همین زمینه، پروانه سلحشوری، نماینده تهران در مجلس، ضمن ابراز نگرانی نسبت به تعداد کشتهشدگان در زندانها، سازمان زندانها را مسئول جان زندانیان دانست و خواستار «پاسخگویی» این سازمان شد.
بر اساس اعلام منابع رسمی، طی اعتراضهای دیماه ۹۶ که در بیش از ۱۰۰ شهر ایران از جمله تهران برگزار شد، سه هزار و ۷۰۰ نفر بازداشت شدند.
به دنبال انتشار گزارشهایی در مورد کشته شدن چند تن از بازداشتشدگان اعتراضهای اخیر در بازداشتگاهها، گروهی از نمایندگان مجلس درخواست بازدید از زندان اوین را مطرح کردند. این در حالی است که تاکنون درخواست آنها بینتیجه مانده است.
با این حال، محمد جواد فتحی، نماینده اصلاحطلب تهران در مجلس روز سهشنبه گفت که همچنان با درخواست بازدید نمایندگان مجلس از زندان اوین مخالفت میشود و نمایندگان، اطلاعات دقیقی از تعداد بازداشتشدگان و دلایل مرگ برخی از آنها در دست ندارند.
آقای فتحی در مصاحبه با اعتمادآنلاین اظهار داشت: «ما بیشتر به دنبال این هستیم که از بازداشتشدگان اخیر بازدید کنیم تا ببینیم اتهامشان چیست، از کی بازداشت شدهاند، دلیل بازداشتشان چه بوده، کجا دستگیر شدهاند، پروندهشان کی به مرجع قضایی ارجاع میشود و مرجع قضایی چه دستوری داده است».
به گفته کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران، هیچ گزارش رسمی پزشکی در مورد مرگ این بازداشتشدگان وجود ندارد. این کمپین نیز خواستار تحقیقات مستقل برای کشف علل این مرگها شده است.