رادیو زمانه، به گزارش روزنامه ترکیهای «حریت»، مولود چاووشاوغلو سهشنبه ۲ مرداد / ۲۴ ژوئیه در نشستی خبری با اشاره به مذاکرات اخیر با مقامهای آمریکایی درباره تحریمها علیه ایران گفت:
«به آنها گفتیم به این تحریمها نمیپیوندیم. ما از ایران نفت میخریم و آن هم به شرایط مناسب. گزینه دیگرمان چیست؟»
ترکیه بیش از نیمی از نفت مورد نیازش را از ایران تأمین میکند. آنکارا پیش از این نیز گفته بود که روابط تجاری با ایران را کاهش نخواهد داد و مجبور به رعایت تصمیمهای «یکجانبه» ایالات متحده نیست. مقامهای دولت ترکیه گفته بودند که ایران «کشور دوست، همسایه و متحد» است.
وزیر خارجه ترکیه سهشنبه گفت که نه تنها دلیل عدم رعایت تحریمها از سوی ترکیه را به مقامهای آمریکایی توضیح داده، بلکه استدلال کرده چرا آنکارا تحریمهای آمریکا علیه ایران را اساساً «مناسب» نمیداند.
مارشال بیلینگزلی، یک مقام ارشد مبارزه با تأمین مالی تروریسم در ایالات متحده جمعه گذشته در آنکارا با مقامهای دوات ترکیه دیدار کرد. او در آن دیدار هشدار داد که موضع واشنگتن در قبال اجرای فعالانه تحریمها صریح و روشن است و با رصد «خریدهای بزرگ طلا در ترکیه»، اجازه تکرار تجارت با ایران «از طریق طلا» را نخواهد داد.
یک دادگاه آمریکایی مه/ اردیبهشت سال جاری مهمت (محمد) هاکان آتیلا، مدیر پیشین بانک دولتی هالکبانک ترکیه را به خاطر کمک به ایران در دور زدن تحریمها محکوم کرد. شاهد کلیدی این محاکمه رضا ضراب، تاجر ایرانیـترکیهای طلا بود و اعتراف کرد که چگونه با دادن رشوه به مقامهای دولت ترکیه، طرح دور زدن تحریمها را ریخته و در ازای گاز ایران، طلا به آن کشور فرستاده است. ضراب در اوج این اقدامات، یعنی در سال ۲۰۱۲، روزانه یک تن (هزار کیلوگرم) طلا میخرید و به ایران میفرستاد.
تأکید ترکیه بر عدم رعایت تحریمها در حالی مطرح میشود که به گزارش «رویترز»، شرکت «توپراش»، بزرگترین شرکت پالایشگاهی ترکیه واردات نفت از ایران را کاهش داده است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده دو ماه پیش خروج از توافق هستهای با ایران (برجام) را اعلام کرد. واشنگتن اعلام کرده که میخواهد صادرات نفت ایران را به حدود صفر برساند هرچند شاید برای برخی متحدان وابسته به نفت ایران معافیت قائل شود.
مارشال بیلینگزلی جمعه گذشته اعلام نکرد که آیا واشنگتن برای آنکارا معافیت قایل میشود یا خیر.
تهران در واکنش به طرح آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت این کشور تهدید کرده که اگر نتواند نفت صادر کند تنگه هرمز را میبندد. این تهدید سبب شد که جدال لفظی مقامهای ارشد ایران و ایالات متحده در روزهای اخیر بالا بگیرد.
کارشناسان نفتی میگویند که صادرات نفت ایران بر اساس بدترین سناریوها ممکن است به تنها ۷۰۰ هزار بشکه در روز، یعنی یکسوم میزان فعلی برسد.