سرمقاله هیات تحریریه روزنامه وال استریت جورنال
صدای آمریکا - اروپا به سختی برای بازگشت تحریم های آمریکا در ماه آینده آماده می شود. بروکسل راه مقاومت در برابر آمریکا را در پیش گرفته است که احتمال به شکست می انجامد.
اروپایی ها وقتی پرزیدنت ترامپ در ماه مه خروج آمریکا از برجام و اعمال دوباره تحریم ها علیه شرکت های خارجی طرف تجارت با ایران را اعلام کرد، فریاد نارضایی سر دادند. تاسف آن ها قابل درک بود، زیرا اتحادیه اروپا توافق دوره اوباما برای توقف برنامه هسته ای ایران را یک پیروزی دیپلماتیک و بازرگانی می دیدند.
مطالب بیشتر در سایت صدای آمریکا
در عین حال، رهبران اروپا می دانستند که برجام معایب عمده ای دارد. از جمله این معایب بازرسی های ناکافی است که باید ضمانتی باشد بر این که تهران فناوری جنگ افزار هسته ای تولید نمی کند. از دیگر معایب، تاریخ انقضاء بندهایی از برجام است که به ایران امکان جهش به سوی جنگ افزار هسته ای را در آینده می دهد. عدم محدودیت بر برنامه موشک های بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک هسته ای و سکوت در برابر مداخله نظامی ایران در سراسر خاورمیانه از معایب دیگر است.
عجیب است که اروپا برای دفاع از توافقی با این همه معایب چنین سخت مبارزه می کند. بروکسل قانونی را روزآمد کرده است که به لحاظ نظری شرکت های اروپایی را از عمل به تحریم های آمریکا علیه ایران منع می کند. اما به لحاظ عملی، این شرکت ها بیش از بروکرات های اروپایی نگران مجریان قانون در آمریکا هستند.
احتمالا اروپایی ها امیدوارند از این تبصره به عنوان اهرم فشار در مذاکرات با واشنگتن استفاده کنند تا از معافیت هایی در برابر تحریم ها برخوردار شوند. اروپا همین کار را در نسخه قبلی این قانون در دهه ۹۰ انجام داده بود. با توجه به تهدید استراتژیک ناشی از ایران و تخاصم دیرین کنگره و افکار عمومی آمریکا نسبت به برجام این امر بعید به نظر می رسد. شرکت های اروپایی این را می دانند و فارغ از آن چه بروکسل می گوید خود را برای عمل به تحریم های آمریکا آماده می کنند.
اروپایی ها همچنین طرح های غیر محتمل دیگری را برای دور زدن تحریم های مالی آمریکا ارائه کرده اند. یکی از گزینه ها، بازگشایی دوباره کانال هایی میان بانک های مرکزی اروپا با بانک مرکزی ایران برای تسهیل فایننس قراردادهای تجاری و دادن اجازه به بانک سرمایه گذاری اروپا برای تمدید اعتبارات غیر دلاری به موسسات اروپایی درگیر در چنین تجارت هایی با ایران است.
این امر احتمالا از سوی بانک های اروپایی که نمی خواهند در معرض خشم واشنگتن قرار بگیرند رد خواهد شد.