صدای آمریکا - دقایقی پیش پرزیدنت دونالد ترامپ در بیانیه ای رسما سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمان های تروریستی قرار داد.
دقایقی پیش پرزیدنت دونالد ترامپ در بیانیه ای رسما سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمان های تروریستی قرار داد.
این نخستین بار است که ایالات متحده واحد نظامی یک دولت را به عنوان یک گروه تروریستی شناخته است.
پرزیدنت ترامپ در این بیانیه نوشته است: امروز من رسما قصد دولتم برای تعیین سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران (آیآرجیسی)، شامل نیروی قدس آن سپاه، به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی بنا بر بند 219 قانون مهاجرت و تابعیت را اعلام میکنم. این گام بیسابقه که تحت رهبری وزارت خارجه برداشته میشود، موید این واقعیت است که [رژیم] ایران نه تنها یک حامی حکومتی تروریسم است، بلکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی فعالانه در تروریسم، به عنوان یک ابزار حکومتداری، مشارکت کرده و آن را تامین مالی و ترویج میکند.
رئیس جمهوری ایالات متحده تاکید کرده است: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ابزار اصلی دولت ایران برای هدایت و اجرای کارزار تروریسم بینالمللی آن [رژیم] است.
در ادامه بیانیه آمده است: این نخستین بار است که بخشی از یک دولت دیگر از سوی ایالات متحده به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی تعیین میشود. این تعیین، بر این حقیقت تاکید میکند که اقدامات ایران از پایه و به صورت بنیادین با اقدامات دولتهای دیگر متفاوت است. این اقدام، گستره و میزان فشار حداکثری ما بر رژیم ایران را به میزان چشمگیری گسترش خواهد داد. این اقدام همچنین خطرات داد و ستد با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و یا ارائه پشتیبانی به آن را کاملا شفاف و روشن بیان میکند. اگر شما با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی داد و ستد میکنید، در حقیقت در حال پشتیبانی مالی از تروریسم هستید.
مطالب بیشتر در سایت صدای آمریکا
در پایان بیانیه ترامپ تاکید شده است پیام روشن این اقدام به تهران این است که پشتیبانی آن [رژیم] از تروریسم پیامدهای شدیدی دارد. ما آن قدر به افزایش فشار مالی و بالا بردن هزینهها بر رژیم ایران به خاطر پشتیبانی آن رژیم از فعالیتهای تروریستی ادامه خواهیم داد تا این که [رژیم جمهوری اسلامی] از این رفتار بدخواهانه و قانونشکنانهاش دست بکشد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیرون از مرزهای ایران مسئول عملیات نظامی در سوریه، لبنان، عراق، و یمن است. در داخل کشور نیز نیمی از اقتصاد و نیروهای امنیتی و نظامی در اختیار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.
واکنش ایران / نامه وزیر خارجه به رئیس جمهور و رئیس شورای عالی امنیت ملی
وزارت خارجه در واکنش به این تصمیم آمریکا اعلام کرد: نظر به حمایت پنهان و آشکار نیروهای نظامی آمریکا در منطقه از گروههای تروریستی و دخالت مستقیم در انجام فعالیت های تروریستی توسط نظامیان آن کشور، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با ارسال نامه ای خطاب به روحانی رئیس شورای عالی امنیت ملی، بر اساس "قانون مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه" مصوب مجلس محترم شورای اسلامی، پیشنهاد کرد شورای عالی امنیت ملی کشورمان نیروهای نظامی آمریکا در منطقه غرب آسیا موسوم به سنتکام را در فهرست گروه های تروریستی جمهوری اسلامی ایران قرار دهد.
کدام سازمانها و گروههای مورد حمایت جمهوری اسلامی در لیست تروریستی آمریکا قرار دارند
نگاهی به فهرست تروریسم وزارت خارجه آمریکا نشان می دهد قبل از این برخی از گروه های مورد حمایت تهران، در این لیست قرار دارند که در زیر به برخی از آنها نگاهی انداخته ایم:
جنبش مقاومت اسلامی، حماس
گروه اسلامگرای سیاسی-نظامی فلسطینی که در سال ۱۹۸۷ تاسیس شد و در مبارزه علیه اسرائیل از حمایت ایران برخوردار است.
نام این گروه در تاریخ ۸ اکتبر ۱۹۹۷ به فهرست گروهها و سازمانهای تروریستی خارجی وزارت خارجه آمریکا اضافه شد.
جنبش جهاد اسلامی فلسطین
گروه سیاسی-نظامی فلسطینی که اواخر دهه ۷۰ میلادی بر اساس اندیشههای آیتالله خمینی تشکیل شد و مورد حمایت ایران است.
نام این گروه در تاریخ ۸ اکتبر ۱۹۹۷ به فهرست گروهها و سازمانهای تروریستی خارجی وزارت خارجه آمریکا اضافه شد.
حزب الله لبنان
گروه سیاسی-نظامی لبنانی که اوایل دهه ۸۰ میلادی تاسیس شد و از آن به عنوان گروه نیابتی اصلی سپاه در منطقه یاد میشود.
نام این گروه در تاریخ ۸ اکتبر ۱۹۹۷ به فهرست گروهها و سازمانهای تروریستی خارجی وزارت خارجه آمریکا اضافه شد.
گردان شهدای الاقصی
از گروههای شبه نظامی فلسطینی فعال در کرانه باختری رود اردن و نوار غزه، که از حمایت معنوی تهران برخوردار است.
نام این گروه در تاریخ ۲۷ مارس ۲۰۰۲ به فهرست گروهها و سازمانهای تروریستی خارجی وزارت خارجه آمریکا اضافه شد.
کتائب حزب الله
گروه شبه نظامی شیعه مورد حمایت جمهوری اسلامی که در عراق و سوریه علیه نیروهای آمریکایی و متحدان آن فعالیت میکند.
نام این گروه در تاریخ ۲ ژوئیه ۲۰۰۹ به فهرست گروهها و سازمانهای تروریستی خارجی وزارت خارجه آمریکا اضافه شد.
برخی گروههای دیگر مورد حمایت ایران، مانند «حرکت النجباء» از گروههای شبهنظامی تشکیل دهنده «حشد الشعبی» در عراق و گروههای شبهنظامی شیعه فاطمیون و زینبیون که در سوریه در حمایت از دولت بشار اسد میجنگیدند، و همچنین برخی مؤسسات مالی و بانکی ایرانی و خارجی که حمایت مالی سپاه پاسداران از تروریسم را تسهیل میکنند، پیش از این در فهرست سیاه تحریمهای وزارت خزانه داری آمریکا قرار گرفتهاند.
نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، که شاخه برون مرزی این نهاد نظامی محسوب میشود، در اکتبر ۲۰۰۷ و همچنین بسیج در اکتبر ۲۰۱۸، در فهرست تحریمهای مرتبط با تروریسم وزارت دارایی آمریکا قرار گرفتند. خطوط هواپیمایی «ماهان» در ایران نیز در اکتبر ۲۰۱۱ به دلیل ارائه خدمات به سپاه پاسداران تحریم شد.