ایران اینترنشنال - هشت سال تحقیق بر یک هزار زوج همجنسگرا ساکن در ۷۵ منطقه در ۱۴ کشور اروپایی نشان داد که مصرف داروهای ضدویروس در افراد مبتلا به ویروس اچآیوی امکان ابتلای شریکهای جنسی آنها را به صفر کاهش داده است.
پژوهشی، که در مجله علمی لَنسِت منتشر شد، بر زوجهایی متمرکز شده است که یک نفر از آنها به اچآیوی مبتلا است ولی داروی ضدویروس پَسگرد (antiretroviral) مصرف میکند و در روابط جنسیشان لزوما از کاندوم استفاده نمیکنند.
تا نیمه دوم قرن بیستم میلادی، ابتلا به اچآیوی به این معنا بود که فرد به احتمال قوی به مرحله ایدز وارد میشود و در اثر بیماریهایی همانند سل، آنفولانزا یا سرطان خواهد مرد.
بااینحال در دهه ۹۰ میلادی، داروهای ضدویروس وارد بازار شد. افراد مبتلا به اچآیوی اگر بهموقع متوجه ابتلا به این ویروس شوند و مصرف روزانه این داروها را شروع کنند، دیگر ویروس را به سایرین منتقل نمیکنند.
تا پیش از این، احتمال انتقال ویروس نزدیک به صفر در نظر گرفته میشد ولی بر پایه یافتههای این پژوهش، میشود مطمئن بود این داروها تحت هیچ شرایطی اجازه انتقال ویروس را نمیدهند.
تحقیقهای مشابه روی زوجهای غیرهمجنس نشان داده بود این داروها احتمال ابتلای شریک جنسی به ویروس اچآیوی را به صفر کاهش دادهاند.
البته در مدت این پژوهش، ۱۵ نفر از این یک هزار نفر به ویروس اچآیوی مبتلا شدند، ولی آزمایش دیانای نشان داد از رابطه با فردی بهجز شریک جنسیشان ویروس را دریافت کردهاند.
در سالهای اخیر، داروی پِرپ هم به بازار آمده است و مصرف روزانه آن به افراد اجازه میدهد بدون کاندوم آمیزش جنسی داشته باشند و به ویروس اچآیوی مبتلا نشوند. بااینحال، استفاده نکردن از کاندوم بهمعنای افزایش احتمال انتقال سایر بیماریهای مقاربتی خواهد بود، بیماریهایی مانند سیفلیس که برخی گونههای آن به آنتیبیوتیک مقاوم شدهاند.
از نزدیک به ۴۰ میلیون مبتلا به ویروس اچآیوی، بیش از ۲۱ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر داروهای ضدویروس مصرف میکنند.
تست بهموقع اچآیوی و دسترسی همگانی به داروهای ضدویروس یا پرپ میتواند در آیندهای نزدیک سایه ابتلا به اچآیوی را از سر مردم بردارد.
مهناز افشار: «زبان سرخ» یک سلبریتی در فضای مجازی