بی بی سی - آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، درباره تنشها بین ایران و آمریکا گفت "این رویارویی، نظامی نیست؛ چون بنا نیست جنگی انجام بگیرد. نه ما دنبال جنگ هستیم، نه آنها؛ که میدانند که به نفعشان نیست". همزمان او مذاکره با دولت فعلی آمریکا را هم "سم مضاعف" خواند. با این حال، چند کشور نیز برای میانجیگری بین ایران و آمریکا ابراز تمایل کردند.
رهبر ایران در جمع مسئولان و مقامات ارشد این کشور تأکید کرد که "جنگی به وقوع نمیپیوندد". رهبر ایران در عین حال تاکید کرده است که "ایران مقاومت خواهد کرد و در این رویارویی، آمریکا وادار به عقبنشینی خواهد شد."
آیتالله خامنهای در عین حال مذاکره با آمریکا را هم رد کرد و گفت "بعضی در داخل میگویند مذاکره چه عیبی دارد؟ مذاکره سم است، تا وقتی آمریکا این است که الان هست و مذاکره با دولت کنونی آمریکا یک سم مضاعف است". مذاکره یعنی معامله و داد و ستد اما آنچه در نظر آمریکاست، نقاط قوت ماست".
به گفته آیتالله خامنهای ایران نه بر سر بُرد موشکهایش و نه عمق راهبردی خود در منطقه مذاکره نخواهد کرد.
او اضافه کرد "مذاکره کنیم دربارهی سلاح دفاعی شما که چرا موشکی با فلان برد میسازید؛ این برد را کم کنید که اگر شما را زدیم نتوانید پایگاه ما را بزنید و جواب بدهید... یا مثلاً میگویند دربارهی عمق راهبردیتان در منطقه صحبت کنیم؛ یعنی این را از دست بدهید".
در هفتههای اخیر، تنش میان ایران و آمریکا بالا گرفته است.
در پی افزایش تنش میان ایران و آمریکا در هفتههای اخیر و گزارش هایی از "عملیات خرابکارانه" علیه چند کشتی تجاری در نزدیکی تنگه هرمز، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، به ایران هشدار داده که اگر مرتکب خطایی شود "متحمل رنج زیادی خواهد شد."
در تحولی دیگر امروز دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا هم درباره گزارشهایی مبنی بر اعزام ۱۲۰ هزار نیروهای نظامی آمریکا به خاورمیانه گفت "برنامهای این کار نداریم"؛ وی در عین حال گفته است که "قطعا" آمادگی چنین کاری را در صورت نیاز خواهد داشت.
با این حال، آمریکا هفته پیش ادعا کرد که نشانههایی تهدیدآمیز از تحرکات ایران علیه منافعش در منطقه مشاهده کرده است. در پی این اظهارنظرها، در چند روز گذشته آمریکا ناوگروه رزمی آبراهام لینکلن، چهار بمبافکن بی۵۲ و پایگاه دفاع موشکی پتریوت را راهی خاورمیانه کرده است.
روز گذشته، وزرای خارجه آلمان و بریتانیا پس از این دیدار با مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده نسبت به رویارویی احتمالی ایران و آمریکا ابراز نگرانی کرده بودند.
امروز اما مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، در یک کنفرانس خبری مشترک با سرگئی لاوروف، همتای روس خود گفت که ایالات متحده اساسا خواهان جنگ با ایران نیست. او در عین حال تاکید کرد که ایران باید رفتارش را تغییر و به حمایت از حوثی ها در یمن و گروه حزب الله لبنان خاتمه بدهد.
تلاشها برای میانجیگری
همزمان با بالاگرفتن تنش بین ایران و آمریکا، تا کنون چند کشور از جمله عراق، عمان و کویت به عنوان گزینههای میانجیگری بین ایران و آمریکا مطرح شدهاند.
امروز عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق برای میانجیگری میان ایران و آمریکا دو متحد اصلی عراق ابراز تمایل کرده است.
عمار حکیم نیز از کویت خواسته تا برای میانجیگری پیش قدم شود. حنینه المغیری، سفیر عمان در آمریکا هم پیشتر در سخنانی گفت است که کشورش آماده است بار دیگر در حل تنش میان دو کشور ایران و آمریکا نقش داشته باشد.
روز گذشته نیز فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از دو طرف خواست برای پرهیز از رویارویی نظامی حداکثر خویشتن داری را به خرج دهند.
لبخند«لیر» و چشمک استانبول به ایرانیها!