هیئت مدیره خانه سینما درباره دستور العمل طراحی لباس برای هنرمندان بیانیهای را صادر کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا متن بیاینه هیئت مدیره خانه سینما درباره دستور العمل طراحی لباس برای هنرمندان که اختصاصی برای ایلنا ارسال شده به شرح زیر است:
صبح روز چهارشنبه 24 مهرماه، خانه سینما به موضوعی منتسب شد که از آن بی خبر بود. موضوعی که به سرعت دست به دست شد و سؤالات و واکنشهایی در افکار عمومی، هنردوستان و سینماگران پدید آورد.
این اولین بار نیست که خانه سینما با اظهار نظرها، بخشنامهها و بیانیههایی مواجه میشود که شائبه دولتی بودن این نهاد صنفی را در ذهن مخاطبان سینمای ایران متبادر میسازد و تکرار چنین رویهای، این استنباط را برای اعضای بزرگترین و تنها نهاد صنفی سینمای ایران به وجود میآورد که گویی اراده مشخصی در صدد کمرنگ کردن و بلکه حذف تشکل مدنی سینما در کشور است که اگر چنین باشد یقیناً نیتی ناصواب است.
خانه سینما علیرغم آنچه که در اخبار منعکس شده است از تصمیم سازمان سینمایی برای تبیین آئین نامه پوشش هنرمندان در مجامع مطلع نیست و مشورتی هم در این زمینه با هیات مدیره انجام نشده است.
قطعاً هیات مدیره خانه سینما نسبت به رعایت شئون و حفظ حرمتهای جامعه و همچنین جایگاه ویژه هنرمندان در بین مردم دغدغه داشته و دارد اما اینکه بجای پیگیری مسائل معیشتی، موارد رفاهی، بیمه تأمین اجتماعی و تکمیلی، بیمه بیکاری و از کار افتادگی و ...، طراحی لباس رسمی برای حضور سینماگران در مجامع را در رئوس برنامههای خود قرار دهد، نه از جانب مدیریت خانه سینما و نه از جانب اعضای آن پذیرفتنی نیست.
به همین منظور این انتظار جدی وجود دارد که در اظهارنظرها و اطلاعیههای سازمان سینمایی دقت لازم در خصوص نسبت این سازمان با خانه سینما به عنوان بزرگترین نهاد جامعه اصناف سینمای کشور لحاظ شود.
تاسیس نهاد جدید برای نظارت بر پوشش جدید! / ۸ نکته درباره تهیه آیین نامه پوشش بازیگران
رویداد۲۴ پوشش بازیگران زن حاضر در اکران خصوصی «فیلم مسخره باز» جنجالی شد و این بار پای برخی از نمایندگان مجلس هم را به میدان کشید تا آنها با سوال از وزیر ارشاد مراتب اعتراض خود را نسبت به نوع پوشش بازیگران زن ابراز کنند.
ماجرا البته به احضار یکی از بازیگران حاضر در این مراسم هم کشیده شد و متین ستوده به دادسرا احضار شد تا درباره مدل پوشش خود توضیح دهد.
متین ستوده با انتشار عکسی در صفحه شخصی خود از تمام کسانی که بابت پوشش او مکدر شده بودند عذرخواهی کرد. عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در توضیح نوع پوشش این بازیگران عنوان کرد: «این افراد از کسانی هستند که در برنامههای تلویزیونی نیز حضور دارند. همچنین فضای آنجا فضای رسمی نبوده که این بازیگران بخواهند از وزارت ارشاد برای حضور اجازه بگیرند.»
۱) بازیگران تافته جدا بافتهای از جامعه نیستند. پوشش آنها تابعی از پوشش سایر اقشار جامعه است و وزارت ارشاد نمیتواند برای همه زنان دستورالعمل صادر کند که چه پوششی را اختیار کنند. از این جهت نوشتن یک قانون برای بررسی پوشش یک قشر از جامعه از عجایب جدید در جمهوری اسلامی خواهد بود که قرار است اجرایی شود.
۲) وزارت ارشاد امروز برای زنان بازیگر دستورالعمل پوشش صادر میکند و فردا ممکن است با گسترش این آئیننامه آن را به خبرنگاران، پزشکان، فروشندگان و کارمندان هم تعمیم دهد و برای هرکدام دستورالعملی بنویسد تا آنها را هم کنترل کند.
فرض کنید فردا از پوشش صنف پزشکان نارضایتی ایجاد شود. آیا وزارت بهداشت موظف است دستور العمل پوشش آنها در خیابان را تهیه کند؟ یا قرار است وزارت ارشاد برای خبرنگاران دستور العمل تهیه کند که چگونه لباس بپوشند؟
اگر منظور از پوشش، پوشش بازیگران در صحنههای فیلم و تلویزیون است، که این موضوع فیلترهای خود را دارد، اما در غیر این صورت تهیه آیین نامه پوشش چه معنایی میدهد؟
۳) اجرایی کردن آئیننامه پوشش بازیگران مستلزم یک نهاد جدید برای اجرا و نظارت است. آیا این نهاد قرار است در دل وزارت ارشاد تشکیل شود؟ اگر چنین است، این سوال مطرح میشود که چند نهاد همزمان و موازی در کشور برای نوع پوشش افراد نیاز است؟ آیا گشت ارشاد و منکرات و حراستها و سازمان تبلیغات و ستاد امر به معروف و دهها سازمان و نهاد ریز و درشت دیگر کافی نیست که این بار قرار است دستور العمل جدیدی توسط نهاد جدیدی تدوین شود؟
۴) آیا این نهاد فقط درباره پوشش بازیگران اظهار نظر خواهد کرد یا دامنه آن وسیعتر است و سایر اقشار جامعه را هم دربر میگیرد؟ صنف تدوینگران و کارگردانان و فیلمبرداران انیمشن سازان هم مشمول این آیین نامه هستند؟ احتمالا اگر به همین ترتیب پیش برود، نهاد جدیدی برای بررسی فیلمهای دوربین موبایل افراد نیز تاسیس شود!
۵) مشکل وزارت ارشاد و نمایندگان مجلس این است که احساس میکنند مسبب بدحجابی در سطح جامعه سلبریتیها هستند. در حالی که این رابطه کاملاً معکوس است. سلبریتیها به خودی خود قدرتی ندارند که در سطح جامعه تغییراتی به این گستردگی ایجاد کنند. آنها خود متاثر از جامعهای هستند که در آن زندگی میکنند.
سیاستگذران فرهنگی کشور این رابطه را کاملاً معکوس متوجه شدهاند. این سلبریتیها هستند که از تغییر و تحولات بطئی درون جامعه تاثیر میپذیرند نه برعکس. مدیران وزارت ارشاد باید متوجه باشند که سلبریتیها این تغییرات را بازتاب میدهند نه اینکه باعث این تغییرات باشند. چنین درک معکوسی از جامعه باعث به وجود آمدن نهادهای متعددی در راستای گسترش فرهنگ حجاب شده است که گاه با یک دیگر تداخل وظیفه دارند.
۶) دهها نهاد در کشور سالانه میلیاردها تومان هزینه میکنند تا آنچه که آن را بی حجابی میخوانند، ریشه کن کنند. سوال مهم این است که نتیجه این هزینهها چه بوده است؟
ماشینهای گشت ارشاد همواره در سطح شهر مستقر میشوند تا در صورت دیدن زنان بدحجاب با آنان برخورد کنند، اما نتیجه چنین سیاستی دختران خیابان انقلاب است. حتی در میان کودکان کم سن و سال و دانشآموزان دبستان شاهد چنین تغییرات رفتاری هستیم. بعد از صرف این همه هزینه فرهنگی در سطح جامعه، دانشآموزان یک دبستان با خواندن آهنگ ساسی مانکن خواننده زیرزمینی وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی را به چالش میکشند.
۷) سیاستهایی مثل گشت ارشاد و تدوین آیین نامههای ریز و درشت در جمهوری اسلامی همواره خطای راهبردی داشتهاند؛ سیاستگذاران با بستن چشمهای خود بر روی تغییرات نسلی و فرهنگی در سطح جامعه برخی اقشار را مقصر به وجود آمدن چنین وضعی میدانند و در سیاستهای چهل ساله خود بازنگری نمیکنند.
۸) در طول این چهل سال تمام تریبونها و فضاهای فرهنگی در اختیار نهادهای رسمی بوده و آنان به اشکال مختلف تلاش کردند مشکل بدحجابی را در جامعه حل کنند و برای رسیدن به این هدف بودجههای کلانی نیز صرف شده است. اما صرف چنین بودجههایی نه تنها این مشکل را حل نکرده بلکه آن را بحرانی هم ساخته است. نوشتن یک آئین نامه جدید که به احتمال فراوان نقاط مشترک بسیاری با آئین نامههای قبلی دارد مسئله حجاب را حل نمیکند بلکه در صورت اجرا فقط به تاسیس یک نهاد تازه میانجامد که بودجه بیشتری را میبلعد.
تظاهرات و اعتراضهای ضد دولتی در لبنان