یورونیوز - تلویزیون جمهوری اسلامی دوشنبه شب در برنامه «تاملی بر پروژه کشتهسازی حوادثاخیر در رسانههای معاند» کشته شدن معترضان در نیزار ماهشهر را تایید کرد.
پس از چندین روز بیخبری از آنچه در اعتراضات بیش از یکصد شهر در ایران گذشت، وصل شدن دوباره اینترنت باعث شد عکسها و ویدئوهایی اعتراضات و سرکوب پیامد آن در شبکه های اجتماعی منتشر شود و ماجرای استفاده از تانک و تیربار در رویارویی با معترضان در ماهشهر از جمله شوکاورترین خبرهای اعتراضات ایران بود.
با اینکه تفسیرهای متفاوتی از آنچه در ماهشهر رخ داده، ارائه داده شده است با این حال اکنون با پخش این برنامه تلویزیونی می تواند گفت که کشته شدن معترضان در نیزار ماهشهر تایید شده است.
نکته مهم دیگری که این برنامه تلویزیون دولتی ایران تایید می کند اینکه کشتن معترضان از همان ابتدای اعتراضات در جمعه شب آغاز شده بود. این برنامه به کشتن شدن معترضان در خرمشهر و در جمعه شب اشاره کرده است.
«تاملی بر پروژه کشتهسازی حوادثاخیر در رسانههای معاند» کشته شدگان اعتراضات به افزایش قیمت بنزین را دسته بندی کرده است : «یک دسته از کشته شدگان، اشرار و اغتشاش گرانی هستند که به مراکز حساس و یا نظامی، با سلاح گرم و یا با قمه حمله کرده و یا مردم را در برخی مناطق عملا گروگان گرفته بودند.» این برنامه معترضان کشته شده در شهر صدرای شیراز، سیرجان، ماهشهر، در شهرقدس، شهریار و ملاردِ استان تهران و همچنین فردیس در استان البرز را در این گروه دسته بندی کرده است.
این گزارش که از برنامه بیست و سی و پخش و «آمنه سادات ذبیح پور» آن را حکایت می کند، می افزاید: «نیروهای حافظ امنیت برای رها کردن مردم از چنگال اغتشاشگران چارهای جز برخورد مقتدرانه و سخت نداشتند». کلماتی که برای استفاده نکردن از عبارت «سلاح گرم» مورد استفاده قرار گرفته است.
تلویزیون دولتی ایران درباره کشته شدن معترضان در ماهشهر نوشته است: «در ماهشهر هم شرایط متفاوتتر از مناطق دیگر بود. در ماهشهر برخی از عوامل گروههای تجزیه طلب با سلاح گرم و حتی سلاحهای نیمه سنگین و تیربار راه ارتباطی بندر ماهشهر با دیگر نقاط کشور و مسیر انتقال کالا را بسته بودند و همچنین قصد تصرف پتروشیمی ماهشهر و انفجار در آن را داشتند؛ در ماهشهر عملا برای ساعاتی، اغتشاش گران مسلح، جنگ مسلحانه براه انداخته بودند. در چنین شرایطی، نیروهای حافظ امنیت برای نجات جان مردم ماهشهر وارد عمل شدند.»
تلویزیون دولتی ایران در حالی چنین ادعایی را مطرح می کند که هنوز تصویری از سلاحهای نیمه سنگی یا تیربار معترضان منتشر نشده است اما تصاویر حضور تانک و تیربار نیروهای دولتی به طور وسیع در شبکه های اجتماعی قابل دسترس است.
روایت دیگری از اعتراضات ماهشهر که این برنامه تلویزیونی آن را تایید می کند، بستن مسیر انتقال ترازیت کالاها از مسیر بندر امام خمینی به دیگر نقاط کشور است. معترضان، آنطور که شماری از آنها در روزهای اخیر گفته اند، سه روز این مسیر به شکل مسالمتآمیز مسدود کرده بودند. فرماندار ماهشهر نیز در مصاحبه با این برنامه تلویزیون دولتی ایران با تایید این انسداد می گوید: «واردات بالاخره محصولات اصلی کشور که از بندر امام به نقاط اصلی کشور می شد با توجه به اینکه تعدادش به کمتر از ۴۰۰ کامیون در روز رسیده بود، داشت به خطر می افتاد و همین موضوع باعث شد که نیروهای امنیتی و نظامی برای آسایش مردم وارد عمل شوند و به شدت با نیروهای مسلحی که مقابل مردم و نظام ایستادند برخورد شد.»
فرمانده نیروی انتظامی ماهشهر هم در حالی که در کنار نیزار ماهشهر ایستاده است، می گوید: «نیزارهایی که ملاحظه می کنید نیزارهایی بودند که گروههای معاند در همین نیزارها مخفی شده بودند و اقدام به تیراندازی به سمت ماموران می نمودند اما الحمدالله با درایت و هوشیداری که نیروهای مسلح و حضور میدانی که داشتند توطئه شان نقش برآب شد.»
این گزارش همچنین می گوید که بخشی از جانباختگان حوادث اخیر «نیروهای حافظ امنیت» بوده اند که «جان خود را فدا کردند و به شهادت رسیدهاند.»
گزارش تلویزیون ایران سومین دسته از جان باختگان را کسانی دانسته است که در اعتراضها حضور نداشتند اما بوسیله «تیراندازی اشرار و یا حمله اغتشاشگران» جان خود را از دست داده اند. این گزارش تلویزیونی این افراد را رهگذرانی معرفی کرده است که از سوی «اغتشاشگران» تیر خوردهاند.
چهارمین گروهی که در این اعتراضات کشته شده اند از نظر این برنامه تلویزیون دولتی ایران افرادی هستند که «روز جمعه در اعتراضهای مسالمت آمیز» حضور داشتند اما در «تیراندازیهای مشکوک» جانشان را از دست دادهآند.
در گزارش همچنین بخشی از صحبتهای لیلا واثقی، فرماندار شهر قدس پخش شده است که در مصاحبه دیگری گفته بود که شخصا دستور تیراندازی به سوی معترضان را داده است.
این برنامه تلویزیونی بطور کلی کشته شدن معترضان به دست نیروهای پلیس و یا نیروهای امنیتی حکومت را انکار کرده است و تیراندازی به مردم را «مشکوک» و یا «از سوی اغشاشگران» ارزیابی کرده است.