رادیو فردا - علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، با اشاره به کشتهشدگان سرکوب تجمعات اعتراضی اخیر در ایران مدعی شد که «بیش از ۸۵ درصد از جانباختگان حوادث اخیر در شهرستانهای تهران در هیچیک از تجمعها حضور نداشتند».
او توضیح نداد که این افراد که به گفته او در تجمعات شرکت نداشتند در چه محلهایی کشته شدهاند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، علی شمخانی که روز پنجشنبه، ۲۱ آذرماه، با خانواده برخی از جانباختگان رویدادهای اخیر به غرب تهران رفته بود همچنین مدعی شد که این افرادی که «در هیچ یک از تجمعها حضور نداشتند»، «به صورت مشکوک با سلاحهای سرد و گرم غیرسازمانی کشته شدهاند».
همچنین خبرگزاری ایسنا روز پنجشنبه خبر داد که علی شمخانی با خانواده امیررضا عبداللهی، ۱۳ ساله، و ابراهیم مهدیپور در شهریار، با خانواده جلیل امامقلی در ملارد، و حمزه علی نعمتی در شهر قدس دیدار کرده است.
این مقام امنیتی در دیدار با خانواده امیررضا عبداللهی، قربانی نوجوان سرکوب، گفت: «کسی مخالف این نیست که مردم انتقادات خود را به اشکال مختلف بیان کنند. متأسفانه بعضی عناصر بیگانه و موجسوار که ضد ملت و استقلال ایران هستند، از اعتراضات مردم سوء استفاده کردند.»
مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
آقای شمخانی مسئول این قتلها را «معاندین» معرفی کرد و آن را «پروژه کشتهسازی» دانست.
موضع این مقام عالی امنیتی ایران تکرار ادعای برخی مسئولان دیگر جمهوری اسلامی است که گفتهاند معترضان به خود معترضان شلیک کرده و افرادی را کشتهاند.
در این میان نخستین علی فدوی، مقام جانشین فرمانده سپاه، بود که اعلام کرد از «فاصله نزدیک» به معترضان شلیک شده است و بنابراین «یعنی گلوله از میان خودشان شلیک شده است».
ازجمله امیرحسین قاضیزاده هاشمی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی، روز چهارشنبه مدعی شد که در ماهشهر و عسلویه «عدهای مسلح به نیروی انتظامی و مردم تیراندازی میکردند» و گفت که «عدهای از کشتهها هم توسط همینها انجام شده است.»
او شاهد و مدرکی در مورد این ادعا که معترضان خود دست به قتل مردم زده باشند ارائه نکرد.
در مقابل بهویژه در روزهای پس از وصل شدن اینترنت در ایران، فیلمهای زیادی از شلیک مستقیم گلوله به سوی مردم به دست ماموران امنیتی در شهرهای مختلف منتشر شده است.
از جمله «شبکه حقوق بشر کردستان» فیلمی از جوانرود منتشر کرد که در آن مأموران امنیتی از پشتبام ساختمان دادگستری به صورت ممتد به سمت معترضان شلیک میکنند.
در حالی که هنوز آمار دقیقی از قربانیان و بازداشتیهای اعتراضات آبانماه منتشر نشده، روز ۱۳ آذرماه خبر رسید که رهبر جمهوری اسلامی دستور داده است شهروندان کشته شده که «هیچ گونه نقشی در اعتراضات» نداشتند و «در میانه درگیریها جان باختهاند در حکم شهید محسوب» شوند.
دستکم یک خانواده از میان خانوادههای قربانیان پیشنهاد دریافت دیه را رد کرده است.
اظهارات مقامات ایران در حالی بیان میشود که با وجود درخواست نهادهای بینالمللی تحقیق مستقل و بیطرفانهای درباره سرکوب شدید اعتراضها در ایران انجام نشده است.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل پیش از این خواستار انجام چنین تحقیقی شده و جوزف بورل، مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز با انتشار بیانیهای از مقامهای حکومت ایران خواسته است که با تحقیقات معتبر و شفاف شمار جانباختگان و افراد بازداشت شده را روشن کنند.
با این حال حتی هنوز آمار دقیق و رسمی قربانیان این اعتراضات نیز منتشر نشده است، گرچه علی ربیعی، سخنگوی دولت روحانی، روز دوشنبه، ۱۸ آذر، وعده داد که به زودی «به تفکیک استانها و علت» آمار کشتهشدگان اعتراضهای آبان ۱۳۹۸ اعلام خواهد شد.
سازمان عفو بینالملل میگوید که در جریان اعتراضهای اخیر در ایران دستکم ۲۰۸ نفر کشته شدهاند. سایت «کلمه» هم برآورد کرده که شمار کشتهها دستکم ۳۶۶ نفر است.
اعتراضاتی که از روز ۲۴ آبانماه به افزایش ناگهانی قیمت بنزین در کشور شروع شد بهسرعت به خشونت گرایید و در نهایت صدها کشته و هزاران بازداشتی بر جای گذاشت، بازداشتیهایی که هر روز همچنان بر تعدادشان افزوده میشود.