یورونیوز - حسن روحانی که از روز سهشنبه گذشته با سفر به شرق آسیا در نشست سران سازمان همکاری اسلامی در مالزی شرکت کرده بود، بامداد جمعه وارد توکیو، پایتخت ژاپن شد و با شینزو آبه، نخست وزیر این کشور دیدار کرد.
شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن همزمان با دیدار با حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران از تهران خواست تا به برجام وفادار بماند. نخست وزیر ژاپن روز جمعه ۲۰ دسامبر (۲۹ آذر) پیش از دیدار با حسن روحانی که در جریان سفر به شرق آسیا به ژاپن رفته است، گفت کشورش تمام تلاش خود را برای برقراری ثبات در خاورمیانه انجام خواهد داد.
حسن روحانی نیز در ابتدای دیدار با نخست وزیر ژاپن بار دیگر خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران را محکوم کرد. وی ضمن «غیرمنطقی» خواندن خروج یکجانبه واشنگتن از برجام، از ژاپن خواست تا به حفظ این توافق کمک کند.
یک مقام دولتی ژاپن پس از دیدار سران دو کشور به خبرنگاران گفت آبه در بخشی از گفتگوی خود با روحانی ضمن اعلام «نگرانی جدی» کشورش از کاهش تدریجی تعهدات برجامی تهران، به ایران هشدار داده که اقدامات تضعیفکننده برجام را متوقف سازد.
بعد از این دیدار هیچ نشست مشترکی در برابر خبرنگاران برگزار نشد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس هدف از سفر روحانی به ژاپن را از جمله گفتگو در زمینه «گره گشایی از برجام، امنیت کشتیرانی در منطقه و اعزام نظامیان ژاپن به خاورمیانه» برشمرده است.
دولت ژاپن نیز یکی از اهداف این دیدار را «کاستن از تنشها بر سر توافق هستهای بین ایران و آمریکا» اعلام کرده است.
آسوشیتدپرس پیش از دیدار روحانی با آبه نوشته بود ممکن است روحانی در دیدار خود با آبه، از وی بخواهد که خرید نفت ایران را از سر بگیرد، خواستهای که با توجه به تحریمهای بینالمللی جاری علیه تهران پذیرش آن برای ژاپن دشوار به نظر میرسد.
ژاپن که حدود ۸۰ درصد انرژی خود را از کشورهای نفتخیز خاورمیانه تأمین میکند، تا پیش از تحریمها یکی از خریداران اصلی نفت ایران بود. شرکتهای ژاپنی از ماه مه گذشته به دلیل تحریم، خرید نفت از ایران را متوقف کردند.
در اوج تنشهای اخیر میان ایران و آمریکا تلاش کرد تا به نوعی در بین این دو کشور میانجیگری کند. شینزو آبه در ابتدای سال جاری میلادی به عنوان اولین نخست وزیر ژاپن از سال ۱۹۷۸ تاکنون به ایران سفر و با رئیس جمهوری و رهبر ایران دیدار کرد.
دولت توکیو تاکنون به ائتلاف مورد نظر آمریکا برای تأمین امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز نپیوسته است، اما قصد دارد نیروهایش را به همراه یک ناو و هواپیمای گشتی به آبهای مجاور این منطقه اعزام کند. کابینه ژاپن قرار است در هفته آینده در این زمینه تصمیمگیری کند و نخست وزیر این کشور قصد دارد که در دیدار خود با روحانی این موضوع را برای او تبیین کند.
خود روحانی نیز پیش از سفر به ژاپن گفته بود که قصد دارد تا با مخاطب خود در توکیو در همین زمینه گفتگو کند. روحانی نخستین رئیس جمهوری ایران است که از سال ۲۰۰۰ میلادی تاکنون به ژاپن سفر کرده است.