رادیو فردا - وزیر دفاع اسرائیل میگوید کشورش «لزوما پشت همه اتفاقاتی نیست که در سایتهای هستهای ایران رخ داده است».
بنی گانتس روز یکشنبه ۱۵ تیرماه در مصاحبه با رادیوی ارتش اسرائیل در پاسخ به پرسشی در خصوص انفجارهای مرموز اخیر ایران گفت: «هر کسی میتواند همیشه به اسرائیل مظنون باشد. ولی به نظرم این برداشت درستی نیست. هر حادثهای که در ایران رخ میدهد الزاما به ما ربطی ندارد».
به گفته او، «همه آن سیستمها (در سایتهای هستهای) پیچیده هستند، آنها الزامات ایمنی بسیار بالایی دارند ولی مطمئن نیستم که آنها (ایران) همواره شیوه مراقبت از آنها را بدانند».
این نخستین اظهارنظر وزیر دفاع اسرائیل در ارتباط با حادثه روز ۱۲ تیر در سایت هستهای نطنز در استان اصفهان بود.
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
پس از این رویداد، انگشت اتهام در گمانهزنیهای رسانهای به صورت تلویحی متوجه اسرائیل شده بود و سخنان بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، که ساعاتی پس از این حادثه گفت «روشن است که در این باره واکنشی نشان نمیدهیم» به ابهامات افزوده بود.
ادی کوهن، روزنامهنگار اسرائیلی، یک روز پیش از بروز «سانحه» در سایت نطنز ادعای «بمباران» این بخش از برنامه اتمی ایران از سوی هواپیماهای اسرائیلی را مطرح کرده بود؛ او برای این ادعا مستنداتی ارائه نکرد اما مدعی شد که این حملات از چند روز پیش از آن آغاز شده و ایران صرفا روز ۱۲ تیر آن را اعلام کرد.
دو مقام ایرانی روز جمعه به رویترز گفته بودند که حادثه سایت نطنز خرابکاری از نوع حمله سایبری اسرائیل بوده است.
شورای عالی امنیت ملی ایران تاکید کرده که در بررسیهای نهادهای ذیربط به دلیل اصلی وقوع این رویداد در نطنز رسیده اما اعلام آن را «به زمان مناسب» موکول میکند.
در همین حال، نورنیوز، وبسایت نزدیک به علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، روز ۱۴ تیر در مقالهای به اسرائیل و حامیان آن درباره عواقب این نوع اقدامات هشدار داد.
اما وزیر دفاع اسرائیل در مصاحبه روز یکشنبه خود با رادیوی ارتش، ضمن ایجاد تردید در دخالت کشورش در حادثه نطنز گفت: «یک ایران هستهای خطری برای جهان، منطقه و اسرائیل است و ما به تلاشهایمان در همه حوزهها برای کاهش بخت دستیابی ایران به سلاح هستهای ادامه میدهیم اما نباید این سیاست دائمی ما را با هر رویدادی که اتفاق میافتد، ربط داد».
همزمان، گابی اشکنازی، وزیر خارجه اسرائیل و همحزبی بنی گانتس، در مصاحبه با روزنامه معاریو گفته است: «سیاست بلندمدت اسرائیل این است که به ایران اجازه دسترسی به توانایی هستهای (نظامی) ندهد و اقداماتی که در این راستا انجام میدهد، از جمله مسائلی است که بهتر است درباره آن سکوت کرد».
آلون بنداوید، گزارشگر امور نظامی شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل، روز جمعه به نقل از مقامات کشورش گفته بود که انفجار در سایت نطنز، آزمایشگاه تولید سانتریفوژهای پیشرفتهتر را که قرار بود برای تسریع غنیسازی اورانیوم به کار گرفته شود، «تخریب کرده» و این روند را «برای دو ماه به تاخیر انداخته است».
رون بن یشای، مفسر نظامی سایت اسرائیلی وای.نت، نیز روز جمعه نوشته بود که انفجارهای رازآلود ایران «پیام مشخصی» برای حاکمیت تهران دارد و «قطعا بیشتر خواهد شد».
ژنرال عاموس یادلین، رئیس پیشین سازمان اطلاعات نظامی اسرائیل، روز جمعه مدعی شده بود که نخستوزیر کشورش در روزهای اخیر «مشغول امور ایران بوده نه موضوع الحاق بخشی از کرانه باختری به خاک اسرائیل».
اسرائیل سالهاست که میگوید «اطمینان دارد» برنامه هستهای ایران با ماهیت نظامی دنبال میشود و هدف سران تهران، دستیابی به بمب اتمی است؛ امری که ایران آن را پیوسته انکار میکند و بر سر این موضع خود با بخشی از جامعه جهانی درگیر شده است.
«خرابکاری» اخیر در سایت نطنز در زمانی رخ داده که ایران با طیفی دیگر از آتشسوزیها و حوادث در مجتمعهای پتروشیمی، سازمانهای برق منطقهای و سازههای زیربنایی خود روبرو شده است.
در حالی که تنش دیرینه میان ایران با اسرائیل، چهار ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تشدید شده است، مقامات آمریکا به تازگی دوباره از «گزینه نظامی» در برابر ایران سخن گفتند؛ ایران اما این هشدار را یک «گزینه زنگزده» میداند.