مناقشه بر سر مورد کاربری "مرکز اسلامی امام علی" جمهوری اسلامی در وین
دویچه وله - حدود دو سال قبل، سفارت جمهوری اسلامی، با خریداری ملکی ده هزار متری در منطقه ۲۱ وین، ساختمان جدید مرکز اسلامی "امام علی" را افتتاح کرد. استفاده از این مرکز به عنوان مسجد و نمازخانه مورد اختلاف مالک و شهرداری است.
تلاش یک انجمن اسلامی در سال گذشته برای تغییر کاربری ساختمان، در دادگاه شکست خورد اما ناکامی حقوقی مانع از ادامه فعالیتهای این مرکز نشد. مسجد عملا در سکوت کار خود و به برگزاری نماز جمعه و جماعت ادامه داد. پلیس اماکن در وین از مراسمی ۲۰۰ نفری در روزهای اخیر در این مسجد خبر داده و در نامهای از سفارت جمهوری اسلامی ایران خواسته جلوی این قبیل برنامهها را بگیرد.
رئیس پلیس اماکن اتریش نامهای نیز به شالنبرگ، وزیر خارجه این کشور نوشته؛ با این مضمون که دخالت مستقیم در مسائل این محل به دلیل مالکیت یک کشور خارجی، امکانپذیر نیست. در نامه از وزارت خارجه خواسته شده که از طریق کانالهای دیپلماتیک، با جمهوری اسلامی وارد تعامل شوند.
شهرداری وین برای حل این مشکل، حمایت وزارت خارجه را طلبیده است. در نامه شهرداری آمده که بارها به مالک ساختمان تذکر داده شده که حق تبدیل آن به مسجد را ندارد اما توجهی نشده است. شهرداری وین هم ابراز امیدواری کرده که راهی دیپلماتیک برای حل این معضل پیدا شود؛ زیرا محل به یک کشور خارجی تعلق دارد و سلب مالکیت از آن به علت مقررات قانونی، میسر نیست.
👈مطالب بیشتر در سایت دویچه وله
اما سخنگوی مطبوعاتی وزارت خارجه اتریش میگوید، این مسئولیت شهرداری است که ناظر بر اجرای مقررات اماکن باشد. این سخنگو تصریح کرده که همه موظفند به مقررات و قوانین جاری در اتریش پایبند باشند و و مسئله مورد مناقشه باید در تعامل شهرداری و سفارت جمهوری اسلامی به نتیجه برسد.
مرکز اسلامی امام علی وین ((IZIA) در دهه فجر سال ۹۶ افتتاح شده و جای مرکز قبلی با همین نام را گرفته که از سه دهه قبل تحت عنوان "کانون مرکزی همگرایی و اقدامات شیعیان" در وین دایر بود. مرکز پیشین به گفته مقامات جمهوری اسلامی "پاسخگوی نیازهای مراجعان" نبود.
در گزارش افتتاحیه این مرکز از جمله آمده که آنجا محل گردهمایی شیعیان در مناسبتهای رمضان، محرم، صفر و فاطمیه و برگزاری دعاهای توسل، کمیل، ندبه و آلیاسین برای ملیتهای مختلف به ویژه اتریشی، ترک، افغان، عرب و پاکستانی است.
اینجا در سالهای گذشته، از جمله محل عزاداریهای تاسوعا و عاشورا و برگزاری جلسات "عاشوراشناسی" نیز بوده است. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، خلال مذاکرات هستهای در وین، چند بار در مراسم شبهای قدر این مسجد حاضر بوده است.