پیام یونسیپور - ایران وایر
«علی قربانی»، مهاجم سابق تیمهای «استقلال» و «سپاهان»، با پیراهن تیم ملی «آذربایجان» در لیگ ملتهای اروپا حاضر شد. به این ترتیب نام علی قربانی برای همیشه به عنوان بازیکن ملی فوتبال آذربایجان در فهرست «فدراسیون جهانی فوتبال» به ثبت رسید.
همچنین صفحه شخصی علی قربانی از شب گذشته به صورت رسمی در سایت «اتحادیه فوتبال اروپا (یوفا)» افتتاح شد.
این نخستین بار است که بازیکنی در سطح حرفهای فوتبال ایران، پیراهن تیم ملی کشوری دیگر را بر تن میکند. پیش از این دولت کشور آذربایجان، با جذب تکواندوکارها و کشتیگیران ایرانی در رقابتهای المپیک ریو ۲۰۱۶ درخشیده بود.
نام علی قربانی از سال ۱۳۸۹ در فوتبال ایران شنیده شد؛ وقتی مهاجم «نساجی قائمشهر» بود و برای رسیدن این تیم به لیگ برتر تلاش میکرد. او با این تیم تا رده سوم جدول لیگ یک هم پیش آمد، اما موفق به صعود نشد.
پس از آن قربانی در خط حمله تیمهای «درود لرستان»، «مس سرچشمه» و «نفت» تهران درخشید. او در نفت، یکی از ستارههای جوان تیمی بود که «علیرضا منصوریان» تحویل فوتبال باشگاهی ایران داد.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
از همانجا هم به استقلال آمد. حضور علی قربانی در استقلال با استقبال همتیمیها و هواداران هم مواجه نشد و طی دو سال فقط ۱۳ بار دروازه حریفان را باز کرد که شاید مهمترین دلیلش قرار گرفتن در پست مهاجم سایه و بازیکن پشتیبان «کاوه رضایی» بود. او پس از دو سال حضور در استقلال، به «اسپارتاک ترناوا» اسلواکی پیوست، اما یک سال زندگیاش در اسلواکی توام با مصدومیت و بیاعتمادی مربیاش بود. او فقط ۹ بار وارد زمین شد و تنها ۲ بار دروازه حریفان را باز کرد.
بعد به ایران بازگشت و این بار پیراهن رقیب استقلال و پرسپولیس را در اصفهان پوشید. علی قربانی در فصل ۱۳۹۹-۱۳۹۸ مورد اعتماد کامل «امیر قلعهنویی»، سرمربی سپاهان اصفهان، بود. نزدیک به ۴۰ بار در بازیهای دوستانه، لیگ و جام حذفی وارد زمین شد و فقط ۴ گل زد. اما اعتماد مربی را از دست نداد، تا این که از باشگاه «سومقاییت» آذربایجان پیشنهادی به او رسید و به خانه همسایه شمال غربی ایران رفت و یک رکورد حیرتانگیز در بدو ورودش به جا گذاشت؛ ۵ گل در ۵ بازی اول.
«جیانی دیبیاسی»، مربی شهیر ایتالیایی، پس از هفته چهارم لیگ آذربایجان، به فدراسیون فوتبال این کشور پیشنهاد داد تا پرونده علی قربانی را برای حضور احتمالی در تیم ملی این کشور بررسی کنند.
طبق قوانین فدراسیون جهانی فوتبال، بازیکنی که ولو یک ثانیه، در یک دیدار رسمی یا دوستانه که در یکی از روزهای مورد تایید فیفا به نام «فیفا دِی» ثبت شده است، وارد زمین شود، دیگر تحت هیچ شرایطی اجازه همراهی تیم ملی کشوری دیگر را نخواهد داشت.
ایران، خودش بارها از این قانون استفاده کرده است که نمونهاش «اشکان دژاگه»، کاپیتان تیم ملی جوانان و شماره ۱۰ تیم زیر ۲۳ سال آلمان، بود که هرگز به تیم ملی بزرگسالان این کشور دعوت نشد و از این رو ایران توانسته بود رضایت او را برای حضور در تیم ملی کشورش جلب کند.
«سامان قدوس» اما داستان متفاوتی داشت. سامان سوم بهمن ماه سال ۱۳۹۵ در اولین بازی ملی (اما دوستانه) مقابل ساحل عاج به میدان رفت. دقیقه ۷۴ وارد زمین شد و دقیقه ۹۰ برای تیم ملی سوئد گل زد. اگر این بازی دوستانه، در روزهای فیفا (FIDADAYS) برگزار میشد، او هرگز اجازه بازی در تیم ملی کشوری دیگر را نداشت. اما فدراسیون جهانی فوتبال در پاسخ به دادخواهی «فدراسیون فوتبال سوئد» که نمیخواست سامان را از دست بدهد، گفته بود: «این بازی در تقویم فیفا ثبت نشده است.»
علی قربانی نه تنها هرگز به تیم ملی ایران دعوت نشده بود که حتی سابقه حضور در تیمهای رده پایه ایران را هم نداشت، پس خیلی ساده مراحل اداری و قانونی حضورش در تیم ملی آذربایجان طی شد.
جیانی دیبیاسی سرمربی تیم ملی آذربایجان که سابقه مربیگری در تیمهای «آلاوز» اسپانیا، «اودینزه»، «تورینو»، «لوانته» و «برشا» ایتالیا را دارد، پیش از آغاز بازی علی قربانی را «شایسته پیراهن شماره ۹ و اعتماد برای حضوری طولانی مدت در تیم ملی آذربایجان» دانسته بود.
علی قربانی ۳۰ ساله و اهل «سوادکوه» مازندران است. او به این ترتیب تبدیل به نخستین «فوتبالیست حرفهای» ایرانی میشود که پیراهن تیم ملی کشور همسایه را بر تن میکند.
پیش از او «امید سینگ»، بازیکن ایرانی هندیتبار تیمهای نساجی، «پارس جنوبی» و «استقلال خوزستان»، تابعیت کشور هند را برای حضور در تیم ملی این کشور پذیرفته بود.
همچنین طی ماههای گذشته «وحید شفیعی»، بازیکن سابق تیم ملی فوتسال ایران، «امیر شجاعی»، بازیکن تیم فوتسال «اهورای بهبهان»، «اسحاق سورغالی»، بازیکن تیم فوتسال «ارژن» شیراز، و «هادی احمدی»، بازیکن تیم فوتسال «فرشآرا»، با پذیرفتن تابعیت آذربایجان برای تیم ملی فوتسال این کشور بازی میکردند.
همچنین تا کنون «سینا بهرامی»، «میلاد بیگی»، «سهیلا سیاحی»، «احمد محمدی»، «پریناز کفایی» و «محمد باقری معتمد» در رشته تکواندو و «صباح شریعتی» و «سامان طهماسبی» در رشته کشتی به صورت رسمی تابعیت کشور آذربایجان را پذیرفته بودند.