ایران اینترنشنال - شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر برای شرکت در اجلاس رهبران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس برای اولین بار طی سه سال گذشته به عربستان سعودی سفر کرد.
امیر قطر و هیات همراهش در بدو ورود به فرودگاه شهر تاریخی العُلا در شمال غربی عربستان سعودی از سوی محمد بن سلمان ولیعهد این کشور و نایف فلاح مبارک الحجرف دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس مورد استقبال قرار گرفت.
بر اساس تصاویری که روز سهشنبه ۱۹ دی از شبکه تلویزیونی سعودی الاخباریه منتشر شد امیر قطر و ولیعهد عربستان سعودی در حالی که ماسک به صورت داشتند، در همان فرودگاه یکدیگر را در آغوش کشیدند.
پیش از برگزاری نشست سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، کویت اعلام کرد مرز عربستان سعودی و قطر به دنبال یک توافق بازگشایی شده است.
مطالب بیشتر در سایت ایران اینترنشنال
یک مقام بلندپایه آمریکایی نیز اعلام کرد این توافق با حضور جارد کوشنر داماد و مشاور دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا امضا شده است.
از زمان قطع روابط عربستان سعودی و قطر، مرز زمینی میان دو کشور که تنها مرز زمینی قطر به شمار میرود بسته شده بود.
عربستان سعودی به همراه بحرین، امارات متحده عربی و مصر از اواسط سال ۲۰۱۷ با متهم کردن قطر به حمایت از تروریسم، روابط خود با دوحه را قطع کردند.
در این دور از اجلاس سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس شامل عربستان سعودی، کویت، بحرین، امارات متحده عربی، عمان و قطر، وزیر خارجه مصر نیز حضور دارد.
این اجلاس قرار بود در ماه دسامبر برگزار شود، اما به دلیل تلاشها برای رسیدن به یک توافق میان عربستان سعودی و قطر به تعویق افتاد.
عادیسازی روابط میان عربستان سعودی و قطر، به دنبال تحولات اخیر در منطقه در زمینه عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی است.
همچنین عادیسازی روابط ریاض - دوحه جبهه مقابل جمهوری اسلامی ایران در منطقه را تقویت میکند.
خبرگزاری رویترز نوشت در حالی که عربستان سعودی از تمایل خود برای لغو فوری تحریمها علیه قطر سخن گفته، هنوز سه کشور دیگر امارات، بحرین و مصر در این زمینه اظهارنظری نکردهاند.
اما یک مقام آمریکایی به رویترز گفت «انتظار داریم» این کشورها نیز تحریمهای خود را لغو کنند. او اضافه کرد که در توافق صورت گرفته میان قطر و عربستان سعودی، دوحه تعهد داده پیگردهای قضایی مرتبط با این تحریمها را تعلیق کند.
رویترز به نقل از تحلیلگران اضافه کرد عربستان سعودی متحدان خود را برای رسیدن به یک توافق با قطر تحت فشار قرار داده تا به جو بایدن، رییس جمهوری منتخب آمریکا نشان دهد که ریاض مایل به گفتگوست.
عمادالدین بادی، پژوهشگر ارشد شورای آتلانتیک در این زمینه گفت نزدیکی میان قطر و عربستان سعودی بیش از آن که برای حل واقعی تنشها باشد، برای جلوگیری از فشار دولت آینده آمریکاست.
او اضافه کرد در این شرایط بعید به نظر میرسد که تنشزدایی در شورای همکاری خلیج فارس تاثیر معناداری بر تحولات ژئوپلیتیک در فراسوی منطقه خلیج فارس بگذارد.
امارات متحده عربی و مصر در مورد موضوعاتی چون اخوان المسلمین و بحران لیبی با قطر دچار اختلافند.
با این حال، همه شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس متحدان آمریکا به شمار میروند و پایگاههای نظامی آمریکا را در خود جای دادهاند.
ناخرسندی ایران از واکنش افغانستان و عراق