آیا روحانی به همتای خود نامه نوشت؟
یورونیوز - همزمان با اعلام ورود بخشی از هیئت دیپلماتیک کره جنوبی به تهران برای گفتگو در مورد نفتکش توقیف شده این کشور، خبرگزاری یونهاپ اعلام کرد یک مقام اطلاعاتی کره جنوبی از یک ماه پیش به دولت متبوع خود درباره تحرکات نظامی مشکوک ایران در نزدیکی کشتی کرهای هشدار داده بود.
پس از آن که وزارت امور خارجه کره جنوبی از سفر قریبالوقوع هیئت دیپلماتیک خود به تهران خبر داد، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز پنجشنبه ۱۷ دی در مورد ورود دیپلماتهای کرهای به تهران گفت: «هیئتی که وارد کشورمان شده است بخشی از هیئت قائم مقام وزارت خارجه کره جنوبی است که قرار است روز یکشنبه به تهران سفرکند.»
وی افزود: «سفر این هیئت قبل از توقیف این کشتی متخلف کرهای مورد توافق قرار گرفته و دستور کار اصلی آن مذاکره در مورد چگونگی دسترسی به منابع مالی ایران در کره است.»
تهران و سئول بر سر داراییهای بلوکه شده ایران در بانکهای کرهای به مبلغ تقریبی ۷ میلیارد دلار به دلیل تحریمهای آمریکا اختلاف دارند.
از روز دوشنبه گذشته که سپاه پاسداران ایران کشتی تجاری هانکوک چمی کره جنوبی را در آبهای خلیج فارس توقیف کرد، موضوع طلب ۷ میلیارد دلاری دولت سئول به تهران مطرح شد، اما ایران اتهام «گروگانگیری» در عوض دریافت این مبلغ را رد کرد. از همان زمان نیز اخباری مبنی بر لغو سفر پیشبینی شده قائم مقام وزارت امور خارجه کره جنوبی به ایران منتشر شده بود.
پیش از این، یک منبع رسمی کرهای به یونهاپ، خبرگزاری رسمی کره جنوبی گفته بود که سئول و تهران در حال مذاکره در مورد استفاده از پول بلوکه شده ایران در کره جنوبی برای خرید واکسن کووید۱۹ هستند.
با پایان دوران معافیت کره جنوبی از تحریمهای تجاری آمریکا علیه ایران در سال ۲۰۱۹، دارایی ایران در کره جنوبی قابل انتقال نبوده و بلوکه شده است.
مقامات کره جنوبی میگویند برای آن که بتوانند این پول را به منظور خرید دارو و احتمالا واکسن کووید۱۹ از طریق طرح بینالمللی کوواکس به دست ایران برسانند، از وزارت خزانهداری آمریکا مجوز گرفتهاند، اما ترس ایران از آن است که پولهای بلوکه شده در هنگام تبدیل از وون کره جنوبی به دلار آمریکا بار دیگر بلوکه شود.
هشدار قبلی مقام اطلاعاتی کرهای
خبرگزاری یونهاپ نوشته مشخص شده است که یک مقام اطلاعاتی کره جنوبی در مورد تحرکات مشکوک ارتش ایران برای توقیف نفتکش هانکوک چمی را قبلا به «چونگ وادائه» یا «کاخ آبی»، مقر ریاست جمهوری این کشور گزارش داده است و اگر یک ماه پیش دولت کره جنوبی واکنش پیشگیرانهای در این زمینه انجام داده بود، میتوانست از توقیف این کشتی باری حامل ۷ هزار و ۲۰۰ تن اتانول جلوگیری کند.
به نوشته یونهاپ، گزارش شده که سرویس اطلاعات ملی کره جنوبی، اطلاعات مربوط به نقشهای دولت ایران برای توقیف نفتکش کرهای در حال عبور از تنگه هرمز را جمعآوری کرده و به وزارتخانههای مربوطه در سئول فرستاده است، اما وزارت خارجه کره تنها کاری که کرد آن بود که به سفارتخانههای خود در ایران و کشورهای همسایه گفت تا از نزدیک تحرکات نظامی ایران را رصد کنند.
آیا روحانی به همتای کرهایاش نامه نوشت؟
یونهاپ روز پنجشنبه نیز از قول یک منبع دیپلماتیک که نام او را فاش نکرد نوشت که حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران تا کنون دو نامه به همتای کرهایاش «مون جائه این» فرستاده و خواستار رفع انسداد منابع ارزی ایران شده است.
یونهاپ از قول یک منبع دیپلماتیک که نامش فاش نشده تأیید کرد که این نامهها به دفتر مون جائه این رسیده و او به آنها پاسخ داده اما هنوز «هیچ اقدام مشخصی در این زمینه انجام نشده است».
همین خبرگزاری مینویسد یک سخنگوی «چونگ وا دائه» روز پنجشنبه از پیگیری «همهجانبه» برای آزادی نفتکش این کشور در ایران خبر داده اما خبر دریافت نامههای حسن روحانی را تأیید یا رد نکرده است. این سخنگو به نقل از سفارت کره جنوبی در ایران تأیید کرده است که حال تمام ۲۰ نفر خدمه کشتی توقیف شده خوب است و آنها آسیبی ندیدهاند.
باورنکردنی ترین حکم حکومتی رهبر