یورونیوز - محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس ایران که به روسیه سفر کرده است، روز دوشنبه پیام علی خامنه ای، رهبر ایران به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه را تحویل ویچیسلاو والودین، نماینده ویژه رئیس جمهوری این کشور داد.
ویچسلاو والودین، همتای روس آقای قالیباف پس از دریافت این پیام گفت که آن را در سریعترین زمان ممکن به رئیس جمهور روسیه تحویل خواهد داد.
اگر چه از هفته گذشته خبر سفر آقای قالیباف به روسیه و تحویل نامه رهبر ایران به آقای پوتین منتشر شده بود اما آنچه که این سفر را در صدر اخبار نشاند، محتوای نامه آقای خامنه ای نبود بلکه نپذیرفتن رئیس مجلس ایران از سوی رئیس جمهوری روسیه برای تحویل این نامه بود.
سفر رئیس مجلس ایران که در پی قطعی نشدن دیدارش با آقای پوتین یک روز پیش از انجام به تأخیر افتاد با دعوت ویچسلاو والودین، رئیس دومای روسیه در روزهای پایانی سال گذشته میلادی برنامهریزی شده بود.
از همین رو آقای قالیباف در ساعات اولیه ورودش به روسیه در نشست با دیپلماتها و روسای نهادهای ایران در مسکو گفت: «در برهه ای حتی زمانی که میخواستم زمان سفر به روسیه را به تعویق بیندازم، رهبر معظم انقلاب فرمودند این سفر را به تاخیر نیندازید و تأکیدشان براین بود که نکاتی را به صورت مکتوب به شما ارائه میکنم تا به روسیه ببرید.»
برخی نزدیکان آقای قالیباف ابتدا دلیل انجام نشدن این دیدار را پروتکل های بهداشتی مربوط به کرونا عنوان کردند و برخی دیگر از جمله مشاور رسانهای رئیس مجلس ایران از «زمانبندی» این سفر سخن گفتند.
ظریف: پروتکلهای کرونا و پروتکلهای روسای مجالس امکان ملاقات قالیباف با پوتین را فراهم نمیکرد
آنان همچنین از وزارت خارجه ایران به دلیل آنچه که «کم کاری» درخصوص دیدار آقای قالیباف با آقای پوتین می نامیدند انتقاد کردند.
البته این انتقاد جواب وزیر و سخنگوی وزارت خارجه ایران را به همراه داشت. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در گفتگویی کوتاه گفت که هم پروتکلهای کرونا و هم پروتکلهای روسای مجالس امکان ملاقات آقای قالیباف با آقای پوتین را فراهم نمیکرده است. او گفت که این موضوع را از ابتدا به اطلاع مجلس ایران رسانده بودند.
با این حال آقای قالیباف در جلسه با دیپلمات های ایرانی با اشاره به اولین سفر خارجی اش در جایگاه ریاست مجلس ایران به روسیه گفت که علت سفرش، «اطمینان بخشی» به مسکو بود تا بداند بروز هر اتفاقی در غرب هیچ تاثیری بر روابط تهران با مسکو نمیگذارد.
پیش از این برخی خبرهای تأیید نشده حکایت از آن داشت که رئیس جمهور روسیه مدتی است از مسئولان ایرانی به خاطر نگاه جدیدشان به غرب گلهمند است.
قالیباف: عمق استرتژیک ما در حوزه اقتصادی به اندازه یک خمپاره ۶۰ هم نیست
پس شاید بی دلیل نبود که آقای قالیباف شب گذشته در این نشست که در مسکو برگزار شد از راهبردهای دیپلماسی ایران انتقاد کرد و گفت که وزارت خارجه ایران باید از ۲۰ سال پیش رویکرد خود را از نگاه سیاسی_امنیتی به کاملاً اقتصادی_ سیاسی تغییر میداد.
آقای قالیباف در ادامه گفت که عمق استراتژیک ایران در حوزه علمی و دفاعی ۲۰۰۰ کیلومتر است اما در حوزه اقتصادی به اندازه یک خمپاره ۶۰ هم نیست.
در هر حال آقای والودین امروز، دوشنبه در نشست مطبوعاتی مشترک با آقای قالیباف تأکید کرد که مسکو و تهران برای غلبه بر «چالش های منطقه ای و جهانی» نیازمند تقویت همگرایی هستند.