رادیو بینالمللی فرانسه - سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه در یک نشست خبری با تاکید بر این که فشار حداکثری آمریکا علیه ایران در دوران جو بایدن نیز ادامه دارد، درباره مهلت تعیین شده از سوی مجلس شورای اسلامی درباره برنامه هستهای ایران گفت: «اگر طرف مقابل به تعهداتش تا هفته اول اسفند اجرا نکنند، دولت موظف به توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی است. این اقدام به معنای توقف نظارتهای فراپادمانی است. در واقع ایران عضو پادمان و انپیتی است ولی پروتکل الحاقی متوقف میشود.»
خطیبزاده، تاکید کرد: «مسائل فنی باید از سازمان انرژی اتمی پرسیده شود ولی اگر طرف مقابل به تعهداتش در آن روز اجرا نکنند، دولت موظف به توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی است.» او با این حال ادامه داد که همکاری ایران با آژانس ادامه مییابد و «تمامی این اقدامات برگشتپذیر هستند به شرطی که طرفهای مقابل به تعهدات خود پایبند باشند.»
او همچنین درباره اظهارات اخیر وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی که از احتمال ساخت سلاح اتمی سخت گفت، اظهار داشت: «موضع ایران تغییر نکرده و مبتنی بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای است. فتوای رهبری درباره حرمت سلاحهای کشتار جمعی و هستهای باقی است.
مطالب بیشتر در سایت رادیو بینالمللی فرانسه
خطیبزاده درباره نامه اخیر نمایندگی ایران در آژانس نیز گفت: «این اولین نامه ما نیست و امیدواریم آخرین نامه ما باشد. درباره همکاری با آژانس نهایت همکاری را داشتیم اما در گذشته شاهد درز اطلاعات بودیم. آژانس مسئولیت حقوقی و قطعی نسبت به حفظ محرمانگی اسناد دارد. این اسناد ذاتا محرمانه هستند وگرنه فعالیتهای ایران شفاف است. متاسفیم سهلانگاریهای جدی رخ داده است. این نامه برای یادآوری مسئولیتهای آژانس بود.»
وی درباره توییت روز گذشته وزیر امور خارجه آمریکا درباره برجام مبنی بر دیپلماسی اصولی خاطرنشان کرد: آمریکا متاسفانه همچنان بر رویه غلط دولت قبلی عمل میکند. آنچه امروز رخ میدهد با قبل از ۲۰ ژانویه تفاوتی نکرده است؛ همان فشار حداکثری با همان رویکرد ادامه داد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران افزود: «اکنون که با شما صحبت میکنم، آمریکا فرقی با دوران ترامپ درخصوص تحریمها نکرده است.»
خطیبزاده همچنین درباره بیانیه اخیر سه کشور اروپایی گفت: «سه کشور اروپایی راه سادهتری دارند که به تنشها پایان دهند و آن، این است که به تعهدات برجامی خود برگردند. این راه سادهتر از راه کنونیشان است. برجام در شرایط حساسی است و این تنشآفرینیها کمک نمیکند.»
به تازگی، سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا با انتشار بیانیه مشترکی نسبت به تولید اورانیوم فلزی از سوی ایران که به تأیید آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسیده، ابراز نگرانی عمیق کردند و آن را مغایر با برجام دانستند.
پیشتر ایران آژانس بینالمللی انرژی اتمی را از آغاز روند تولید «نوع ارتقا یافته سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران» آگاه ساخته است. کاظم غریب آبادی، نمایندۀ ایران در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین همان روز اعلام داشت که این اقدام در سه مرحله انجام میگیرد که «در مرحله اول آن، اورانیوم فلزی با استفاده از اورانیوم طبیعی تولید میشود».
تولید اورانیوم فلزی غنی شده که بگفتۀ مقامات ایران به منظور تامین سوخت نیروگاه تحقیقاتی تهران صورت گرفته، از نظر کارشناسان و کشورهای غربی میتواند دارای «اهداف نظامی» نگران کننده نیز باشد. ایران بر اساس برجام متعهد است به مدت پانزده سال از هر گونه فعالیتی در جهت تولید اورانیوم فلزی و تحقیق و توسعه در زمینۀ متالوژی اورانیوم خودداری کند.