رویداد ۲۴
زینب غبیشاوی
تحولات عرصه سیاست خارجی موجب رخوت جریانات سیاسی در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ شده است. بازگشت آمریکا به برجام و رفع تحریم ها و یا بازگشت دوباره تنش به روابط ایران و آمریکا می تواند تا اندازه زیادی ترکیب دولت آینده کشور را مشخص کند؛ همین امر بر فعالیت های انتخاباتی احزاب و شخصیت های سیاسی نیز سایه انداخته است. با این حال نه از اردوگاه اصولگرایان و نه اصلاح طلبان، هیچ کدام خبر دندان گیری به گوش نمی رسد. اصولگرایان بر آمدن رئیسی تاکید می کنند و اصلاح طلبان در جستجوی کاندیدای واجدالشرایط هستند. یک نماینده سابق مجلس معتقد است اگر رئیسی به انتخابات بیاید ۸۰ درصد پیروز میشود.
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در گفتگو با رویداد۲۴ با ارزیابی شرایط در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ گفت: فکر میکنم انتخابات مجلس یازدهم هم به لحاظ مشارکت و هم به لحاظ نتیجه مورد تایید رهبری نبود. در مشارکت بالا حتی اگر فرد انتخاب شده دچار مشکلاتی باشد نیز مردم با او مدارا میکنند و میگویند خودمان به او رای دادیم، اما در مجلس یازدهم اینگونه نبود و همه میگویند ما رای ندادیم.
وی با بیان اینکه مشارکت بالا در انتخابات ۱۴۰۰ منوط به این است که شورای نگهبان سختگیری زیادی انجام ندهد، تاکید کرد: شورای نگهبان به نظر و انتخاب مردم احترام بگذارد و اجازه دهد افراد ورود کنند. زمانی که افراد کمی اجازه حضور پیدا کنند نه تنها رقابتی رخ نخواهد داد بلکه مشارکتی هم نخواهد بود. مبنا و میزان مشروعیت یک حاکیمت، مشارکت مردم است. چرا مردم اکنون میگویند که مجلس فعلی مشروعیت مردمی ندارد؟ زیرا آن را انتخاب خود نمیدانند.
اصولگرایان فضا را به سمت کاهش مشارکت در انتخابات میبرند
جعفرزاده با بیان اینکه اصولگرایان تندرو، پیروزی خودشان را در مشارکت حداقلی در انتخابات میدانند، یادآور شد: اصولگرایان تمام فضا را به سمت کاهش مشارکت میبرند. آن چیزی که مشخص است این است که مشارکت پایین برابر است با پیروزی تندروها و مشارکت بالا یعنی ورود و مشارکت نخبگان و شایستگان. در مشارکت بالا ممکن است فردی انتخاب شود که به هر دلیلی بخشی از حاکمیت او را نپسندند، اما چون مردم او را انتخاب کردهاند با او همراهی میکنند و برخی از مسائل و مشکلات را تاب میآورند.
وی ادامه داد: تمامی جوانب تا این لحظه نشان میدهد که در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ شاهد مشارکت بالایی نیستیم. فقط و فقط اگر مردم احساس کنند که خودشان تصمیم گیرنده هستند مشارکت بالا میرود. اگر ۴ کاندیدا از یک جهت داشته باشیم مردم ورود نخواهند کرد، مردم زمانی در انتخابات مشارکت خواهند کرد که آقای احمدی نژاد، سید محمدخاتمی و این نوع افراد بتوانند در انتخابات حضور داشته باشند، آنگاه میبینید که صندوق برای رایگیری کم میآوریم. حاکمیت باید اجازه دهد که افراد بتوانند در انتخابات حضور داشته باشند. مهم نظر و انتخاب مردم است، حتی اگر بد انتخاب کنند. رهبری نیز گفتند بگذارید مردم انتخاب کنند حتی اگر بد انتخاب کنند. متد شورای نگهبان در تایید یا رد صلاحیت افراد نخواستن است. آنها میخواهند عرصه را تنگ کنند.
نماینده سابق مجلس با بیان اینکه بخشی از حاکمیت مدام جوان انقلابی را گزینه ریاست جمهوری میداند، تصریح کرد: وقتی به این صورت صحبت میکنند در ذهن مردم این مساله ایجاد میشود که همه چیز تمام شده است؛ از طرفی شاهد اقدامات مجلس بودیم و دیدیم نمایندگان اگر سایز کمر گزینه ریاست جمهوری را مشخص میکرد، دیگر کاملا رئیس جمهور آتی مشخص بود. این اختلافات تلخ است و مردم احساس پوچی میکنند.
اصلاح طلبان نمیتوانند از دیوار شورای نگهبان بالا بروند
جعفرزاده ایمن آبادی در پاسخ به سوالی در خصوص انفعال اصلاح طلبان در شرایط فعلی گفت: اصلاح طلبان دیگر چه کاری میتوانند انجام دهند، از دیوار شورای نگهبان بالا بروند؟ اصلاح طلبان نمیتوانند حمایتشان از روحانی را انکار کنند، به هرحال کاچی بهتر از هیچی است. همین آقای روحانی برای اصلاح طلبان فرصت زیادی را ایجاد کرد. اگر روحانی نبود همین گزینه را هم نداشتند، اصلاح طلبان ناشکری میکنند. فعلا مشخص نیست شورای نگهبان که چه موضعی را میگیرد، ممکن است شورای نگهبان به آنها تشری هم بزند که پیچ را شل کنند و افرادی امثال احمدی نژاد و خاتمی را تایید صلاحیت کنند.
وی ادامه داد: اصلاح طلبان در این دوره تا یک گزینه به دلشان نچسبد از او حمایت نمیکنند، در سال ۹۲ اصلاح طلبان پس از بررسیها بالاخره بر روی روحانی به اجماع رسیدند. اکنون اگر لج کنند شرایطی مانند ۸۸ و ۹۲ برایشان ایجاد میشود. بهتر است لج نکنند و فردی را انتخاب کنند و در نهایت از او حمایت کنند. اصلاح طلبان تا این لحظه به نتیجهای برای کاندیدای نهایی نرسیدهاند. اصلیترین کاندیدای اصلاح طلبان تا این لحظه جهانگیری است و دیگر گزینههایشان در هالهای ابهام قرار دارد.
وی درباره حضور عارف در انتخابات نیز گفت: اگر عارف بیاید خسارت سنگینی برای جریان اصلاح طلبان ایجاد میکند. این انفعال به دلیل نداشتن گزینه است و شرایطشان کاملا با اصولگرایان متفاوت است. اصولگرایان چندین سبد گزینه دارند و همه آنها تایید میشوند، اما اصلاح طلبان نمیدانند چه کسی را در سبد رای مردم بگذارند.
قالیباف را زدند، مبادا به انتخابات ۱۴۰۰ بیاید
ایمن آبادی با اشاره به حواشی سفر اخیر قالیباف به روسیه نیز گفت: در سفر روسیه قالیباف کاملا له شد و برخی نیز او را مغرضانه کوبیدند و حتی برخی از اصولگرایان قالیباف را بیرحمانه زدند تا دیگر نتواند برای انتخابات عرض اندام کند. وقتی آقای شریعتمداری در صدا و سیما علیه قالیباف صحبت میکند یعنی همه کمر به قتل (سیاسی) او بستهاند، مبادا اگر رئیسی آمد قالیباف هم بیاید. نهادهایی هستند که پشت آقای رئیسی هستند و کسی هم جرات ندارد علیه او چیزی بگوید. برخی از سیاسیون حاضر به انتقاد از رئیسی نیستند چرا که از پروندهسازی بیم دارند.
تنها کسی که رئیسی را شکست میدهد خاتمی است
جعفرزاده با بیان اینکه اگر رئیسی وارد میدان انتخابات شود ۸۰ درصد رئیس جمهور میشود، گفت: فضا برای رئیسی مساعد است و پوشش خبری او صد در صد مثبت است؛ هیچ فرد و رسانهای وارد انتقاد رئیسی نمیشود خداراشکر در قوه قضاییه شرایط گل و بلبل است!
وی با بیان اینکه رئیسی با انجام برخی از کارها نشان داد که علاقه دارد به قوه مجریه برود تا اختیار برخی از کارها را داشته باشد، ادامه داد: تنها در یک سناریو، رای رئیسی شکسته میشود و وی پیروز نمیشود که سید محمد خاتمی به انتخابات ورود پیدا کند. آقای خاتمی تنها شخصی است که اگر تایید صلاحیت و وارد انتخابات شود موج به راه میاندازد و هیچ اصلاح طلبی در خانه نمینشیند.
الگوی حکمرانیِ «آقا»