بی بی سی - روزنامه اصولگرای وطن امروز، چاپ تهران، میگوید تولید اورانیوم فلزی در ایران به دستور حسن روحانی رئیس جمهور این کشور "متوقف شده است". این روزنامه از دولت ایران خواسته در صورتی که در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی که در وین در جریان است، قطعنامه ای علیه ایران تصویب شود در واکنش به آن غنی سازی ۶۰ درصدی اورانیوم که آیت الله علی خامنهای اخیرا به آن اشاره کرده و تولید مجدد اورانیوم فلزی آغاز شود. وطن امروز نوشته است: "ایران باید در واکنش به صدور قطعنامه شورای حکام، علاوه بر نادیده گرفتن توافق با آژانس، گزینههای دیگر برنامه هستهای از جمله حرکت به سمت غنیسازی ۶۰ درصد را که در فرمایشات اخیر رهبر معظم انقلاب نیز به آن اشاره شد، در دستور کار قرار دهد. علاوه بر این فرآیند غنیسازی اورانیوم فلزی که با دستور رئیسجمهور فعلا به صورت موقت متوقف شده است، با تمام توان بار دیگر آغاز شود."
مشخص نیست که "توقف تولید اورانیوم فلزی" که این روزنامه به آن اشاره کرده بخشی از توافق اخیر با آژانس بینالمللی انرژی اتمی است یا خیر. یکی از اسناد این توافق "محرمانه" اعلام شده است. تولید این ماده توسط ایران مطابق توافق هستهای برجام ممنوع است اما ایران کمتر از دو ماه پیش اعلام کرد که فرایند تولید آن را با هدف "ارتقا سوخت اتمی" در تاسیسات اتمی اصفهان آغاز کرده است.
نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی گفته بود که این فعالیت در سه مرحله انجام می شود و در مرحله اول آن، اورانیوم فلزی با استفاده از اورانیوم طبیعی تولید می شود.
ایران می گوید که تمامی این مراحل به اطلاع آژانس رسیده و بازرسان این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد هم از کارخانه تولید صفحه سوخت ایران بازدید کردند.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس درباره تولید این ماده به کشورهای عضو اطلاع داده بود.
سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و بریتانیا با ابراز نگرانی از تولید اورانیوم فلزی در ایران در بیانیه مشترکی اعلام کرده بودند که این ماده نه تنها "هیج استفاده معتبر غیرنظامی ندارد" بلکه دارای "پیامدهای نظامی بالقوه" است.
سازمان انرژی اتمی ایران برنامه تولید اورانیوم فلزی را "دارای مصارف صلح آمیز" و از حقوق خود دانسته و پیشتر گفته بود در اوایل دهه ۱۳۸۰ خورشیدی میزان اندکی از این ماده را تولید کرده و آن را به اطلاع آژانس هم رسانده بود.
مجلس ایران در قانون "اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران" دولت را موظف به تولید اورانیوم فلزی کرده اما موعد آن پنج ماه پس از لازم اجرا شدن این قانون است که اوایل سال ۱۴۰۰ خورشیدی خواهد بود.
شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی امروز (سهشنبه ۲ مارس/ ۱۲ اسفند) دومین روز از جلسه فصلی خود را برگزار خواهد کرد که بررسی گزارش مدیرکل درباره ایران هم در دستور کار آن قرار دارد.
گزارش ها حاکی از تنظیم پیش نویس قطعنامه ای است که در صورت تصویب از ایران خواهد خواست به اجرای کامل تعهدات اتمی اش در توافق برجام بازگردد اما ایران گفته تنها در صورتی این کار را انجام می دهد که ابتدا تحریم های آمریکا رفع شده باشد و پس از "راستی آزمایی" آن توافق هسته ای را دوباره به صورت کامل اجرا میکند.
در عین حال سخنگوی دولت ایران امروز مجددا تهدید کرده است که در صورت صدور قطعنامه، توافق سه ماهه ای که با آژانس برای ادامه فعایت دوربین های نظارتی این نهاد امضا کرده را متوقف می کند. قرار است اگر تحریم های ایران از سوی آمریکا رفع شد بازرسان تا سه ماه دیگر اجازه دسترسی به محتوی این دوربین ها را داشته باشند در غیر این صورت ایران گفته است که اطلاعات ذخیره شده را پاک میکند.
ایالات متحده می گوید در صورتی تحریم ها را رفع می کند که ابتدا ایران مجددا محدودیت های تعریف شده در توافق برجام را به اجرا بگذارد اما بازگشت احتمالی آمریکا به برجام مخالفانی از جمله در همسایگی ایران دارد.
بر اساس گزارش ها ۱۸۰۰ نفر از نظامیان سابق اسرائیل که پیشتر در رده های بالا خدمت کرده اند با امضای نامه ای به جو بایدن رئیس جمهور آمریکا از او خواسته اند با هدف حفظ امنیت کشورهای منطقه از پیوستن مجدد به توافق برجام و رفع تحریم های ایران خودداری کند.
در حال حاضر نشانه روشنی از زمان احتمالی بازگشت ایالات متحده به توافق هسته ای وجود ندارد.
اعدام چهار زندانی سیاسی در خوزستان