جنبش سوسیال دموکراسی در ایران تاریخی پُر فراز و نشیب، وعمری با بیش از یک قرن تجربه و پشتوانه دارد. درطی این دوران شخصیتها، محفلها، تشکلها و حزبهای متعدد، با برداشتها، دیدگاهها و گرایشهای متفاوت و گاه التقاطی در راه تحقق ایدهها و آرمانهای سوسیال دموکراتیک، که آزادی، رفاه، عدالت و دموکراسی گوهرِ وجودی آن هستند، تلاش و مبارزه کردهاند.
خلیل ملکی یکی از رهبران و شخصیتهای برجسته جنبش سوسیال دموکراسی در ایران است که علیرغم فراز و نشیبهای سیاسی و حزبی و سازمانی، علیرغم پارهای لغزشهای نظری و سیاسی، به آزادی، رفاه، عدالت اجتماعی و همبستگی باورداشت و در راه تحقق آنها مبارزه کرد. تلاش او، به ویژه در سالهای پایانی زندگیاش دریدن پردۀ پندارِیک جانبه نگری و جزم گرایی به سیاست، جامعه و جهان بود تا نگاهی همه جانبه تر، خمش پذیرتر و قابل انعطاف تر به جای آن بنشاند. خلیل ملکی تا هنگامی که زنده بود با نگاهی انسان دوستانه و وطن پرستانه در راه آزادی و آبادی میهنمان جانانه و خستگی ناپذیر راهی را رفت که نام و افکار و کرداراش را با سوسیال دموکراسی در میهنمان گره زده است. خلیل ملکی که به عنوان نویسنده، مؤلف و مترجم نیز آثار ارزشمندی ازخود برجای گذاشته است در پنجاه و دوسال قبل در ۲۲ تیرماه سال ۱۳۴۸ در سن ۶۸ سالگی جهان ما را وانهاد و رفت بی آنکه خدشهای درنقش پُررنگ و اثربخش او و یاد و یادگارهای مثبت او در عرصه جنبش روشنفکری و سوسیال دموکراسی در میهنمان وارد شود.
۴۵ سال پس از درگذشت خلیل ملکی، در۲۲ تیرماه سال۲۰۱۴ " جمعیت سوسیال دموکراسی برای ایران" برای ادامه را ه خلیل ملکی و به نام و یاد او و همه سوسیال دموکراتهای ایران بنیان گذاری شد. این جمعیت را کنش گرانی برپا کردند از طیفهای مختلف سیاسی که به باورمندی و پذیرش ایدههای والای سوسیال دموکراتیک یعنی آزادی، رفاه، عدالت اجتماعی، همبستگی، امنیت، صلح و حقوق بشر رسیده بودند. در طول این ۷ سال، تلاش مستمر و مسئولانه اعضای این جمعیت، "جمعیت سوسیال دموکراسی برای ایران" را به یک جریان سیاسی مطرح در سطح جنبش، به ویژه در خارج از کشور تبدیل کرده است.
جمعیت سوسیال دموکراسی برای ایران طی این ۷ سال در کنار و همزمان با فعالیتهای تبلیغی و ترویجی در بارۀ سوسیال دموکراسی، در راستای تحکیم و گسترش سازمانی و نیز همکاری و اتحاد سوسیال دموکراتهای ایرانی گام برداشته است. این " جمعیت" یکی از نیروهای کمک کننده و اثر بخش درراه تحقق همگرائی و ائتلاف طیفهای مختلف سیاسی در داخل و خارج کشوردر مبارزه با جمهوری اسلامی و جایگزینی حکومتی مردم سالار، سکولار و عدالت گستر بوده است. ابزار و ارگانهای تبلیغی و ترویجی جمعیت: تارنمای آزادی و عدالت، فیس بوک و کانال تلگرام جمعیت، بیانیهها، دفترهای جمعیت سوسیال دموکراسی، اساسنامه، برنامه موقت و پیشنهادی، و دهها مقاله و مصاحبه و ویدیوهای آموزشی اعضاء این جمعیت ویژگیهای نظری، سیاسی و سازمانی جمعیت را منعکس کردهاند.
جمعیت سوسیال دموکراسی برای ایران در سالگشت تاسیس خود همراه با گرامیداشت یاد و آموزشهای گرانقدر خلیل ملکی در عرصه سوسیال دموکراسی، بار دیگر از همه سوسیال دموکراتهای ایرانی دعوت به همکاری میکند تا با تلاش و همگامی یکدیگر بتوانیم، جای خالی یک تشکل فراگیر و نیرومند سوسیال دموکرات را، که در سپهر سیاسی میهنمان خالی ست، پُر کنیم. جمعیت سوسیال دموکراسی برای ایران همه نیروهای آزاداندیش، آزادیخواه و عدالت جو، از طیفها و خانوادههای سیاسی و اجتماعی متفاوت را به همکاری، همگرائی و ائتلاف برای از میان برداشتن جمهوری اسلامی و استقرار نظامی معتقد و متعهد به آزادی، رفاه، عدالت اجتماعی، اعلامیه جهانی حقوق بشر، همبستگی ملی و جهانی دعوت میکند.
جمعیت سوسیال دموکراسی برای ایران
سه شنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۰ / ششم جولای ۲۰۲۱
نقش علی خامنهای در ایجاد این وضعیت