یورونیوز - اصغر فرهادی که برای چهارمین بار در فستیوال کن با آخرین اثر خود «قهرمان» حاضر شده است پس از اولین اکران فیلم در روز سه شنبه، با مجله ورایتی گفتگو کرد.
به نظر میرسد که یکی از موضوعات مهمی که در فیلم مطرح است «تاثیرات منفی شبکههای اجتماعی» روی زندگی شهروندان در ایران است.
اصغر فرهادی میگوید «شبکههای اجتماعی به یک ابزار قدرتمند ارتباطی در تمام جوامع شده و مرزها را درنوردیده است.» با این حال برنده دو جایزه اسکار معتقد است که این شبکههای اجتماعی «تبدیل به یک ابزاری برای مقابله میان گروههای مختلف در جامعه شده است.» آقای فرهادی به مجله ورایتی میگوید: «آنچه برای من درباره موضوع فیلم، جالب بود، این بود که میبینم همه نهادها و گروههای اجتماعی از این ابزار استفاده میکنند. این راهی برای ارتباط با دیگری است. اما آنچه به نظر من متناقض و جالب در این داستان رسیده، این است که این به جای اینکه راهی برای برقراری ارتباط و گشودن با دیگری باشد، دقیقاً برعکس شده روشی برای پنهان کردن مسائل.»
فیلم درباره شخصیتی به نام رحیم است که نقش او را امیر جدیدی ایفا میکند. رحیم به دلیل عدم توانایی در پرداخت بدهیاش در زندان است اما طی دو روز مرخصی تلاش میکند شاکی خود را متقاعد کند با این حال اتفاقات آنطور که رحیم انتظار دارد، پیش نمیرود.
اصغر فرهادی در کن: کار من بیانیهنویسی نیست، فیلمسازی است...
فرهادی میگوید یکی از مهم ترین ویژگیهای شبکههای اجتماعی «تعداد واژگان» بسیار محدود است. کارگردان ایرانی که پیشتر با فیلم فروشنده جایزه بهترین سناریو در کن را گرفته است، میگوید: «داستانهای پیچیده افراد روی شبکههای اجتماعی بدلیل خلاصه شدن بسیار سریع پیش میرود و کسی با پیچیدگیهای اوضاع آشنا نمیشود. برای ارائه پیچیدگیها شما نیاز به فضای بیشتری دارید و نمیتوانید شرایط را تنها با چند کلمه توصیف کنید. خلاصه نویسیها در بیشتر مواقع باعث ایجاد سوء تفاهم میشود.»
اصغر فرهادی در بخش دیگری از این مصاحبه درباره عدم آزادی بیان و تهدیداتی که علیه ترانه علیدوستی در سال گذشته به دلیل توییت و دفاعش از یک زن بی حجاب صورت گرفت، گفت: «این به این واقعیت مربوط میشود که ایران کشوری سرکوبگر است که در آن شما آزادی ندارید که صحبت کنید و آنچه را که فکر میکنید بگویید. فکر میکنم ایران باید در لیست کشورهایی قرار بگیرد که محتوای اغلب گفتگوها در رسانههای اجتماعی بیشتر در مورد مسائل اجتماعی و سیاسی است.»
منتقدان سینمایی در ساعات گذشته از فیلم قهرمان تقدیر کردهاند و برخی چهارمین حضور فرهادی را مترادف با کسب اولین نخل طلا برای پرافتخارترین کارگردان زنده ایرانی میدانند.
برخی از منتقدان میگویند اصغر فرهادی، پس از مدتها، که تمرکز اغلب فیلمهایش روی طبقه متوسط بود اینبار در قهرمان ترجیح داده به سراغ طبقه محروم جامعه ایران برود.
به گفته این منتقدان، اصغر فرهادی با توجه به تحولات چند سال اخیر در ایران و بحرانهای اقتصادی موجود احتمالا سناریوی خود را درباره طبقه محروم نوشته است.
هرچند یکی از اولین فیلمهای اصغر فرهادی، شهر زیبا، نیز درباره طبقه محروم جامعه ایران بود.
به نظر میرسد بار دیگر فیلمنامه «قهرمان» از نظر ساختار و شیوه روایت «معماگونه و پرتعلیق» باشد. فیلمی که مثل اغلب کارهای آقای فرهادی بدون توصیف خیر و شر سوالات زیادی را در ذهن مخاطب ایجاد میکند. منتقدان میگویند که تازه ترین اثر اصغر فرهادی «سناریوی مهندسی شده و فوق العاده از نگاه جامعه شناسی» دارد.
در همین زمینه:
فرهادی اظهاراتش در مورد سرکوب در ایران را ترجمه نادرست «ورایتی» عنوان کرد
ایران وایر - «اصغر فرهادی»، کارگردان ایرانی در گفتوگویی مطبوعاتی با «ورایتی»، با توجه به موضوع فیلم جدیدش با عنوان «قهرمان»، با اشاره به نقش شبکههای اجتماعی در ایران گفته استفاده سیاسی ایرانیان از این شبکهها ناشی از نبود آزادی اندیشه و بیان و وجود سرکوب در ایران است. او یک روز بعد اعلام کرد ترجمه درستی از اظهارات او نشده است.
براساس مصاحبه منتشر شده از سوی ورایتی، اصغر فرهادی گفته بود: «ایران کشوری سرکوبگر و محروم از آزادی بیان و اندیشه است.»
او افزوده بود با توجه به این موضوع، مردم ایران به استفاده گسترده سیاسی از شبکههای اجتماعی و اینترنتی روی آوردهاند.
فرهادی گفته بود: «تنشهای شدید فکری و ایدئولوژیک در ایران باعث شدهاند که شبکههای اجتماعی به ابزاری برای رویارویی افراد و گروههای اجتماعی بدل شوند.»
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
این کارگردان در بخش دیگری از مصاحبهاش با ورایتی، در مورد صدور حکم حبس برای «ترانه علیدوستی»، بازیگر سینما به دلیل بازنشر ویدیویی از برخورد فیزیکی یک مامور «گشت ارشاد» با یک زن در شبکههای اجتماعی گفته بود: «این مربوط به این حقیقت است که ایران کشوری سرکوبگر است که در آن شما آزادی برای سخن گفتن و بیان تفکراتتان ندارید. وقتی واسطهای مانند این دارید که به شما فرصت میدهد احساساتتان و چیزهایی که سالها مردم درونشان نگه داشتهاند را بیان کنید، البته که ناگهان بیرون میزند.»
ترانه علیدوستی سال گذشته با اتهام «توهین به نیروی انتظامی»، به پنج ماه حبس محکوم شد.
فرهادی روز چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ در مورد مصاحبه با ورایتی، با اشاره به این که مطالب منتشر شده تصور کسی بوده که صبحتهای او را در کنفرانس خبری ترجمه کرده، در این باره توضیح داده است: «مردم خارج از ایران فکر میکنند فضای مجازی در ایران وجود ندارد. بنابراین، کسی که با من مصاحبه میکرد، از وجود فضای مجازی تعجب کرد و من هم گفتم البته که هست؛ حتی شاید پر رنگتر از کشورهای غربی باشد. از من پرسید چرا؟ من گفتم زیرا فضای بستهای برای ابراز نظرات وجود دارد، پس مردم برای ابراز نظرات از فضای مجازی استفاده میکنند.»
به گزارش «مهر»، اصغر فرهادی برای فیلمهای «جدایی» و «فروشنده»، برنده جایزه «اسکار» شده و در حال حاضر با فیلم «قهرمان» به «فستیوال فیلم کَن» رفته است.
فرهادی قهرمان را در ایران ساخته است؛ داستان مردی به نام «رحیم» که به خاطر یک بدهی پرداخت نشده به زندان میافتد. او بعد از به مرخصی رفتن، دو روز همراه با زنی که دوستش دارد، برنامهای برای متقاعد کردن فرد طلبکار میریزد اما ماجرا به خاطر رسانههای اجتماعی، از کنترل خارج میشود.
قاتل میکونوس خواستار «ترور» ترامپ شد