Tuesday, Sep 14, 2021

صفحه نخست » خیز بلند جمهوری اسلامی به سوی نقطه گریز هسته‌ای

atomic_091421.jpgدویچه وله - بنا بر گزارش نیویورک تایمز جمهوری اسلامی تا دسترسی به مواد مورد نیاز برای تولید بمب هسته‌ای کمتر از یک ماه فاصله دارد. پیش‌بینی می‌شود که تیم مذاکره کننده دولت رئیسی از این موضوع برای امتیاز گرفتن بهره‌برداری کند.

موسسه دانش و امنیت بین‌الملل، یک گروه مستقل از کارشناسان را در بر می‌گیرد که اقدام به تحلیل اطلاعات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌کنند.

روزنامه "نیویورک‌تایمز" با انتشار گزارشی به نقل از ارزیابی کارشناسان این موسسه نوشته است که جمهوری اسلامی با عبور از مرز غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم و به علت به کارگیری نسل‌های پیشرفته‌تر سانتریفیوژها تا نقطه گریز هسته‌ای کمتر از یک ماه فاصله دارد.

به این ترتیب، جمهوری اسلامی می‌تواند در مدت زمانی کمتر از یک ماه به مواد مورد نیاز برای تولید یک بمب هسته‌ای دست یابد.

همین گزارش در ادامه می‌نویسد، جمهوری اسلامی در یک بازه زمانی سه ماهه قادر به تولید اورانیوم مورد نیاز برای ساخت بمب دوم و در یک بازه پنج ماهه قادر به دسترسی به مواد مورد نیاز برای تولید بمب سوم خواهد بود.

البته در اختیار داشتن این مواد هنوز به معنای ساخت بمب هسته‌ای نیست و ساخت این بمب و نصب کلاهک هسته‌ای بر روی موشک‌ها امری زمان‌بر خواهد بود و بر اساس ارزیابی کارشناسان به دو تا سه سال زمان نیاز دارد.

👈مطالب بیشتر در سایت دویچه وله

کارشناسان این موسسه با بررسی اطلاعاتی که هفته گذشته از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه شده به این نتیجه رسیده‌اند.

گفته می‌شود که گزارش آژانس درباره فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران هفته گذشته به طور محرمانه بین اعضای آژانس توزیع شده بود، اما همین گزارش پس از آن به طور گسترده‌تری در خارج از آژانس پخش شد.

توافق روز یکشنبه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با محمد اسلامی، رئيس سازمان انرژی اتمی ایران، به معنای متوقف شدن امر غنی‌سازی ۶۰ درصدی جمهوری اسلامی نیست، بلکه تنها امکان نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران از طریق دوربین‌های آژانس را فراهم می‌‌سازد.

آمریکا و فعالیت‌های هسته‌ای ایران

از زمان توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ تا کنون، ایران هیچ‌گاه این چنین به نقطه گریز هسته‌ای نزدیک نبوده است. گرچه آژانس در گزارش اخیر خود به این موضوع اشاره کرده است، اما ایالات متحده آمریکا تا کنون از بحث علنی پیرامون چنین اظهاراتی خودداری ورزیده است.

بر اساس توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ جمهوری اسلامی ناگزیر به انتقال بیش از ۹۷ درصد از اورانیوم غنی‌سازی خود به خارج از ایران شده بود.

نیویورک تایمز در ادامه گزارش خود می‌نویسد که جمهوری اسلامی پس از آنکه دولت آمریکا به رهبری ترامپ در مه سال ۲۰۱۸ از توافق هسته‌ای خارج شد، برای مدت یک سال به تعهدات هسته‌ای خود پایبند ماند.

اشاره گزارشگران نیویورک‌تایمز به کاهش گام به گام تعهدات هسته‌ای ایران از سال ۲۰۱۹ به این سو است. جمهوری اسلامی ایران نه تنها ظرف این مدت اقدام به افزایش غلظت غنی‌سازی اورانیوم خود کرد، بلکه بر ذخایر سوختی خود افزود.

افزون بر آن، از نسل‌های جدید‌تر سانتریفیوژها در غنی‌سازی اورانیوم بهره گرفت. جمهوری اسلامی ابتدا سطح غنی‌سازی خود را به ۲۰ درصد افزایش داد و پس از بروز یک انفجار خرابکارانه در تاسیسات هسته‌ای نطنز، سطح غنی‌سازی را به بیش از ۶۰ درصد رساند.

کارشناسان موسسه یاد شده اعلام کرده‌اند، که گرچه حملات سایبری اسرائیل و آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران و همچنین کشتن دانشمندان هسته‌ای این کشور در کند کردن روند تجهیز جمهوری اسلامی به جنگ‌افزار هسته‌ای موثر واقع شده، اما این کشور موفق شده است آسیب‌های وارده را جبران کرده و فعالیت‌های هسته‌ای خود را "موفقیت‌آمیز" دنبال کند.

ایران و کره شمالی

نیویورک تایمز در گزارش خود اقدام به مقایسه وضعیت دو کشور جمهوری اسلامی ایران و کره شمالی کرده است. کره شمالی در واپسین روزهای هفته گذشته اقدام به آزمایش موشکی جدید کرده بود.

دولت بایدن آمادگی خود را برای انجام مذاکره با هر دو کشور اعلام کرده است. مذاکره غیرمستقیم آمریکا با جمهوری اسلامی در پایان دور ششم و در روز ۳۰ خرداد به پایان رسید.

جمهوری اسلامی ایران هنوز زمان دقیقی برای بازگشت خود به پشت میز مذاکره اعلام نکرده است. کره شمالی نیز پس از شکست مذاکراتش با دولت ترامپ منتظر پیشنهاد دولت بایدن است.

این در حالی است که هر دو کشور برای آزمودن ظرفیت دولت جدید آمریکا رویکردهایی تحریک‌آمیز در پیش گرفته‌اند.

کره شمالی در واکنش به رزمایش مشترک آمریکا و کره جنوبی اقدام به آزمایش موشکی کرده است و جمهوری اسلامی با محدود کردن دسترسی آژانس به اطلاعات ناظر بر فعالیت‌های هسته‌ای خود، عملا سیاست مشابهی را دنبال می‌کند.

دیوید آلبرایت یکی از تهیه کنندگان اصلی گزارش موسسه یاد شده ظاهرا خطاب به دولت بایدن گفته است: «ما باید مراقب باشیم،...نباید به آن‌ها اجازه دهیم باعث وحشت ما شوند.»

موضع آمریکا

مسئولان آمریکا تا کنون از اظهار نظر و اعلام موضع نسبت به گزارش منتشر شده از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجتناب ورزیده‌اند.

این در حالی است که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا اخیرا گفته است که پیشرفت هسته‌ای جمهوری اسلامی به گونه‌ای است که در صورت تداوم، عملا دست‌یابی به توافق هسته‌ای با این کشور بلاموضوع خواهد شد.

بلینکن که برای بازرسی از وضعیت سربازان آمریکایی که از افغانستان به پایگاه هوایی خود در رامشتاین به آلمان سفر کرده بود، پس از دیدار با هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان، خطاب به خبرنگاران گفته بود:

«من در حال حاضر بر آن نیستم، تاریخی برای آن تعیین کنم، اما ما به نقطه‌ای نزدیک شده‌ایم که بازگشت به توافق هسته‌ای، به توافق گذشته، هیچ سودی به همراه نخواهد داشت.»

بلینکن به هدف توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ اشاره کرده و گفته بود که آن توافق می‌بایست مانع از تجهیز جمهوری اسلامی ایران به جنگ‌افزار هسته‌ای شود. او در همین رابطه گفته بود:

«هر چه زمان بیشتر می‌گذرد، ایران به فعالیت‌های هسته‌ای پیشرفته خود ادامه می‌دهد، سانتریفیوژهای پیشرفته بیشتری را به کار می‌گیرد، مواد بیشتری را غنی‌سازی می‌کند و بیشتر می‌آموزد، این چنین است که نقطه‌ای وجود دارد که هرگاه به آن برسیم، بهره‌بردن از همه مزایای آن توافق دشوار خواهد شد.»



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy