"من نمیدانستم تجاوز است"
دو سال پیش جما (نام او را تغییر دادهایم) با مردی رابطه جنسی داشت که بدون اطلاع و رضایت او کاندوم را برداشته بود
بی بی سی - برداشتن کاندوم بدون توافق یا مخفیکاری، طبق قوانین بریتانیا تجاوز محسوب میشود، اما تنها یک نفر، آن هم در سال ۲۰۱۹، به خاطر این کار در دادگاه محکوم شده است.
جما به بیبیسی گفت "من هیچ چیزی راجع مخفیکاری نمیدانستم تا این که برای خودم اتفاق افتاد."
"تنها بعد از آن بود که متوجه شدم چه کار کرده است و بسیار ناراحت و نگران شدم."
"صبح روز بعد قرص پیشگیری اضطراری از بارداری خوردم، اما وقتی ماه بعد خبری از عادت ماهانهام نشد تصمیم گرفتم آزمایش بارداری بدهم."
جما میگوید نتیجه آزمایش مثبت شد و بارداری برایش شوکآور بود.
«گفت سقط جنین ۵۰ پوند است»
"خیلی عصبانی، احساساتی و سردرگم بودم. پیامکی برای طرف فرستادم اما به نظرش مساله مهمی نبود و گفت با ۵۰ پوند میشود بچه را انداخت - اما این اتفاق پیامدهای زیادی برای زندگی من داشت."
"نهایتا تصمیم گرفتم به بارداری پایان دهم اما تصمیم بسیار سختی بود - خودم را خیلی سرزنش کردم چون بچه میخواستم اما نه در چنین شرایطی."
جما گزارش این واقعه را به پلیس داد، اما پلیس هیچ کاری در ارتباط با پرونده او نکرد. "راستش وقتی فهمیدم که این کار تجاوز است و چون باردار بودم سراغ پلیس رفتم."
او میگوید پلیس با آن مرد صحبت کرد اما گفت که مدارک کافی وجود ندارد چون "حرف من است در برابر حرف او و او هم تکذیب میکند".
سال گذشته، یکی از سریالهای بیبیسی به نام "شاید نابودت کنم" به این موضوع پرداخت. در قسمت چهارم این سریال، شخصیت اصلی داستان که آرابلا نام دارد با مردی رابطه جنسی برقرار میکند و آن مرد هم بدون اطلاع او کاندوم را برمیدارد. مثل خیلی از زنها، آرابلا نمیداند که مخفیکاری تجاوز محسوب میشود، تا این که در پادکستی درباره آن میشنود.
«داریم درباره تجاوز صحبت میکنیم»
سخنگوی خیریه "بحران تجاوز" میگوید این کار دارد "بیشتر و بیشتر" گزارش میشود.
به گفته کتی راسل "پیچیدگی مساله در این است که نمیشود به راحتی گفت که گزارش بیشتر به معنی بیشتر شدن موارد اتفاق است یا به خاطر افزایش آگاهی مردم و ترجیح به صحبت."
او در عین حال معتقد است که عبارت "مخفیکاری" هم کمکی به مسائل نمیکند.
"این عبارتی نسبتا جدید است، و وجودش از برخی جهات مزایایی هم دارد و مردم میدانند که چیست، اما در عین حال از برخی جهات هم گمراهکننده است. تا حدی مساله را کوچک میکند و میشوید، چرا که نهایتا داریم درباره تجاوز صحبت میکنیم."
"ما باید خیلی واضح نشان دهیم که این کار برداشتن بدون رضایت کاندوم است، و شیطنت و گستاخی کوچکی که شاید بتوان از ارتکابش قسر در رفت نیست - اتفاقی بسیار جدی است که میتواند پیامدهای بسیار مخربی برای زندگی و سلامت طرف مقابل داشته باشد."
این سازمان خیریه یا پلیس هیچ آماری از تعداد موارد مخفیکاری ندارند، چرا که این کار به عنوان تجاوز طبقهبندی میشود.
سخنگوی شورای ملی فرماندهان پلیس میگوید: "پیام ما به مردم این است که چنین اتفاقی را همیشه به صورت تلفنی یا با حضور در یکی از پاسگاههای پلیس گزارش کنند."
ایدم باربارا انتومی نیز میگوید قربانی این کار بوده است.
او به بیبیسی گفت "آن موقع رابطهای نه چندان جدی با کسی داشتم و او در جریان سکس و بدون رضایت من کاندوم را برداشت. همان موقع با او برخورد کردم، اما او قضیه را تکذیب و حتی تهاجمی نیز شد. برای همین تصمیم گرفتم که رابطهام را با او قطع کنم."
"تصمیم گرفتم که به پلیس گزارش ندهم چون بعید میدانستم به نتیجه دلخواهم منتهی شود. میدانستم که بررسی پروندههای تجاوز بسیار زمانبر است، و تمامی وسایل شما را ضبط میکنند و حلوفصل آن میتواند بسیار طول بکشد و اصلا علاقهای نداشتم که پا در این مسیر بگذارم."
در پنج سال گذشته، موارد تجاوزی که به پلیس گزارش شده است افزایش داشته است، اما تعداد پروندههایی که به دادگاه راه پیدا میکنند از نصف هم کمتر شده است.
دادستانی سلطنتی با صدور اطلاعیهای گفت: "ما عزم راسخ داریم که تعداد پروندههای تجاوزی را که در دادگاه بررسی میشود بیشتر کنیم. عدالت در حق قربانیان بسیار کمی اجرا میشود و ما داریم برای تغییر این رویه به سختی کار میکنیم."
ایدم حالا در زمینه بهداشت جنسی شاغل است، و به نظرش وجود راهی برای ثبت موارد مخفیکاری که نظام قضایی را دخیل نکند میتواند مفید باشد.
«با آن اتفاق کنار آمدهام»
به گفته او "به نظرم اتفاق شایعی است و قربانیان باید راهی برای گزارش آن داشته باشند، بدون این که لزوما بخواهند پلیس را در مساله دخیل کنند."
"راستش با آن اتفاق کنار آمدهام. مساله اصلی برایم در آن زمان این بود که شاید به بیماریهای آمیزشی مبتلا شده باشم چون رابطه ما اصلا جدی نبود. خیلی عصبانی شدم چون اگر رابطه شما با شخصی جدی نیست خیلی مهم است که مرزهای او را رعایت کنید و کارهایتان بیخطر باشد، مخصوصا اگر با چند نفر رابطه جنسی دارید."
کیت پارکر وکیل و مدیر "پروژه رضایت مدرسهها" است که به جوانان درباره رضایت آموزش میدهد. به گفته او خیلی از مردم وقتی میفهمند که مخفیکاری در قانون تجاوز محسوب میشود تعجب میکنند.
"دلیلش این است که طرف مقابل مشخصا برای برقراری رابطه جنسی با استفاده از کاندوم اعلام رضایت کرده است، برای همین اگر کاندوم را بردارید دیگر شامل رضایت آنها نمیشود - و به همین خاطر تبدیل به جرم میشود."
به گفته او این هم جزئی از بحث فراگیرتر احترام به خطوط قرمز است، و معتقد است که در مواد درسی باید جایی هم برای مقوله رضایت پیدا کرد.
"در حال حاضر، سکس و رابطه با دیگران در همه مدرسهها آموزش داده میشود، اما مقوله رضایت تنها یک ماده اختیاری است و به همین خاطر در بعضی از مدرسهها اصلا تدریس نمیشود. اما به نظر من یکی از ارکان اصلی آموزش جنسی است، و جوانان به خوبی در رابطه با آن آموزش داده نمیشوند."
«مخفیکاری میتواند زندگیها را ویران کند»
جما میگوید تاثیر این اتفاق بر زندگیش ویرانکننده بوده است، و دوست دارد تمهیدات آموزشی پیرامون این مساله بیشتر شود.
"بعد از آن اتفاق مجبور شدم خانهام را عوض کنم چون زندگی در آن آپارتمان برایم یادآور آن اتفاق بود و برای عبور از آن به رواندرمانی نیاز داشتم. مخفیکاری میتواند زندگی مردم را ویران کند و ما باید درباره آن به مردم آموزش دهیم."