المیادین در گزارشی نوشت: روابط بین ایران و آذربایجان گهگاه تنشی را به خود میبیند که دلیل آن، اتهامات رد و بدل شده بین مسئولان دو کشور و در رأس آنها الهام علیاف و ادعاهای او در جریان انجام رزمایشهای نظامی ایران در نزدیکی مرزهای مشترک بود؛ ادعاهایی که سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران آن را تکذیب کرده است.
به گزارش کیهان، در ادامه این مطلب آمده است: این تنش در جریان جنگ آذربایجان و ارمنستان در سال گذشته نمود یافت، زمانی که براساس اطلاعات، اسرائیل حمایت گستردهای از ارتش آذربایجان کرد و در کنار حمایت ترکیه، ارتش آذربایجان توانست به پیروزی برسد.
المیادین نوشت: این پیروزی که تلآویو با فروش پهپادهایی به باکو در آن سهیم بود، دلیل کافی برای هماهنگی بین آذربایجان و اسرائیل شد، همانطور که بر اساس گزارشهای روزنامهها، اسرائیل پایگاههای و ایستگاههای راداری خود را در نزدیکی مرزهای ایران برای کنترل تحرکات نظامی ایرانی و رصد موشکهای آن در صورت شلیک به سمت اسرائیل است، درحالیکه شرکتهای اسرائیلی به دنبال طرحهای کشاورزی و صنعتی شبیه به نظام شهرکهای یهودی، در جنوب آذربایجان و در فاصله ۵۰ کیلومتری از مرزهای ایران هستند.
این گزارش افزود: این مسئله تهران را رنجاند، چراکه حضور اسرائیل دراشکال مختلف نظامی و اطلاعاتی در نزدیکی مرزهای خود را خطری برای امنیت ملیاش میداند.
المیادین نوشت: درحالیکه مسئولان آذربایجانی موردحمایت ترکیه، به کارشکنی در عبور و مرور قطارها و کامیونهای ایرانی حامل کالاهای آذربایجانی و روسی که به سمت ایران میروند، تا به ارمنستان برسند، ادامه میدهد، الهام علیاف از این مسئله ناراحت نیست و به روابط مستحکم خود با تلآویو افتخار میکند. عدهای از تاجران یهودی تأثیرگذار در باکو، که اصلیتهای آذربایجانی، اسرائیلی و روسی دارند، نقش مهمی در بهبود روابط بین آذربایجان و اسرائیل در تمام زمینههای نظامی و اطلاعاتی داشتهاند.
این افراد بین تلآویو و آنکارا هم میانجیگری میکنند، درست مانند رئیسجمهور اوکراین و رابطه مستحکم او با اسرائیل و لابیهای یهودی در آمریکا. همانطور که علیاف در یکی از سخنرانیهای خود به عمق رابطه با اسرائیل اعتراف کرد و تصریح نمود: ۸۰ درصد از روابط بین این دو دولت زیرزمینی و پنهانی است.
طبق این گزارش، تلآویو به این نقش و حضور فعال سیاسی، نظامی، اقتصادی و رسانههای خود در آذربایجان کفایت نمیکند و در تلاش است نفوذ خود را به منطقه قفقاز برساند، که منطقهای نزدیک به ایران است.
در ادامه این گزارش آمده است: طبق اطلاعات موجود، تلآویو در حال تلاش برای ایجاد ایستگاههای جاسوسی اسرائیل در گرجستان است، که هدف از آن، کنترل تحرکات نظامی ایران و شنود تماسهای ایران است، همان مأموریتی که پایگاه کوراجیک آمریکا در جنوب شرق ترکیه دارد و وظیفه اصلی آن، اطلاعرسانی به تلآویو در مورد شلیک موشکهای ایرانی به سمت اسرائیل است، تا پیش از برخورد آن با هدف، گنبد آهنین اسرائیل فعال شود.
المیادین افزود: اطلاعات همچنین حاکی از آن است که تلاشهای اسرائیل و ترکیه در راستای صلح بین آذربایجان و ارمنستان، ازاینجهت است که بتوانند تشکل تازهای را در منطقه قفقاز ایجاد کنند تا ایران و چهبسا روسیه را هدف بگیرند.
بر اساس این گزارش، به نظر میرسد ایجاد پایگاههای نظامی ترکیه در آذربایجان و تلاشهای آنکارا برای بهبود روابط با گرجستان، مخالفت با ادامه الحاق جزیره کریمه به روسیه، برای مسکو ناخوشایند است، بهویژه آنکه ترکیه به بهبود روابط نظامی با اوکراین، بلغارستان و رومانی ادامه میدهد. در این شرایط، مسکو بهدقت تحرکات تلآویو و آنکارا را تحت نظر دارد، چراکه جمهوریهای آسیای میانه، حیاطخلوت روسیه هستند.
المیادین نوشت: باید منتظر تحولات مرحله بعدی و احتمالات سیاست آینده ترکیه پس از نشست اخیر در سوچی باشیم، که همگی این موارد رابطه مستقیم یا غیرمستقیمی با محاسبات اسرائیل در منطقه دارد و هدف اصلی آن، بدونشک ایران است.