Saturday, Oct 2, 2021

صفحه نخست » ادامه دوئل میان تهران و واشنگتن

af3.jpgشبکه خبری عرب زبان "الحره" در مقاله‌ای با اشاره به این‌که قدرت‌گیری "جو بایدن" رئیس‌جمهوری امریکا فرصتی برای ایران بود، این دیدگاه را مطرح می‌کند که ایران در حال از دست دادن این فرصت است.

به گزارش آفتاب‌نیوز؛ این شبکه خبری می‌نویسد: "ورود بایدن به کاخ سفید در ژانویه گذشته قرار بود به چهار سال تحریم، ترور و دستکاری امنیتی در منطقه که توسط ترامپ رخ داد، پایان داده و خبرهای خوبی را برای تهران به ارمغان آورد. ۹ ماه از آن تاریخ گذشته و تنش میان ایران و امریکا کماکان ادامه دارد. پیچیدگی‌های پرونده هسته‌ای حل نشده و جوی منفی هنوز بر روابط ایران و عربستان حاکم است.

بایدن و حسن روحانی رئیس‌جمهوری پیشین ایران خواستار بازگشت سریع به توافق هسته‌ای بودند، دستکم پیش از انتخابات ریاست جمهوری. به نظر می‌رسد در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری ایران مشخص شد که تصمیم‌گیرندگان در سطح عالی خواستار بازگشت خط محافظه‌کارانه هستند. ورود رئیسی به نهاد ریاست‌جمهوری ایران و جایگزینی ظریف با امیر عبداللهیان پاسخ روشنی از سوی مقام‌های ایران به بایدن بود و این پیام را انتقال داد که ایران قصد دارد پیش از آغاز دوباره مذاکرات وین بیشترین امتیازات ممکن را از طرف امریکایی بگیرد.

وعده بازگشت به میز مذاکره ظرف چند هفته و در اسرع وقت، وعده‌های ایران بوده‌اند که تحقق نیافته‌اند. امروز شرط ایران، لغو تحریم‌های امریکا علیه آن کشور از سوی بایدن است. ایران پیش از نشستن پای میز مذاکره خواستار دسترسی به منابع مالی مسدود شده خود در لندن و سئول است. ایران معتقد است که بایدن مجازات‌های مالی ترامپ را حفظ کرده است. استدلال ایران درست است. با این وجود، معضل اصلی آن است که بایدن به سادگی قادر به لغو تحریم‌هایی نیست که کنگره تصویب کرده است.

وضعیت بایدن پس از خروج متزلزل نیروهای امریکایی به فرمان او از افغانستان و نمایش عقب‌نشینی امریکا در سطح بین‌المللی و قدرت‌گیری طالبان دشوارتر شده است. این موضوع شانس امتیاز دادن امریکا به ایران را تضعیف می‌کند. از همین رو، دولت بایدن اکنون در مورد گزینه‌های افزایش تحریم علیه ایران صحبت می‌کند. بن‌بست دیپلماتیک میان ایران و امریکا با تنش منطقه‌ای از عراق تا یمن همراه است.

اگرچه امیرعبداللهیان در مورد نتایج مثبت گفتگو میان ایران و عربستان صحبت کرده اما هیچ نتیجه عملی‌ای مشاهده نشده است. حزب الله لبنان قدرت خود را افزایش داده، شبه نظامیان عراقی خود را برای شرکت در انتخابات آماده می‌کنند و قدرت و نفوذ انصارالله در یمن رو به افزایش است. در چنین محیط پر تنشی، دوئل میان تهران و واشنگتن در منطقه ادامه می‌یابد. نه امریکا عجله‌ای برای امتیاز دادن به ایران دارد و نه تهران عجله‌ای برای بازگشت به برجام دارد.

ایران تجربه پاکستان و کره شمالی را به عنوان مدل‌های چانه‌زنی با کلاهک هسته‌ای پیش روی خود دارد. تصویر منطقه و پرونده هسته‌ای ایران نشان می‌دهد عجله‌ای در کار نیست. از نظر منطقه‌ای ایران استراتژی گسترش نفوذ شبه نظامیان مورد حمایت خود را دنبال می‌کند. در نتیجه، رویارویی در عرصه منطقه‌ای ادامه دارد و تشدید خواهد شد. در مورد بایدن، تمرکز او بر روی مهار چین در شرق است. با این وجود، بایدن اکنون دلیل کافی برای ارائه امتیازات بزرگ به تهران نمی‌بیند و می‌داند که در صورت اعطای امتیازات کلان به ایران از نظر انتخاباتی در موضع ضعف قرار خواهد گرفت و دست‌اش در عرصه بین‌المللی تضعیف خواهد شد".



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy