طرفهای ایرانی و ترک در سفر اخیر وزیر امور خارجه ترکیه به تهران بر لزوم تقویت روابط دو جانبه میان دو کشور با تهیه نقشه راه جامع و بلند مدت تاکید کردهاند
به گزارش آفتابنیوز؛ شبکه خبری عرب زبان "المیادین" در گزارشی درباره تمایل ایران و ترکیه به تقویت همکاریهای فیمابین مینویسد: علیرغم اختلافات سیاسی دو کشور بر سر مسائل محوری که در راس آن سوریه قرار دارد، دو قدرت بزرگ منطقهای در خاورمیانه، همکاریشان پیامدها و بازتابهایی برای منطقه و به ویژه اسرائیل و عربستان سعودی دارد.
رئیسی در دیدار با "چاووش اوغلو" وزیر خارجه ترکیه گفته که انتظار میرود دو کشور نقشه راهی برای پیشبرد روابط تا سطح همکاری همهجانبه بین دو کشور تهیه کنند.
چاووش اوغلو نیز با بیان ناعادلانه خواندن تحریمهای اعمال شده علیه ایران بر تمایل کشورش برای تسریع تلاش به منظور گسترش روابط امنیتی و اقتصادی با ایران تاکید کرده است.
"حسن احمدیان" استاد مطالعات خاورمیانه در دانشگاه تهران در گفتگو با "المیادین" میگوید: علیرغم اختلافات فراوان بین ایران و ترکیه دو کشور تلاش کردهاند روابط دوجانبه را حفظ کنند. با خروج امریکا از منطقه و شکستهای آن کشور در خاورمیانه این فرصت برای قدرتهای منطقهای فراهم شده تا شکافهای فیمابین را ترمیم کنند. امروز درجهای از استقلال استراتژیک ترکیه در تصمیمگیریهایش وجود دارد؛ امری که واشنگتن آن را نمیپسندد. عربستان از سوی دیگر موضع خود را براساس میزان پیشرفت در روند مذاکرات هستهای وین میان ایران و قدرتهای جهانی اتخاذ خواهد کرد.
"سمیر صالحه" استاد روابط بین الملل دانشگاه استانبول نیز در اینباره میگوید: دیدار مقامهای ایرانی و ترک مهم است، اما غافلگیری اصلی در مواضع و اظهارات اعلام شده دو وزیر بود. سوال اصلی، اما این است آیا همکاری دو کشور در چارچوبی دو جانبه خواهد بود یا منطقهای؟ به نظر میرسد تجدیدنظر در سیاست خارجی ترکیه از ماهها قبل آغاز شده است. امریکا به محاصره ترکیه ادامه میدهد. به احتمال زیاد نزدیکی ایران و ترکیه به یکدیگر این روند را تشدید خواهد کرد. ترکیه برای کاهش تنش منطقهای در بسیاری از پروندهها به ایران نزدیک شده است. همچنین، ممکن است سفر "چاووش اوغلو" به ایران بخشی از ابتکار عمل ترکیه برای کاستن از تنش ایجاد شده بین بیروت و ریاض باشد.
"حسن لافی" پژوهشگر سیاسی نیز میگوید: خروج امریکاییها از منطقه موجب آگاهی کشورهای خاورمیانه نسبت به لزوم تغییر مواضعشان شد". او میگوید اسرائیل باید با مشاهده نزدیکی ایران و ترکیه به یکدیگر درک کند که زمان جنگها به پایان رسیده و اسرائیلیها قادر به جنگ با قدرتی منطقهای، چون ایران نیستند.
او به "المیادین" میگوید: مشارکت اقتصادی بسیار مهم است و نقطه ورود واقعی برای حل مشکلات بین دو کشور ایران و ترکیه است".
سفر محمد بن زاید به ترکیه و دیدار با اردوغان و راز محور تازه امارات - ترکیه و ایران
روزنامه "ایندیپندنت ترکیه" نیز از سفر "محمد بن زاید" ولیعهد ابوظبی به ترکیه برای دیدار با "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری آن کشور خبر داده است.
این روزنامه به نقل از منابع آگاه نزدیک به خود نوشته است: محمد بن زاید در گامی تازه برای بهبود روابط دو کشور امارات و ترکیه چندین موضوع را برای گفتگو با اردوغان در نظر دارد که مهمترین آن اقتصاد و روابط دوجانبه است.
مهمترین مورد در حوزه اقتصادی مربوط به افتتاح مسیر تجاری بین ترکیه و امارات است که از ایران میگذرد تا مدت زمان سفر تجاری کوتاهتر شود.
بن زاید" درباره اهمیت سرمایهگذاری ترکیه در محور امارات - ایران - ترکیه (محور شارجه - مرسین) با اردوغان صحبت خواهد کرد؛ محوری که در صورت افتتاح مدت زمان سفر را از ۲۰ روز به ۶ تا ۸ روز کاهش خواهد داد.
همچنین، بن زاید در این سفر درباره سرمایهگذاریهای پیشنهادی امارات در ترکیه گفتگو خواهد کرد.
شکست رئیسی در مجلس
جنگهای پر هزینه و بیغنیمت جمهوری اسلامی