کمبود کمسابقه داروهای داخلی در ایران + حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی
صدای آمریکا - نایب رییس انجمن داروسازان ایران از کمبود بیسابقه دارو در ایران خبر داده است.
علی فاطمی، نایب رییس انجمن داروسازان ایران، روز سهشنبه ۲۳ آذر ماه با اشاره به اینکه کمبود دارو در بین ۳۰ تا ۴۰ قلم که عمدتا وارداتی بودند همواره وجود داشته است، به خبرگزاری ایسنا گفت، در حال حاضر بالغ بر ۱۰۰ تا ۱۵۰ قلم کمبود دارویی اعم از وارداتی و تولید داخلی در ایران وجود دارد، و داروهایی همچون آنتیبیوتیکهای بسیار ساده که دهها سال در ایران ساخته میشدند کمیاب و نایاب شدهاند.
او در ادامه با اشاره به این که سازمان غذا و دارو اعلام کرده است بیماران خاص با مشکل دارو مواجه نیستند، از کمبود دارو در حوزه بیماران خاص و انسولین خبر داد و گفت، قیمت داروی اماس بهنام «بتافرون» که تحت پوشش بیمه است از دو میلیون تومان به هشت تا ۹ میلیون تومان افزایش یافته است و با این افزایش قیمت عملا پوشش بیمهای هم دیگر پاسخگو نیست.
آقای فاطمی دلیل کمبود دارو و مشکلات واردات مواد اولیه دارو را کافی نبودن و تامین نشدن ارز ۴۲۰۰ تومانی در زمان مناسب اعلام کرد.
از سوی دیگر محمدرضا واعظ مهدوی، رییس انجمن اقتصاد سلامت ایران، نیز در گفتگو با خبرگزاری ایلنا از افزایش قیمت دارو با تبدیل ارز ۴۲۰۰ تومانی به ارز نیمایی خبر داد و گفت، محاسبات اقتصادی نشان میدهد که این تبدیل ارز، «قیمت داروی تولید داخل را به ۴ برابر و قیمت داروی وارداتی را به ۷ برابر میرساند.»
رییس انجمن اقتصاد سلامت ایران میگوید حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از لایحه بودجه ۱۴۰۱ دولت سیزدهم مترادف با کاهش ارزش پول ملی است و با سیاستهای کلان کشور مبنی بر حفظ ارزش پول ملی مغایر است. به عقیده او، دولت میخواهد با این کار کسری بودجه خود را تامین کند.
محمدرضا واعظ مهدوی افزود: «کاهش ارزش پول ملی یک اقدام تورمزا بوده و همه قیمتها را بالا میبرد و علاوه بر آن باعث کاهش قدرت خرید حقوقبگیران، کوچکتر شدن سفره فقرا و تشدید اختلاف طبقاتی میشود.»
آقای واعظ مهدوی میگوید «دولت حق ندارد با ارزفروشی درآمد کسب کند.» او گفت: این اقدام بدترین تاثیر را در حوزه بهداشت و درمان و دارو میگذارد چون در زمان تورم، قیمتها افزایش مییابند و مایحتاج مردم هر روز گرانتر از روز قبل میشود.
وی در ادامه افزود، باید هزینهها و بار مالی دارو، بهداشت و درمان کاهش یابد تا مردمی که قدرت خرید گوشت، لبنیات، روغن و حبوبات را ندارد دستکم برای داروی خود تحت فشار قرار نگیرند.
پیش از این، اواسط شهریور ماه سال جاری نیز روزنامه «شرق» در گفتوگو با چند تن از روانپزشکان ایران از کمبود داروهای اعصاب و روان از جمله «فلوکستین» و «دپاکین» در داروخانههای کشور و نگرانی روانپزشکان از کمبود یا نبود این داروها خبر داد.
یکی از این روانپزشکان با تاکید بر وابستگی ایران به کشورهای دیگر برای ساخت دارو به روزنامه شرق گفته بود: «مواد اولیه تمام داروها از کشورهای دیگر تأمین شده و در بیشتر موارد سادهترین نیازهای داروسازی ما مثل شیشه و... هم با وجود توانمندیهای کشورمان، در داخل کشور تأمین نمیشود.»
مرداد ماه نیز همزمان با اوج بحران کرونا در ایران، در حالی که گزارش شده بود سرم در گمرکها انبار شده است، بیمارستانها و واحدهای درمانی در کشور با کمبود شدید سرم روبهرو شدند.
اروپا: برجام پوچ میشود