احمد سلوم - ایران وایر
گروههای شبهنظامی وابسته به ایران در سوریه و عراق برای فرار از حملات هوایی زیادی که طی دو سال اخیر علیه آنها انجام شده است، به استراتژی جدید «استتار» روی آوردهاند.
تحقیق پیش رو، اسناد و دلایلی ارایه میکند که نشان میدهد اعضای گروه «حزبالله» عراق به جای یونیفورم نظامی خود، لباسهای مردم عادی یا مشابه نیروهای بسیج عشایر این کشور را میپوشند و همچنین از خودروهای غیرنظامی برای در امان ماندن از حملات هوایی استفاده میکنند تا از این طریق میزان خسارتشان را کاهش دهند.
***
لباسهایی متفاوت از پوشش سنتی و غیرنظامی
بر اساس گفتههای مشابه چند منبع موثق از درون گروههای شبهنظامی، گروه «کتائب حزبالله» از ابتدای سال جاری یونیفرم خود را کنار گذاشته است و از لباسی شبیه بسیج عشایر عراق و یا پوشش غیرنظامی استفاده میکند.
یکی از عناصر کتائب حزبالله نیز با ارسال یک فایل صوتی برای «ايرانواير» گفت که این گروه پس از حمله هوایی امریکا در تاریخ ۲۶ فوریه ۲۰۲۱، مصادف با هشت اسفند ۱۳۹۹، به منظور فرار از حملات بعدی، اقدام به پوشیدن لباسی شبیه بسیج عشایری عراق و همچنین پوشش غیرنظامی کردند.
اکیپ تهیه این گزارش مستند نیز از طریق یک عضو گروههای شبهنظامی ایرانی مستقر در عراق و سوریه به تصاویری از عناصر گروه کتائب حزبالله در بازار «حصیبه»، در نزدیکی گذرگاه مرزی «القائم» بین دو کشور دست یافته است.
براساس این تصاویر، دو نفر از آنها لباس مرسوم این گروه را پوشیدهاند و فرد وسط، لباسی شبیه پوشش بسیج عشایر عراق به تن دارد.
تصویر دیگری نیز از سه عضو کتائب حزبالله در این بازار مرزی عراق به دست آمده است که نشان میدهد یکی از آنها لباس غیرنظامی پوشیده است، سمت راست او فردی با یونیفورم «لواء (تیپ) الطفوف» به فرماندهی «قاسم مصلح»، وابسته به «حشدالشعبی» دیده میشود و نفر سمت چپی نیز همین پوشش را دارد.
در تصویر سوم نیز یک عضو کتائب حزبالله در یکی از مقرهای این گروه، در نزدیکی گذرگاه مرزی «السلک» بین سوریه و عراق و کنار بیمارستان نظامی «شهید خالد الحجامی» با لباس بسیج عشایر دیده میشود.
عکس دیگری از دو عضو کتائب حزبالله با شلوار نظامی و بلوز تابستانی در بازار ترهبار به دست آمده است. اعضای گروههای حاضر در سوریه و عراق به هنگام حضور در مناطق مرزی بین دو کشور، به منظور استتار امنیتی، معمولا چنین لباسی را میپوشند.
برای کسب اطمینان از صحت این تصویر و این که آن افراد عضو بسیج عشایری نیستند، با سرتیپ «احمد البیلاوی»، فرمانده این گروه تماس گرفتیم. او در گفتوگو با «ايرانواير» اظهار داشت: «بسیج عشایر اصلا در نزدیکی مرز عراق-سوریه حضور ندارد. تنها حشدالشعبی و گروههای زیرمجموعه آن بر مناطق مرزی بین دو کشور تسلط دارند. بسیج عشایر در مناطقی بسیار دور از مرزها مانند البغدادی، حدیثه، عانه و راوی فعالیت میکند.»
تفاوت لباس حشدالشعبی و بسیج عشایر
گروههای شبهنظامی وابسته به ایران از لباسهای مختلفی استفاده میکنند. همچنین هر کدام از آنها دارای لباسهای تابستانی، زمستانی یا ویژه آموزش خاص خود هستند.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
بسیج عشایر متشکل از اعضای قبایل سنی عراق و بخشی از حشدالشعبی است و در اواخر سال ۲۰۱۴ برای مبارزه با داعش در استانهای «الانبار»، «صلاحالدین»، «نینوا»، «دیالی» و «کرکوک» تشکیل شد و دارای ۳۵ هزار عضو است. ولی اختیارات آنها در مقایسه با گروههای وابسته به ایران، محدود هستند.
بسیج عشایر عراق چند نوع یونیفرم دارد؛ از جمله سبز ساده که ویژه آموزش نیرو است و همچنین لباسی متشکل از سه رنگ آبی، قهوهای باز و قهوهای تیره که بر آستین راست آن پرچم عراق نقش بسته است و بالای آن نواری به رنگ سبز تیره قرار دارد.
اظهارنظر خیاطان
اکیپ تهیه این گزارش همچنین با برخی صاحبان مغازههای تولید کننده لباسها و لوازم نظامی گروههای شبهنظامی وابسته به ایران، بهویژه کتائب حزبالله عراق در بازار بغداد تماس گرفتند که گفتند: «فروش لباس به هرکدام از اعضای گروههای شبهنظامی تنها با ارایه مدرک موثق از سوی آنها انجام میشود.»
یکی از خیاطان نیز در این زمینه به «ايرانواير» گفت: «اثبات عضویت در گروه متبوع نیز تنها از طریق ارایه کارت شناسایی نظامی (به اختصار باج) تایید میشود. این کارت حاوی اسم، تاریخ و دیگر مشخصات دارنده آن و همچنین مُهری فسفری برای جلوگیری از صدور تقلبی است. فروشندگان یونیفرمهای نظامی اصلا اجازه دادن آنها به شهروندان عادی را ندارند و گرنه به اتهام تروریسم مواخذه میشوند.»
این سخن او نشان میدهد لباسی که بر تن اعضای کتائب حزبالله در تصاویر مذکور دیده میشود، تنها ویژه عناصر این گروه است.
استفاده شبهنظامیان از خودروهای نظامی برای فرار از بمباران
یکی از اعضای گروههای شبهنظامی فعال در مرز سوریه و عراق گفت اعضای گروه متبوعش با خودروهای غیرنظامی از نوع مورد استفاده بسیاری از اهالی این منطقه مرزی رفتوآمد میکنند و فقط آرم کتائب حزبالله بر روی آن زدهاند.
یکی از ویدیوهای اختصاصی «ايرانواير» نشان میدهد که دسته کوچکی از کتائب حزبالله سوار بر خودروهای نظامی در منطقه مرزی «الحصیبه» بین عراق و سوریه حرکت میکنند و پشت سرشان نیز چند اتومبیل غیرنظامی حامل عناصر دیگری از این گروه دیده میشود.
در یک فایل صوتی ویژه «ايرانواير» نیز یکی از عناصر کتائب حزبالله میگوید: هنگام حرکت سواره نظام وابسته به کتائب حزبالله و دیگر گروههای نزدیک به تهران، پلیس ترافیک و دیگر نیروهای امنیتی راه را به روی آنها باز میکنند تا به مسیرشان ادامه دهند. کتائب حزبالله و تمام شبهنظامیان وابسته به ایران هیچ نشانهای را در بالای مقرهای خود باقی نگذاشته یا مکان برخی مقرها را تغییر دادهاند و همچنین از نصب هرگونه علامتی که نشانه حضور عناصرشان در آنجا باشد، خودداری میکنند.
«ايرانواير» همچنین به تصویری از داخل یک مقر وابسته به کتائب حزبالله در نزدیکی گذرگاه مرزی السلک دست یافته است. در این تصویر، تجهیزات اینترنت و یک دستگاه خودروی تویوتا مدل «شاس» که بر روی آن تیربار کالیبر ۲۳ میلیمتری نصب شده است، دیده میشود.
مقر مذکور در این موقعیت واقع شده است
تصویر دوم از نمای نزدیک و واضحتر
ظهور حزبالله عراق
این اسم نشانه ارتباطش با سازمان «حزبالله» لبنان است. ولی تاسیس آن دو دهه پس از این گروه و با اسمی مشابه باعث شده است تا عنوان کتائب (گردانهای) حزبالله در عراق برایش انتخاب شود. کتائب حزبالله از طریق اتحاد چندین گروه مسلح شیعی که بعد از حمله سال ۲۰۰۳ امریکا به عراق ظهور یافته بودند، در آوریل ۲۰۰۷، در شهر جنوبی «العماره» تشکیل شد. برخی از گروههای زیر مجموعه کتائب حزبالله عبارتند از: «لواء ابوالفضل العباس» و گردانهای حامل اسامی شهدای کربلا مانند «زيد بن علی»، «علیالاكبر» و «السجاد».
فرماندهان کتائب حزبالله میگویند علیه آنچه اهداف امریکایی-اسرائیلی در خاورمیانه میدانند، میجنگند و عناصر این گروه از نخستین جنگجویانی بودند که پس از اعتراضات سراسری مردم سوریه در سال ۲۰۱۱، برای حمایت از رژیم «بشار اسد» وارد این کشور شدند. فعالیت ایران در سوریه نیز دقیقا از همان تاریخ در قالب ارایه تجربیات نظامی برای سرکوب اعتراضات مردمی و سپس حمایت کامل جنگی و لجستیکی از رژیم این کشور آغاز شد.
سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر حمایت از متحدان دینی و منافع فرامرزی خود استوار است. بر همین مبنا، ایران سیاست جدیدی را در سوریه ترسیم کرد تا این کشور را زیر نفوذ و سلطه خود نگه دارد؛ همانطور که از طریق کمک به حزبالله لبنان، گروه «حوثی» یمن و حشدالشعبی عراق سیاست خود در این کشورها را پیش میبرد.
ایران گروههای شبهنظامی وابسته به خود را به بهانه حمایت از مقدسات شیعه تشکیل داد و شمار این گروهها پس از تبدیل جنبش مدنی مردم این کشور، به مبارزه مسلحانه به رهبری «ارتش آزاد» افزایش یافت. سپس اپوزیسیون مسلح سوریه بر بسیاری از مناطق نزدیک اماکن مقدسه شیعه مانند دو حرم «زینب» و «سکینه» در جنوب دمشق، پایتخت این کشور تسلط یافتند.
حملات شدید علیه مواضع شبهنظامیان وابسته به ایران
گروههای شبهنظامی وابسته به ایران در استان «دیرالزور» سوریه طی ماههای گذشته نزدیک به ۲۰ بار مورد حملات هوایی امریکا و اسرائیل قرار گرفتهاند که شدیدترین آنها در ژانویه سال جاری توسط جنگندههای این کشور بود. نخستین حمله امریکا به مواضع ایران در سوریه در دوره زمامداری «جو بایدن» در تاریخ ۲۱ فوریه ۲۰۲۱، مصادف با سوم اسفند ۱۳۹۹ انجام شد.
به گفته «جان کربی»، سخنگوی وزارت دفاع امریکا، «پنتاگون»، بایدن دستور حمله به زیرساختهای مورد استفاده گروههای مورد حمایت ایران در شرق سوریه را صادر کرده بود.
نیروی هوایی ایالات متحده در آن تاریخ گذرگاه مرزی السلک را هدف قرار داد که بر اثر آن، ۲۰ تن از شبهنظامیان حزبالله عراق و یک ایرانی کشته و ۱۰ نفر دیگر نیز به شدت زخمی و برای درمان به دو شهر «البوکمال» و «القائم» منتقل شدند.
به گفته یکی از منابع ویژه «ایرانوایر» در گروههای شبهنظامی، همچنین در این حمله برخی از ادوات موجود در این گذرگاه مانند خودروهای زرهی و تیربار کالیبر ۲۳ میلیمتری منهدم شدهاند و آن پایگاه تا حد زیادی نابود شده است.
ارتش امریکا در تاریخ ۲۷ جون ۲۰۲۱، مصادف با ۳۱ خرداد ۱۴۰۰ نیز بدون اشاره به میزان تلفات و مجروحان حمله خود اعلام کرد چند مرکز تجهیز و ذخیره مهمات نظامی در دو نقطه از سوریه و عراق را هدف قرار داده است.
پنتاگون نیز بلافاصله طی بیانیهای اعلام کرد که حملات شامگاه امروز نشان داد بایدن برای دفاع از جان امریکاییها، با کسی تعارف ندارد. این حمله پاسخی مستقیم به منتقدان بایدن محسوب میشود چون آنها میگویند ایران قابل اعتماد نیست و حملات پهپادی بار دیگر نشان داد که این کشور و گروههای نیابتی آن حضور نظامی امریکا در عراق و سوریه را تحمل نمیکنند.
به گزارش مجله امریکایی «پولیتیکو»، سخنگوی پنتاگون نیز در این زمینه گفت: «ایالات متحده تصمیمهای ضروری، قاطع، هدفمند و کافی (از لحاظ حجم) برای کاستن از میزان تهدید و خطر اتخاذ کرده و پاسخی روشن و غیرمبهم را فرستاده است.»
جو بایدن نیز به ایران هشدار داد تا مجوزی که به نیروهای امریکایی برای انجام حملات هوایی در سوریه داده است را جدی بگیرد وگرنه عواقب حمایت از شبهنظامیانی که منافع و شهروندان ایالات متحده را تهدید میکنند، در انتظارش خواهد بود.
گفتنی است اسرائیل نیز بارها تاکید کرده است که اجازه تهدید مرزهایش از سمت سوریه و همچنین توسعهطلبی، نفوذ و تقویت حضور نظامی ایران در آن کشور را نخواهد داد.
ارتش اسرائیل هم در گزارش پایانی سال ۲۰۲۰ خود اعلام کرده که حدود ۵۰ موضع در سوریه را هدف قرار داده است.
کالای قاچاق در چمدان دیپلماتیک سفیر