Friday, Jan 7, 2022

صفحه نخست » نگاه کارشناسانه به سانحه هواپیمای کاسپین در فرودگاه اصفهان؛ خلبان فرهاد مشرق زمینی (ف. م. سخن)

d4e34484b6f3fc9cdcce07b7f459c2dd5f4246d1.jpegهواپیمای بویینگ ۷۳۷ هواپیمایی کاسپین، در پرواز دوم اش از مبدا مشهد به مقصد اصفهان بعد از فرود در باند فرودگاه مقصد دچار سانحه شد و پس از جمع شدن چرخ سمت چپ و برخورد موتور با زمین بر روی باند متوقف گشت.

این حادثه خوشبختانه تلفات جانی نداشت و تنها ۱۸ مصدوم بر جای گذاشت.

گزارش اولیه و کامل سازمان هواپیمایی کشوری در مورد این سانحه را ذیل همین مطلب می توانید مطالعه کنید.

اما نکاتی که در این گزارش مطرح نشده و ما به آن پاسخ می دهیم از این قرار است:

عمر این هواپیما چقدر است؟
عمر هواپیمای سانحه دیده، با شماره سریال 26466 LN:2372 بیست و نه سال است.

آیا این هواپیما در طول این ۲۹ سال در اختیار ایران بوده است؟
خیر. این هواپیما با شماره ثبت 9M-MMF نخستین بار در تاریخ 05/10/1992 به هواپیمایی مالزی تحویل داده شده و بعد از دو دست چرخیدن به صورت دست سوم به هواپیمایی کاسپین تحویل داده شده که نخستین شماره ی رجیستر برای کاسپین چیز دیگری بوده و رجیستر «اکو پاپا» یعنی رجیستر ایران نداشته، و بعد به شماره رجیستر فعلی تغییر یافته است.

به عبارتی یک هواپیما ی دست چندم اسقاطی رنگ و لعاب زده در اختیار کاسپین قرار گرفته است.

علت خرید هواپیماهای اسقاطی توسط ایران چیست؟
علت آن جنگ و جدالی ست که جمهوری اسلامی با دنیا دارد و به ما هواپیما فروخته نمی شود.

آیا از نظر مالی ما توانایی خریداری هواپیمای نو داریم؟
قطعا بله. در زمان پادشاه فقید همه ی هواپیماهای ما از بهترین نوع، از جدیدترین تولیدات (مثلا بویینگ ۷۴۷)، و از پیشرفته ترین کشورها در صنعت هواپیما سازی (مثل امریکا) به صورت کاملا نو خریداری می شد.

وقتی در سال ۱۳۴۹ ما با قیمت کل فروش نفت
۹۵۰ میلیون دلار
معادل ۶,۹۳۵,۰۰۰,۰۰۰ (شش میلیارد و نهصد و سی و پنج میلیون) تومان

چنان تشکیلاتی داشتیم، با در آمد نفتی معادل

۱۸۴,۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰ (یکصد و هشتاد و چهار میلیارد و صد میلیون) تومان سال ۱۳۹۶
معلوم است که چه تشکیلات و چه هواپیما ها و حتی چه فضاپیماهایی می توانستیم داشته باشیم.

ما از نظر مالی هیچ چیز کمتر از مالزی و بسیاری از کشورهای دیگر دنیا که ناوگان هوایی مدرن و نو دارند نداریم و حق مردم ما نیست که سوار هواپیماهای اسقاطی سه بار مصرف شوند.

دو سوال جنبی:
-چرا درِ عقب هواپیما را برای خروج اضطراری مسافران باز نکردند؟

-چرا کرو پرواز موقع پایین آمدن شتابزده مسافران هیچکدام شان پای اواکوئیشن اسلاید (سرسره فرود اضطراری) برای کمک به مسافران حضور نداشتند؟

با این حال از سازمان هواپیمایی کشوری تشکر می کنیم که گزارش اولیه شان را به صورت دقیق، هر چند بدون بازگو کردن مشکل اصلی ناوگان هوایی بازگو کردند و روی اتفاقی که وقوع یافته بود سرپوش نگذاشتند.

*************

گزارش اولیه سازمان هواپیمایی درباره سانحه بوئینگ کاسپین؛ تعجیل مسافران در خروج باعث مصدومیت ۱۸ نفر شد

سازمان هواپیمایی کشوری در گزارش اولیه از سانحه هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ هواپیمایی کاسپین اعلام کرد: تعجیل مسافران در پیاده شدن باعث مصدومیت ۱۸ نفر شد.

گزارش اولیه سازمان هواپیمایی کشوری درباره سانحه هواپیمای بوئینگ 737 هواپیمایی کاسپین در فرودگاه اصفهان به شرح زیر است؛
روز چهارشنبه مورخه 15 دیماه 1400 هواپیمای بوئینگ 737B متعلق به شرکت هواپیمایی کاسپین به علامت ثبت EP-CAP برای انجام چهار پرواز مسافربری در مسیرهای تهران- مشهد- اصفهان- مشهد-تهران برنامه ریزی شده بود. در ساعت 14:55 دقیقه بوقت محلی برابر UTC 11:25 هواپیما در پرواز دوم به شماره 6904 از مبدا فرودگاه شهید هاشمی نژاد مشهد به مقصد فرودگاه شهید بهشتی اصفهان با 9 نفرخدمه پروازی و 117 مسافر شروع به پرواز کرده است.
در ساعت 16:48 دقیقه ، پرواز در فاصله 15 مایلی موقعیت LABOT با واحد رادار تقرب فرودگاه اصفهان تماس گرفته و توسط کنترلر مرکز تقرب ، پرواز از طریق مسیر ورودی LABOT 1N مجاز برای انجام طرح ILS برای باند 25 راست فرودگاه اصفهان شده است. در ساعت 16:56 دقیقه و در فاصله 35 مایلی فرودگاه اصفهان ، خلبان پرواز درخواست انجام طرح تقرب بصری (Visual APP) کرده که کنترلر با آن موافقت کرده است.

پرواز مورد نظر با هدایت کمک خلبان، در ساعت 07:17 دقیقه بر روی باند 25 راست فرود آمده و پس از تماس چرخ‌ها با سطح آسفالت باند فرودگاه ، ناگهان ارابه فرود سمت چپ هواپیما دچار نقص و لرزش نامتعارف شده و بر اثر آن ارابه فرود سمت چپ جمع شده و موتور شماره یک به سطح باند برخورد کرده و باعث مشاهده جرقه از محفظه بیرونی موتور شده و از این زمان خلبان کنترل هواپیما را به‌عهده گرفته است.
سپس کنترلر ضمن فعال کردن هشدار آتش نشانی ،موضوع را به اطلاع خلبان رسانده و وی ضمن تایید موضوع اشاره به جمع شدن ارابه فرود کرده است. اظهارات خلبان نشان می دهد که وی با گرفتن ترمز سمت راست سعی در جلوگیری از خروج هواپیما از باند داشته که در کنترل موضوع موفق شده و انحراف هواپیما به سمت چپ ادامه نیافته و هواپیما به سمت راست و داخل باند متمایل شده و قبل از لبه خروجی کنار باند در روبروی TWY D متوقف می‌شود.

پس از آن خلبان پرواز به مهمانداران دستور تخلیه اضطراری داده و مهمانداران ضمن بازکردن درب‌های خروجی جلو و عقب در دو طرف هواپیما نسبت به تخلیه مسافرین اقدام کرده که پرسنل ایمنی و آتش نشانی فرودگاه نیز به کمک آنها آمده و همه مسافرین سریعاً در کمتر از دو دقیقه از هواپیما پیاده شده اند.

به‌دلیل تعجیل مسافران در پیاده شدن از هواپیما ، بعضی از آنها دچارمصدومیت جزئی شده و تعداد 9 نفر به واحد اورژانس فرودگاه مراجعه کرده اند و سه نفر به‌طور سرپایی مورد مداوای پزشک ترمینال فرودگاه قرار گرفته و 6 نفر به دو بیمارستان در اصفهان منتقل شدند.

پنج نفر از مسافران در بیمارستان مداوا و ترخیص شدند و فقط یک مسافر خانم باردار مورد مراقبت ویژه قرار گرفته و پس از اطمینان پرسنل پزشکی از حال وی، مسافر در بامداد روز پنج شنبه مرخص شد. باوقوع سانحه بعلت توقف هواپیما در سطح باند، سریعاً اخطاریه (NOTAM) بسته بودن باند 25 راست صادر شد ولی موضوع باعث توقف پروازهای این فرودگاه نشد و مابقی پروازها از باند 25 چپ ادامه یافت.

پس از وقوع سانحه، نمایندگان دفتر بررسی سوانح و حوادث سازمان هواپیمایی کشوری بهمراه یک تیم متخصص از شرکت هواپیمایی بلافاصله در محل حاضر شده و اقدامات اولیه جهت ارزیابی شدت سانحه انجام گرفت و دستگاههای ثبت و ضبط اطلاعات پروازی از روی هواپیما پیاده گردید وبرای بازخوانی به تهران انتقال یافت. با استفاده از تجهیزات پایگاه نیروی هوایی ارتش ، فرودگاه اصفهان، مدیریت بحران شهر و ... تلاش شد که هواپیما از کنار باند به محوطه پارکینگ فرودگاه منتقل شود تا تعمیرات لازم روی هواپیما انجام پذیرد که این مهم تا روز جمعه طول کشیده است.

باعنایت به الزامات آئین نامه بررسی سوانح و حوادث هوائی غیرنظامی مصوب هیئت محترم دولت و همچنین استانداردهای بین المللی ، اطلاعیه وقوع سانحه ( Notification ) به ایکائو و مرجع ذیصلاح بررسی سوانح کشور سازنده و طراح هواپیما (NTSB) ارسال شده و با توجه به تکرار حوادث مشابه این نوع هواپیما ، پیگیری لازم درخصوص انجام اقدام اصلاحی از سوی کارخانه سازنده انجام گرفت و بطور همزمان فرآیند صدور توصیه های لازم به شرکت های هواپیمایی داخلی برای پیشگیری از موارد مشابه مدنظر قرار گرفت.

شایان ذکر است مراحل تحقیقات درخصوص بررسی سانحه در حال انجام بوده و پس از اتمام بررسی ها گزارش نهایی متعاقباً ارائه خواهد شد.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy