افت بازار دلار به کانال۲۶هزار
یورونیوز - در حالی که فعالان بازارهای مالی در ایران گمانهزنیها در مورد میزان کاهش نرخ دلار در صورت حصول توافق برای بازگشت آمریکا به برجام و لغو تحریمهای اقتصادی این کشور علیه جمهوری اسلامی را آغاز کردهاند، این سوال پیش میآید که در دو تجربه مشابه یعنی امضای برجام در تابستان سال ۱۳۹۴ و نیز پذیرش قطعنامه ۵۹۸ در تابستان سال ۱۳۶۷ که به پایان جنگ هشت ساله ایران و عراق منجر شد، چه شوکی به بازار ارز ایران وارد شد و بانک مرکزی کشور افت نرخ دلار را در چه سطحی مهار کرد؟
وسان نرخ دلار قبل و بعد از امضای برجام
نرخ آزاد فروش دلار یک روز پیش از امضای برجام در ۲۳ تیر ۱۳۹۴ به ۳ هزار و ۲۲۰ تومان رسید؛ نرخی که یک ماه پیش از آن کمی بالاتر از ۳ هزار ۳۰۰ تومان بود.
نرخ آزاد فروش دلار در پایان معاملات ۱۰ تیر به ۳ هزار و ۳۳۵ تومان رسیده بود که تا ۲۲ تیر نزدیک به ۱۱۵ تومان (۳.۴۵ درصد) کاهش یافت ولی از روز ۲۳ تیر نوسان صعودی آن آغاز شد. به طوری که این نرخ ۳ مرداد بار دیگر از مرز ۳ هزار و ۳۰۰ تومان عبور کرد. نرخ آزاد فروش دلار در مبادلات ۱۹ دی سال ۱۳۹۴ به قله ۳ هزار و ۷۲۸ تومان رسید که بالاترین نرخ در طول سال ۱۳۹۴ و نزدیک به رکورد تاریخی ۳ هزار و ۸۰۰ تومانی آن زمان بود که در ۱۴ بهمن ۱۳۹۱ ثبت شده بود.
نوسان نرخ دلار قبل و بعد از پذیرش قطعنامه ۵۹۸
نرخ دلار در آستانه پذیرش قطعنامه ۵۹۸، ۱۴۵ تومان بود. در روز ۲۷ تیرماه که مصادف با اعلام پذیرش این قطعنامه از سوی ایران بود، بهای دلار ۴۰ تومان (معادل ۲۷.۵ درصد) سقوط کرد. البته پذیرش این قطعنامه نرخ دلار را تا حدود ۶۰ تومان پایین آورد ولی شوک آن به بازار ارز ایران بسیار کوتاه مدت بود، چنان که متوسط نرخ آزاد فروش دلار آمریکا تا پایان سال ۱۳۶۷ به ۹۶ تومان رسید. در سال ۱۳۶۸ نیز با وجود پایان جنگ ۸ ساله میان ایران و عراق، میانگین نرخ دلار به ۱۲۰ تومان افزایش یافت.