ایران اینترنشنال - سازمان اطلاعات ترکیه، میت، اعلام کرد که ۱۷ نفر را به ظن همدستی با اطلاعات ایران برای ربایش یک مخالف حکومت جمهوری اسلامی بازداشت کرده است.
بنابر گزارش رسانههای ترکیه، تیمی که نقشه این آدمربایی را سازماندهی کرده بود شامل یک دادستان، مالک یک شرکت تجاری صنایع دفاعی، یک سرهنگ بازنشسته و چند افسر هستند.
هویت شخصی که هدف این عملیات بوده به طور کامل اعلام نشده است اما رسانههای ترکیه از او به عنوان یکی از مخالفان حکومت ایران نام بردند که در زونگولداک، شهر بندری در کناره دریای سیاه، زندگی میکند.
به نوشته رسانههای ترکیه، این مخالف حکومت ایران از مدتها قبل دستگاههای امنیتی ایران بوده است و وزارت اطلاعات فردی به نام علی قهرمان حاجیآباد را برای سازماندهی عملیات ربودن او به استانبول فرستاد و این مامور اطلاعاتی پس از سازماندهی عملیات ربودن و تعیین افرادی برای شرکت در این عملیات به ایران بازگشت.
مطالب بیشتر در سایت ایران اینترنشنال
در این گزارش از یک ایرانی به نام مرتضی سلطان سنجلی شاغل در شرکت صنایع دفاعی «بای ساغلام» در منطقه توزلای استانبول به عنوان یکی از مهمترین حلقههای این عملیات نام برده شده است.
این گزارش همچنین از احسان ساغلام، مالک شرکت صنایع دفاعی بای ساغلام، که از ارتباطات گستردهای در وزارت دفاع و نیروهای مسلح ترکیه برخوردار بوده به عنوان کسی نام برده است که جذب، گزینش نیروها و برنامهریزی عملیات را بر عهده داشته است.
شرکت صنایع دفاعی ساغلام متعلق به احسان ساغلام در اردن، مجارستان، پاکستان، کنگو و کویت نیز شعبه دارد و از جمله فعالیتهای آن فروش هواپیماهای نظامی روسی، هواپیماهای بدون سرنشین، هواپیماهای باری، سیستمهای اسکن محمولهها، کانتینرها و چمدانها، و سلاح، سیستمهای ردیاب و مواد منفجره است.
ساغلام با چند افسر بازنشسته، یک دادستان، چند درجهدار و یک مامور پلیس برای شرکت در عملیات آدمربایی به توافق رسید و یک افسر سابق چینی را نیز در این شبکه وارد کرده بود.
از داوود یلماز، یکی از دادستانها در بخش آسیایی استانبول که با احسان ساغلام ارتباط نزدیکی داشته نیز به عنوان یکی از اعضای این تیم نام برده شده که قرار بود از قدرت و اختیارات قضایی خود برای اجرای این عملیات استفاده کند.
داود یلماز، پیشتر سوابقی چون دادستان عمومی قزل تپه در استان ماردین و دادستان عمومی شهر چشمه را دارد و از سال ۲۰۱۹ به عنوان دادستان درجه یک در منطقه آنادولو استانبول منصوب شد.
بنابر گزارشها، مرتضی سلطان سنجلی روز ۳۰ دی ماه راهی زونگولداک محل سکونت این مخالف جمهوری اسلامی شد تا برنامه عملیات ربودن او را نهایی کند اما از وزارت اطلاعات ایران به او اطلاع دادند که خود و تیمش تحت تعقیب قرار دارند و باید اجرای عملیات را لغو کند.
با این حال این عضو تیم عملیات ربایش که تحت نظر نیروهای امنیتی ترکیه بود بلافاصله قصد بازگشت به استانبول را داشت اما دستگیر شد و در شعبه ضد ترور استانبول مورد بازجویی قرار گرفت و سازمان اطلاعات ترکیه در عملیاتی همزمان دیگر اعضای این شبکه را نیز بازداشت کرد.
احسان ساغلام مالک شرکت دفاعی، سرهنگ بازنشسته کامیل تاشچی و افسر پلیس مصطفی چیچک و چند درجهدار بازنشسته دیگر از جمله بازداشتشدگان هستند.
بنابر این گزارش، از میان متهمان این پرونده داود یلماز پس از ابتلا به کرونا در خانه خود تحت نظر قرار دارد و ۱۷ متهم به عضویت در این شبکه پس از بازجویی به اتهام جاسوسی سیاسی از سوی اداره امنیت استانبول تحویل دادگاه چاغلایان استانبول شدهاند.
فعالیت شبکههای ربایش و قتل مخالفان جمهوری اسلامی در ترکیه
این اولین بار نیست که شبکههای جاسوسی یا ربودن و قتل مخالفان حکومت ایران در ترکیه بازداشت شدهاند.
دو سال پیش پس از کشته شدن مسعود مولوی، مدیر کانال تلگرامی جعبه سیاه به ضرب گلوله در استانبول، روزنامه دیلیصباح ترکیه گزارش داد که محمدرضا ناصرزاده یک کارمند کنسولگری ایران در استانبول به اتهام دست داشتن در این قتل بازداشت شده است.
وزارت خارجه ایران اما گزارش روزنامه صباح ترکیه را تکذیب کرد و مطالب منتشر شده را «کاملا بیاساس» خواند و سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت که فرد بازداشت شده کارمند سرکنسولگری ایران نیست.
با این حال خبرگزاری آناتولی ترکیه تصاویر دوربینهای مداربسته فرودگاه از بازداشت ناصرزاده در فرودگاه استانبول را منتشر کرد که براساس آن این کارمند کنسولگری ایران در استانبول با «پاسپورت خدمت» به بخش پروازهای خارجی فرودگاه استانبول رفته بود.
در این تصاویر مامور بررسی پاسپورتها، از ناصرزاده که ماسک بر صورت دارد میخواهد ماسک را بردارد و چهرهاش در فیلم مشخص میشود و در تصاویر دیگر چند مامور پلیس ناصرزاده را بازداشت کرده و با خود میبرند.
آذر ماه امسال نیز در جریان برگزاری دادگاه رسیدگی به پرونده ۱۴ متهم قتل مسعود مولوی در استانبول، رسانههای ترکیه خبر دادند که محمدرضا ناصرزاده، دیپلمات ایرانی، از متهمان این پرونده است و برای علی اسفنجانی که مسئولیت کشتن مولوی را به عهده داشته مدارک سفر جعل کرده تا به ایران فرار کند.
پس از ربایش حبیب چعب از ترکیه و انتقال او به ایران در آبان سال ۹۹ نیز پلیس ترکیه از بازداشت ۱۳ عضو یک گروه تبهکاری به اتهام همکاری با دستگاههای اطلاعاتی جمهوری اسلامی برای ربودن چعب خبر داد.
بنابر گزارشها، وزارت اطلاعات ایران دستکم از سال ۱۳۹۴ از این گروه تبهکاری برای ترور و ربودن مخالفان حکومت ایران در ترکیه استفاده کرده است.
تعدادی از اعضای این گروه تبهکاری و رییس آن، ناجی شریفی زیندشتی قاچاقچی بینالمللی مواد مخدر، پیشتر سال ۹۷ به اتهام دست داشتن در چند قتل از جمله کشتن سعید کریمیان، موسس و مدیر وقت مجموعه تلویزیونی جِم و قتلهای مرتبط با قاچاق مواد مخدر در ترکیه بازداشت شدند اما پس از مدتی آزاد شده و ناجی شریفی زیندشتی به ایران بازگشت.
در مهر ماه امسال نیز خبرگزاری رسمی ترکیه از بازداشت هشت نفر از جمله دو مامور اطلاعاتی ایران خبر داد که به گفته مقامهای امنیتی این کشور قصد ربودن و انتقال یک خلبان سابق نیروی هوایی ایران را از شهر وان ترکیه داشتند.
ویدیوی عملیات مشترک پلیس و اطلاعات ترکیه برای بازداشت دو نفر از اعضای این شبکه نیز منتشر شد که لحظه بازداشت این دو نفر به دست نیروهای امنیتی ترکیه و در مقابل خانه فرد هدف ربایش را نشان میداد.
سابقه وزارت اطلاعات و نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران در انجام عملیات ربودن و کشتن مخالفان در ترکیه به چهار دهه قبل باز میگردد.
با این حال کشته شدن سعید کریمیان مدیر وقت شبکه جم، کشته شدن مسعود مولوی مدیر کانل تلگرامی جعبه سیاه، ربوده شدن حبیب چعب و موارد دیگری از ربایش یا تحویل مخالفان به ایران حاکی از آن است که ترکیه به مکانی ناامنتر برای مخالفان جمهوری اسلامی تبدیل شده است.
آمریکا: آزمایش موشکی ایران فراتر از یک پیام است