ایران وایر - برخی از رسانهها در ایران، از تمایل فدراسیون فوتبال ایران و برخی از کشورهای آسیایی یا آفریقایی برای مذاکره و عقد قرارداد با «کارلوس کیروش» خبر دادهاند.
کارلوس کیروش قریب به ۷ سال سرمربی تیم ملی فوتبال ایران بود که پس از ترک ایران، با تیمهای ملی کلمبیا و مصر از رسیدن به جام جهانی ناکام ماند.
در این گزارش، احتمالات بازگشت سرمربی تیم ملی و خبرهای مربوط به او در ایران را زیر ذرهبین راستیآزمایی میبریم.
آیا ایران، خانه امن مربیان خارجی است؟
دوازدهم بهمن ۱۴۰۰ سایت خبری «اسپورت» امارات توییتی را از «سلطان آلعلی»، خبرنگار شناخته شده این کشور منتشر کرد. در این توییت نوشته شده بود: «ایران در مرحله قبل انتخابی جام جهانی برابر عراق و بحرین شکست خورد و بعد از آن بود که هدایت تیم را اسکوچیچ برعهده گرفت. تیم ملی ایران با هدایت مربی کروات خود در ۱۵ بازی ۱۴ پیروزی به دست آورده و تنها یک تساوی برابر کره جنوبی داشت. ایران ۳۷ گل به ثمر رسانده و تنها ۴ بار دروازهاش باز شده است. ایران با اسکوچیچ زودترین صعود به جام جهانی را داشت و بیشترین امتیاز تاریخ خود را هم در انتخابی کسب کرد، اما هنوز مردم ایران این مربی را باور ندارند.»
👈 مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
هشتم فروردینماه ۱۴۰۱ «نواف الاسیوی»، خبرنگار عربستانی مدعی شد که پس از شکست ایران مقابل کرهجنوبی در سئول، فدراسیون فوتبال ایران مذاکرات جدی خود را با «لئوناردو ژاردیم»، سرمربی سابق باشگاههای موناکو و الهلال آغاز کرده است.
تاریخ فوتبال ملی ایران نشان میدهد که تغییر سرمربی در تیم ملی عجیب نیست و گاهی حتی بهانه و دلیل هم لازم ندارد؛ حتی اگر «دراگان اسکوچیچ» سرمربی تیم ملی فوتبال بهترین عملکرد را در مسیر صعود به جام جهانی ثبت کرده باشد.
حد فاصل سالهای ۱۹۸۲ تا بهار سال ۲۰۱۱ تیم ملی فوتبال ایران ۲۷ بار مربی عوض کرد؛ این تعداد مربی، فقط طی ۲۹ سال.
پس از آن کارلوس کیروش سرمربی پرتغالی تیم ملی، به رکورد هشت سال سرمربیگری در تیم ملی ایران رسید.
سال ۲۰۰۶ میلادی، پس از حضور تیم ملی ایران در جام جهانی آلمان، «حسین فرکی»، کمکمربی سابق تیم ملی فوتبال ایران به خبرنگاران گفته بود: «وقتی هواپیمای تیم ملی از روی باند بلند شد، برانکو ایوانکوویچ به من گفت حالا مطمئنم که در جام جهانی سرمربی تیم ملی خواهم بود.»
نگرانی از دست دادن نیمکت تیمهای ملی، یک عادت همیشگی و دائمی برای سرمربیان این تیم است. دراگان اسکوچیچ با وجود نتایج امیدوارکنندهاش در تیم ملی، هم به دلیل شیوه انتخاب شدنش و هم قرار گرفتن زیر سایه سنگین کارلوس کیروش، مورد اعتماد جامعه فوتبال قرار نگرفت.
کارلوس کیروش چگونه از مصر اخراج شد؟
کارلوس کیروش سال ۲۰۱۹ پس از جدا شدن از تیم ملی ایران، ابتدا هدایت تیم پرستاره کلمبیا را در دست گرفت، ولی یک سال بعد به دلیل نتایج ضعیف با این تیم در رقابتهای انتخابی جام جهانی، از سمتش کنار گذاشته شد. او سپس به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال مصر، پرافتخارترین تیم جام ملتهای آفریقا را برعهده گرفت و از راه یافتن به جام جهانی ناکام ماند.
برخی از رسانهها در ایران، قطع همکاری میان کارلوس کیروش و فدراسیون فوتبال مصر را «خواسته شخصی» سرمربی پرتغالی عنوان کردهاند.
وب سایت خبری «kingfut» مصر، در گزارشی به بندی از قرارداد کارلوس کیروش و فدراسیون فوتبال مصر اشاره کرده است که در آن قید شده بود، در صورت راه نیافتن تیم ملی مصر به رقابتهای جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، قرارداد همکاری آقای کیروش با تیم ملی فوتبال این کشور فسخ خواهد شد.
در این گزارش تاکید شده که کارلوس کیروش در آخرین جلسه خود با مدیران اتحادیه فوتبال مصر تاکید کرده که میخواهد تا پایان سال ۲۰۲۶ در سمت خود باقی بماند، اما مدیران فوتبال مصر علاقهای به این ادامه همکاری نداشتند.
کارلوس کیروش یک روز پیش از این خبر، مدعی شده بود که هرگونه بحث در مورد کنار رفتن خودش و دستیارانش از سرمربیگری تیم ملی مصر، شایعه است.
کارلوس کیروش یکی از شناخته شدهترین مربیانی بود که وارد فوتبال آسیا و سپس آفریقا شد. او سابقه دستیاری «الکس فرگوسن» در تیم منچستریونایتد، یک سال سرمربیگری در رئال مادرید و سرمربیگری تیم ملی پرتغال را در کارنامهاش داشت.
یک روز قبل از دیدار برگشت مصر و سنگال، آقای کیروش در کنفرانس خبری پیش از مسابقه، خود را یکی از ده سرمربی برتر حال حاضر فوتبال جهان نامید.
آیا گزینههای کارلوس کیروش واقعی هستند؟
روزنامه خبرورزشی در گزارشی مدعی شده است که کارلوس کیروش از فدراسیونهای استرالیا، عراق، تونس و ایران پیشنهاد همکاری دارد.
سرمربی تیم ملی استرالیا هماکنون «گراهام آرنولد»، ستاره سابق تیم ملی فوتبال این کشور است. او تیمش را به مرحله پلیآف انتخابی جام جهانی رسانده و باید خردادماه ابتدا مقابل امارات و در صورت پیروزی، مقابل پرو قرار بگیرد. در صورت پیروزی در هر دو بازی، استرالیا به جام جهانی راه خواهد یافت.
گراهام آرنولد، مطابق با قراردادش با فدراسیون فوتبال استرالیا، در صورت صعود به جام جهانی، به صورت خودکار سرمربی این تیم در جام جهانی قطر خواهد بود.
«وادی جاری» رئیس فدراسیون فوتبال تونس، هفدهم فروردینماه به رسانههای این کشور گفت که تمامی خبرها مبنی بر تغییر در کادر فنی تیم ملی فوتبال تونس بیاساس است. خبرگزاری «rfi» فرانسه نیز به نقل از وادی جاری، سرمربی تیم ملی تونس در جام جهانی را «جلال کادری» معرفی کرد و نوشت: «دلیلی به تغییر مربی نمیبینیم. او به تیم، شوک مثبتی وارد کرد و در دورهای کوتاه، تیم را به اوج برگرداند.»
کارلوس کیروش اما چقدر ممکن است به دو تیم ملی ایران و عراق نزدیک باشد؟
تجربه ثابت میکند که آقای کیروش علاقهمند به همکاری با تیمهایی است که یا در جام جهانی حضور دارند یا از شانس بالایی برای صعود به این رقابتها برخوردار هستند. با توجه به پایان رقابتهای انتخابی در آسیا، عراق نمیتواند گزینه مناسب برای کارلوس کیروش محسوب شود. او سال ۲۰۱۹ میلادی هم از گزینههای جدی سرمربیگری در تیم ملی عراق بود که از مذاکراتش با فدراسیون فوتبال این کشور، بینتیجه ماند.
به این ترتیب، به نظر میرسد که میل شخصی کارلوس کیروش به حضور و بازگشت مجدد به ایران باشد.
در فدراسیون فوتبال ایران، برخلاف فدراسیونهای فوتبال استرالیا، مصر و تونس که گمانهزنیها در مورد حضور یا برکناری آقای کیروش به صورت شفاف تایید یا تکذیب میشد، مدیری واکنش قطعی نشان نداده است.