نشریه تایمز اسرائیل از قول یک مقام ارشد اسرائیلی مدعی شد که رابرت مالی رئیس هیات مذاکره کننده امریکا در گفتگوها با ایران، به حاشیه رانده شده است
***
کیهان لندن - آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا دوشنبه ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور) در جریان سفر به مکزیک گفت که رژیم «ایران با آخرین پاسخ خود به پیشنهاد در مورد توافق هستهای یک گام به عقب برداشت.» او توافق برای «احیای برجام» را در کوتاهمدت «بعید» دانست. همزمان گزارشهایی در مورد کنار گذاشتن رابرت مالی از تیم مذاکرات آمریکا منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاری سیانان، بلینکن که در جمع خبرنگاران در مکزیکوسیتی صحبت میکرد گفت: «آنچه در یک هفته گذشته یا بیشتر در واکنش ایران به بستهی پیشنهادی اتحادیه اروپا دیدهایم، آشکارا یک گام به عقب است و چشماندازی برای توافق در کوتاهمدت را بعید میدانم».
وزیر خارجه آمریکا که از حامیان سرسخت معامله با جمهوری اسلامی بوده است اکنون میگوید نمیتواند برای بازگشت احتمالی به توافق اتمی با جمهوری اسلامی جدول زمانی ارائه دهد. وی تأکید کرد «جمهوری اسلامی نمیخواهد یا نمیتواند آنچه را برای توافق لازم است انجام دهد.»
بلینکن همچنین گفت: «آنها [رژیم ایران] اصرار به طرح موضوعات غیرضروری در مذاکره دارند که این مسئله احتمال توافق را کمتر میکند. اما مطمئناً آنچه در هفته گذشته دیدهایم، یک گام به عقب دور از احتمال هر نوع توافق کوتاهمدت است.»
از سیاستهای اعلام شدهی دولت بایدن یکی هم «احیای توافق اتمی با جمهوری اسلامی» بود. با همین هدف بود که رابرت مالی که نقش مهمی در توافق اتمی سال ۲۰۱۵ داشت به عنوان مسئول امور ایران وزارت خارجه آمریکا در دولت بایدن منصوب شد تا هرطور شده به معامله با رژیم ایران بپردازد و «دستاورد اوباما» را زنده کند!اما اکنون گزارشهایی منتشر میشود از نشستهایی که وی با گروههای مخالفت توافق اتمی برگزار کرده است.
برخی منابع اسرائیلی گزارش دادهاند رابرت مالی که مدام زیر فشار و انتقاد اسرائیلیها قرار داشت، از مذاکرات اتمی با جمهوری اسلامی کنار گذاشته شده یا کنار گذاشته میشود.
به گزارش «تایمز اسرائیل» منابع مطلع میگویند مذاکرات با جمهوری اسلامی از دست تیم مذاکرهکننده رابرت مالی خارج شده؛ هرچند سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به «تایمز اسرائیل» تحت فشار قرار دادن مالی یا سختتر شدن مواضع آمریکا را در این ارتباط رد کرده است. این سخنگو مدعی شد «تنها یک دلیل وجود دارد که ما هنوز به تفاهم نرسیدهایم: تهران هنوز مبنای منطقی ارائه شده از سوی اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده مذاکرات برجام را نپذیرفته است.»
این «یک دلیل» که سخنگوی وزارت خارجه دولت بایدن بر آن تأکید کرده شامل موضوعات مهمی از جمله «درخواست تضمین از آمریکا و درخواست غرامت در صورت خروج مجدد آمریکا از برجام و بسته شدن پرونده تحقیقات آژانس در مورد آثار اورانیوم کشف شده در سه سایت اعلام نشده در ایران و لغو همه تحریمها و سایر موارد اختلاف است!»
برای دولت بایدن که با اصرار در پی زنده کردن «دستاورد اوباما» و «توافق اتمی» در مقابل «دستاورد ترامپ» و «پیمان ابراهیم» در خاورمیانه بود، پذیرفتن شکست مذاکرات برای معامله با جمهوری اسلامی بسیار دشوار است اما به نظر میرسد با وجود امتیازات بسیاری که برای رژیم ایران در نظر گرفته شد، آنها دست از باجخواهی و اخاذی و طرح «خواستهای فرابرجامی» برنداشتهاند. گذشته از اینکه این توافق چه در خاورمیانه و از سوی متحدان استراتژیک آمریکا و چه در داخل ایالات متحده با مخالفتهای جدی روبروست.
مخالفان توافق با رژیم ایران میگویند اینکه جمهوری اسلامی به سرعت با افزایش تعداد سانتریفیوژها در تأسیسات زیرزمینی توانسته است غنیسازی اورانیوم را با غلظت بالا ادامه دهد، دلیل روشنی بر این واقعیت است که برجام هرگز نمیتوانسته برنامههای اتمی جمهوری اسلامی را مهار کند! حفظ زیرساختهای هستهای به جمهوری اسلامی اجازه داده تا با اتکا بر آنها مفاد برجام را مرتب نقض کند. کاری که پس از انقضای برجام نیز به آسانی میتوانست در پیش بگیرد و مشکلات کنونی در ارتباط با «توافق اتمی» نیز ناشی از ناتوانی برجام و یک «توافق بد» است. از همین رو جمهوری اسلامی به آن تن داد تا پس از به دست آوردن امتیازات و منابع به ویژه مادی و مالی بتواند آن را پس از انقضای توافق ادامه دهد!
حمله روزنامه جوان به سید حسن خمینی
بازداشت چند نفر در پرونده کشتهشدن سردار سپاه