نمایندگان پارلمان آلمان در سخنان خود با صراحت بیسابقهای علیه رژیم ایران سخن گفتند. مشخص است که امید آنها به هرگونه رفرم از درون این رژیم پایان یافته و به روشنی موضوع پایان این حکومت را مطرح کرده و آرزوی خود را برای موفقیت مردم ایران جهت تحقق ایرانی آزاد به زبان آوردند.
نباید از یاد برد که دولت و پارلمان آلمان در چهار دهه گذشته پیشتاز مماشات با حکومت ایران بودند. احزاب مختلف آلمان با روشهای مختلف یا از حکومت یا از جناحهایی از آن دفاع کرده و پیوسته به امید کاذب «رفرم از درون» این رژیم دامن زده و آن را در سطح اتحادیه اروپا و در عرصه جهانی نیز تبلیغ میکردند. امروز اما آنها نیز صدای خروش مردم ایران برای آزادی را شنیده و به این باور رسیدهاند که دیگر جمهوری اسلامی آیندهای نداشته و آینده ایران را باید در مردم ایران جستجو کنند.
در جلسه پارلمان آلمان برخی از نمایندگان انتقادهایی را به سیاست دولت آلمان در قبال وضعیت در ایران برشمرده یا پیشنهادهایی در مورد اینکه چطور میتوان بطور موثرتری از مبارزه مردم ایران حمایت کرد مطرح کردند.
مباحث پارلمان آلمان در مورد ایران نشان میدهد که احزاب مختلف حاضر در پارلمان که خواسته رایدهندگان خود را نمایندگی میکنند، فقط به لفاظی و حرفهای قشنگ که دولت آلمان در قبال حمایت از مردم ایران میزند بسنده نکرده، بلکه این دولت را زیر فشار گذاشتهاند تا اقدامات عملی مشخص در حمایت از مردم ایران و علیه جمهوری اسلامی انجام دهد. همچنین این مباحث نشان میدهد که از این پس مماشات با «جمهوری اسلامی» میتواند باعث بیاعتباری سیاستمداران شود. امری که مماشات کشورهای غربی با رژیم حاکم بر ایران بر سر مسئله هستهای و برجام را بسیار سخت کرده و آنها را ناگزیر میکند تا در سیاستگذاری خود در قبال جمهوری اسلامی تجدید نظر کرده و به موضوع حقوق بشر در ایران بیشتر توجه کنند. شاید این بار دولت و پارلمان آلمان پیشتاز این واقعیت شوند که دیگر چشم امید بستن به جمهوری اسلامی فایدهای نداشته و باید امیدوار بود تا آنها این درک خود را به دیگر همپیمانان خود در اتحادیه اروپا و در گروه ۱+۵ منتقل کنند.
خلاصهای از سخنرانی نمایندگان پارلمان آلمان از احزاب مختلف
نماینده حزب «دمکرات مسیحی»: چرا صدراعظم آلمان [اولاف شولتز] در سازمان ملل در سخنرانیاش در مورد اعتراضات مردم در ایران و حمایت از آنها حتی یک کلام به زبان نیاورد؟! چرا وزیر خارجه هنوز تا امروز [۱۱ روز بعد از شروع اعتراضات در ایران] فقط حرف از سیاست خارجی فمینیستی میزند ولی در دفاع از مبارزه مردم ایران موضع علنی نگرفته است؟!
نماینده حزب راستگرای «آلترناتیو برای آلمان»: اگرچه حزب سبزها و سوسیال دمکراتها از سیاست خارجی فمینیستی حرف میزنند، اما در عمل از حکومت ایران و سیاستهایش حمایت کردهاند. آنجا که یوشکا فیشر رهبر حزب سبزها زمانی که وزیر خارجه بود مذاکرات هسته ای با رژیم ایران را به جریان انداخت، آنجا که کلودیا روت زمانی که ریئس فراکسیون حزب سبزها بود به سفیر رژیم ایران [دوستانه] خوشامد گفت، [کلودیا روت زمانی که نایب رئیس پارلمان آلمان بود در سفر به ایران در ملاقات با مقامات رژیم از جمله لاریجانی رئیس مجلس رژیم جمهوری اسلامی روسری بر سر کرد]، آنجا که اشتاینمایر [رئیس جمهور از حزب سوسیال دمکرات] در [چهلمین] سالگرد انقلاب اسلامی، به نام مردم آلمان برای روحانی تبریک فرستاد. آنچه در ایران میگذرد به اسلام بر میگردد و دولت آلمان در این مورد چیزی نمیگوید.
نماینده ایرانیتبار حزب «دمکراتهای آزاد»: فقط حرفهای خوب در حمایت از مردم ایران و مبارزه آنها برای آزادی و حقوق بشر کافی نیست. آنچه ما نیاز داریم یک سیاست کاملا تازه در قبال رژیم ایران است که باید بنیاد آن با آنچه تا کنون در جریان بوده تفاوت داشته باشد. اروپا به یک استراتژی تازه در قبال رژیم ایران نیاز دارد. در حالی که اروپا اینهمه وقت برای مذاکرات هستهای با رژیم ایران صرف میکند، حقوق بشر در آن کشور زیر پا له میشود و اتحادیه اروپا به این موضوع نظری ندارد. باید به این سیاست پایان داد. ایران در آستانه یک انقلاب قرار دارد و رژیم ایران در آستانه از هم پاشیدن است.
نماینده کردتبار حزب «چپ»: سیاست خارجی دولت آلمان بر اساس مماشات با حکومتهای سرکوبگر مانند رژیم ایران یا دولت اردوغان در ترکیه یا حکومت عربستان سعودی که غیرنظامیان در یمن را بمباران میکند بنا شده است. سیاست دولت آلمان در قبال چنین رژیمهایی بر اساس منافع ژئوپلیتیک بنا شده و این وضع نباید ادامه پیدا کند. وزیر خارجه آلمان سیاست خارجی خودش را یک سیاست فمینیستی اعلام کرده، اما معلوم نیست در رابطه با حمایت از مردم ایران بطور مشخص چه چیزی مورد نظرش است. در حالی که در ایران موج اعدامها برقرار بوده و هزاران نفر خودسرانه بازداشت و زندانی میشوند، پناهجویان ایرانی که در آلمان حفاظت میخواهند تنها ۳۰ درصد شانس قبولی پناهندگی دارند. در ایالت بایرن [در جنوب آلمان] برای اخراج یک زن پناهجوی ایرانی او را مجبور کردند روسری به سر کند تا بتوانند اخراجاش کنند! دادگاهی در نورنبرگ در سال ۲۰۱۷ حکم داد که تخلف از پوشش اسلامی و مقرارات حجاب که رژیم ایران مشخص کرده دلیلی برای پناهندگی محسوب نمیشود. نظر به تحولات ایران، زبانِ آدم از چنین مواردی بند میآید. در امور پناهندگی باید دلایل خاص جنسیتی، دلیلی پذیرفته شده برای پذیرش پناهندگی محسوب شده و نباید پناهجویانی که پروندهشان بسته شده به ایران اخراج شوند.
نماینده ایرانیتبار و رئیس حزب «سبزها»: در شرایطی که اینترنت در ایران قطع شده مردم ایران از ما میخواهند که صدای آنها باشیم و ما باید تمام توانمان را در همه سطوح از جمله در اتحادیه اروپا به کار بگیریم تا تحریمهای جدیدی علیه رژیم ایران به تصویب برسانیم. حمایت و همبستگی ما با مردم ایران، به زنان و مردان در آنجا نیرو میدهد تا به مبارزهشان در خیابانها ادامه دهند. رژیم ایران مدتهاست که نشان داده اصلاحپذیر نیست، الان زمانی رسیده که مردم ایران خودشان میخواهند تغییر را عملی کنند و ما نیز باید نشان دهیم که در کنارشان ایستادهایم.
نماینده حزب «سوسیال مسیحی»: دیروز در برلین تظاهرات بزرگی در حمایت از مردم ایران برگزار شد و احزاب مختلف آلمان نیز در آن حضور داشتند. ما هر آنطور که میخواستیم لباس پوشیده و میدانستیم که در امنیت به خانه بر میگردیم. [خطاب به حاضران جوان در جایگاه تماشاچیان] مهسا امینی که با برادرش در خیابان قدم میزد توسط پلیس دستگیر شد فقط به خاطر اینکه کمی از موهای سرش بیرون بود. این دلیلی شد که او را دستگیر کنند، کتک بزنند که به این دلیل بعدا جان خود را از دست داد. چنین چیزی دارد در قرن بیست و یکم اتفاق میافتد. امیدوارم مرگ ژینا مهسا امینی نهایتا به آنجا راه ببرد که رژیم حاکم بر ایران از هم پاشیده شود. [خطاب به وزیر خارجه] در ایران ضدیت با زنان را قانونی کردهاند آنوقت خانم وزیر، شما از سیاست خارجی فمینیستی حرف میزنید؟ من هم از این سیاست حمایت میکنم، اما جدا از حمایتهای لفظی، اقدامات عملی شما در دفاع از زنان ایران کجاست؟ تحریمهای مشخص علیه آنهایی که گشت ارشاد و سرکوب زنان را اداره کرده و در دستگیری و شکنجه مردم فعال هستند را به اجرا بگذارید! نگذارید آنها که در سیستم سرکوب در ایران فعال هستند در آلمان بتوانند اقامت داشته باشند یا از خدمات بانکی اینجا استفاده کنند. یک استراتژی تازه در قبال ایران را در دولت به اجرا بگذارید!
نمایندهای از حزب «سوسیال دمکرات»: وضعیت آزادی و حقوق زنان در هر کشوری معیاری برای سنجش میزان پایبندی به حقوق بشر است. رژیم ایران با سیاستهایش نشان داده که به صورت ساختاری ضد زن و ضد حقوق بشر است.
نمایندهای از حزب «سبزها»: باید با همبستگی خودمان با مردم ایران به رژیم ایران نشان دهیم که اعمال خشونت علیه تظاهرکنندگان پیامد داشته و بدون پاسخ نخواهد ماند. احظار سفیر رژیم ایران به وزارت خارجه قدم درستی بود در همین راستا. باید تمام تلاشمان را بکنیم تا تحریمهای هدفمندی در همین زمینه علیه رژیم ایران به جریان بیافتد. خشونت گشت ارشاد در ایران سالهای طولانی است که برقرار است. آنچه بر سر ژینا مهسا امینی آمد یک استثنا نیست، بلکه قاعده حاکم در این سیستم است. برای آنها اعمال خشونت وسیلهای مشروع برای حفظ قدرت و تضمین منافعشان است. خواست تظاهرکنندگان فراتر از فقط مبارزه با حجاب بر علیه سیستم فاسدی است که حاکم است. اقدامات رژیم ایران در عراق و لبنان و سوریه و یمن، گسترش خشونت در منطقه و ایجاد ناامنی بر علیه اسرائیل را دنبال میکند. این رژیم با ارسال پهپاد به روسیه از جنگ علیه اوکراین حمایت میکند. اینها همه نشان میدهد که باید همراه با متحدین خودمان اقدامات بینالمللی جدی برای مبارزه با تجاوزات این رژیم به کار بگیریم.
نمایندهای از حزب «سوسیال دمکرات»: امروز اینجا از مهسا امینی ۲۲ ساله یاد میکنیم، همچنین یاد میکنیم از هزاران نفر دیگر که در این سالها در ایران در تظاهراتها کشته شده یا در زندانها اعدام شدهاند. این چه حکومتی است که شهروندان خودش را به خاطر پوشش دستگیر میکند و تا حد مرگ کتک میزند؟! به نحوی که احتمالا به همین خاطر مهسا کشته شده است. مایلم یادی هم از ناهید تقوی [دوتابعیتی] کنم که از سال ۲۰۲۰ دستگیر شده و در ایران در زندان است. مایلم یادآوری کنم که ایرانیان تبعیدی در آلمان که فعالیت سیاسی میکنند باید اینجا در امنیت باشند و این وظیفه نهادهای امنیتی آلمان است که باید جلوی فعالیتهای نهادهای جاسوسی رژیم ایران در آلمان را بگیرند. نمیدانم تحولات در ایران به کجا خواهد رسید اما آنچه اینبار در ایران در جریان است با آنچه در سال ۹۶ و ۹۸ در جریان بود فرق دارد. اینبار مردم از همه اقشار و گروههای اجتماعی در خیابان هستند. حتی افرادی که فعالیت سیاسی نداشتهاند فعال شدهاند. نظر به حمایت سردار آزمون از مردم ایران [که در یکی از تیمهای فوتبال آلمان بازی میکند]، خوب است که فدراسیون فوتبال نیز در آستانه بازیهای جهانی در قطر موضع روشنی در حمایت از چنین فوتبالیستهایی بگیرد.
رسانههای آلمان و خیزش سراسری مردم ایران
اعتراضات سراسری مردم ایران از همان روز اول بطور گسترده در رسانههای مختلف آلمان بازتاب پیدا کرد. در تظاهرات دی ۹۶ یا آبان ۹۸ یا گزارشی در رسانههای آلمان نبود یا بسیار کوتاه و مختصر بود و یا با تاخیر منتشر میشد. اینبار از همان روزهای اولِ شروع اعتراضات مردم در ایران، تمام رسانههای آلمان، به ویژه رسانههای همگانی که تاثیرگذاری زیادی بر افکار عمومی آلمان دارند اخبار و گزارشهای نسبتا مفصل همراه با تصویر پخش میکنند. خیزش مردم ایران، به ویژه نقش زنان و خواستههای آنها در بسیاری از برنامههای رادیو تلویزیونی و میز گردها بررسی شده یا در رونامهها موضوع مقاله و گزارشهای بسیاری شده است.
تغییر فضای مطبوعات و احزاب سیاسی در آلمان و همچنین در کشورهای دیگر در قبال تحولات ایران، بار دیگر این امر مهم را ثابت میکند که تغییر در ایران فقط به دست خود مردم ممکن است و وقتی مردم با عزم و اراده به خیابانها آمده و برای آزادی مبارزه کنند، تحسین و حمایت همهجانبه جهانیان را برانگیخته و آنهایی را هم که نیمامیدی به این رژیم داشتهاند وادار میکنند که بفهمند سرمایهگذاری روی این حکومت هرگز فاید نداشته و الان نیز نخواهد داشت.
وقتی احزاب و سیاستمداران آلمان با همه محافظهکاری و سیاستهای مماشاتگرانه به تغییر سیاست در قبال جمهوری اسلامی وادار میشوند، یعنی آنکه بوی مرگ و نزدیک شدنِ پایان این رژیم را به خوبی حس کردهاند.
بیانیه کاریکاتوریست ها و طنزپردازان ایرانی
باقر نمازی آزاد شد