بی بی سی - یک فایل صوتی به دست بیبیسی فارسی رسیده که به نظر میرسد در آن یکی از معاونان وزارت اطلاعات در جلسه شورای تامین استان یزد درباره اعتراضهای اخیر صحبت میکند.
بیبیسی فارسی نمیتواند مستقلا محتوای این فایل را تایید کند، اما احتمال دارد صحبتهای فردی به نام «شکوهی» از مقامهای ارشد وزارت اطلاعات باشد.
این فرد در تحلیل مفصل خود از اعتراضهای اخیر بخشی از همان روایت رسمی حاکمیت را تکرار میکند. برخی از اظهارات وی نیز بدون استناد مشخص عنوان شدهاند و برخی دیگر بنا بر شواهد و قرائن، نادرست به نظر میرسند، با این حال او نکاتی متفاوت و حتی در تضاد با روایت رسمی را هم مطرح میکند.
نقش «خارجیها»
این فرد اذعان میکند که اعتراضهای اخیر، بر خلاف روایت رسمی کار دشمنان خارجی نبوده و کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد «برنامهریزی شده نبود.»
او میگوید آمریکا برای ناامن کردن ایران نمیتواند روی «اپوزیسیون در تبعید» حساب کند چون رهبرانشان نمیتوانند با هم همکاری کنند و در خارج از کشور هم «فضا جوری شده که همه، همدیگر را عامل اطلاعات میدانند.»
از این رو به گفته او، آنها روی چهار نفر متمرکز شدند: سعید مدنی به عنوان تئوریسین، تقی رحمانی، مصطفی تاجزاده و «از همه مهمتر میرحسین موسوی».
شروع اعتراضها
این مقام امنیتی اذعان میکند اعتراضها دلایل داخلی هم داشته از جمله تبعیض، بیکاری، بد کارکردیها که کسی نمیتواند منکرشان شود و «شش ماه آتش تهیه» در مورد گشت ارشاد.
به گفته او وقتی حادثه اتفاق افتاد «آنها که باید سکوت کنند، نمیکنند و آنها که باید حرف بزنند، ساکت میمانند» و در «مواقع آشوب، غضنفرهای ما بیش از ام آی سیکس [۶] تاثیر منفی دارند و مردم را عصبانیتر می کنند.»
ام ای ۶ سرویس اطلاعات خارجی بریتانیا است.
اعتراضهای دی ۹۶ و آبان۹۸ ؛ «جرقه» را «منیژه خانم» زد
او میگوید «جرقه» اعتراضهای دی ۹۶، را «منیژه خانم» زد که زنی محجبه بود و اس ام اس زد: «نه به گرانی»؛ و درخواست تجمع کرد که «بعد از سه روز سه میلیون بار بازنشر شد این پیامک ۱۰۲ شهر را تحتالشعاع قرار داد.»
به گفته او در آبان ۹۸ دیگر «جرقه نبود، موشک بود» و «تا روز جمعه سعی کردیم رئیس جمهور را متقاعد کنیم که [گرانی بنزین را اعلام] نکنند» ولی با «تحلیل نادرست وزیر کشور وقت» که گفت آمادگی داریم مشکل ایجاد شد و «هیچکس آماده نبود».
به گفته او، در اعتراضهای اخیر «نظام دچار فلج تلحیلی شد» چون اعتراضات داشت «به حالت تثبیت» میرسید که زمان بازگشایی دانشگاهها شد. اما هیچکس در جامعه اطلاعاتی کشور و در شورای امنیت کشور مخالفت نکرد؛ در حالیکه برای این کار «بهانه داشتیم.» دانشگاه که وارد شد جامعه را هم «در ابعادی دیگر وارد کرد» چون معادلات صحنه در دانشگاه بشدت با کف خیابان فرق میکند.
این فرد با اینکه به «کشتهسازی» اشاره میکند اما اذعان میکند بعضی از کشتهشدگان «بیگناه» بودهاند و میگوید «۷۰ درصد» کنشگران در کف خیابان و بازداشتیها «جوانان ۱۷ تا ۲۱ ساله بودند».
فضای مجازی
بخشی از سخنان این مقام امنیتی به فضای مجازی اختصاص دارد. او فضای مجازی را «متغیر ناامنیساز» میخواند و میگوید پس از مرگ مهسا امینی «در مرحله اول ۹۲ میلیون محتوا» را «کلا ۳۵۰ هزار نفر تولید کردند که ۶۰ درصدشان خارج از کشور بودند».
«در مرحله دوم ۲۰۲ میلیون محتوا را ۴۷۰ هزار نفر تولید کردند که ۷۰ درصدشان خارج بودند.»
او سیاست جمهوری اسلامی برای «کنترل ومهار» فضای مجازی را «اشتباه» خواند و گفت باید از آن استفاده میشد.
این مقام امنیتی میگوید «حدودا ۱۵ هزار نفر» در اعتراضها بازداشت شدند و اگر بررسی کنید میبینید «چیزی برای باختن نداشتند» و در بازجوییها «از چیزهایی مطلع شدیم که روحمان هم خبر نداشت.»
«باید تغییر کنیم»
در آستانه سومین ماه اعتراضهای اخیر، این مقام امنیتی میگوید «بحران کنترل شده» و ناامیدی در «جبهه مقابل» ایجاد شده و «دارند آرام، آرام بر میگردند» هرچند «تعدادی ترور و انفجار کور در آینده خواهیم داشت.»
او همچنین میگوید اینگونه نیست که یک دکمه بزنیم و همه چیز تمام شود و «باید برویم به سمت تغییر» و «رواداری» را بالا ببریم و مسائلی مثل معیشت و اقتصاد باید حل شوند.