ایران وایر - هاشم آقاجری، فعال سیاسی و استاد دانشگاه٬ به عنوان اولین شرکتکننده همایش مجازی «گفتوگو برای نجات ایران» در نخستین پنل این گفتوگوها با عنوان «ایران نیازمند و مهیای تحولی بنیادین» با اشاره به آخرین پیام «میرحسین موسوی» از حصر٬ تشکیل «مجلس موسسان» برای تدوین قانون اساسی جدید را مسبوق به گذار از نظم سیاسی حاضر و جایگزینی نظمی بدیل خواند.
طبق اعلام قبلی، همایش مجازی «گفتوگو برای نجات ایران» روزهای جمعه و شنبه اول و دوم اردیبهشت٬ در فضای «کلابهاوس» برگزار خواهد شد.
این همایش با نگاهی به بحرانهای گوناگونی که حیات شهروندان ایران را خصوصا در پی اعتراضات سراسری که از تابستان ۱۴۰۱ آغاز شد، تحت تاثیر قرار داده است٬ به منظور طرح نظرات کارشناسان از داخل و خارج ایران و یافتن راهکارهای مختلف برای برونرفت از شرایط موجود برپا شده است.
«ایرانوایر» همزمان با برگزاری این نشست٬ متن و ویدیوی سخنرانی شرکتکنندگان را منتشر خواهد کرد.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
هاشم آقاجری٬ فعال سیاسی و استاد دانشگاه٬ ضمن اشاره به آخرین بیانیه میرحسین موسوی٬ گفت: «آن بیانیه نشان میدهد که اولا مهندس موسوی با درک عمیق تحولات جامعه ایران به این نتیجه رسیده است که اصلاح درون سیستمی و از طریق سازوکارهای انتخاباتی ناممکن است. ضمنا او بر مجلس موسسان تاکید دارد نه بر شورای بازنگری قانون اساسی که در قانون فعلی پیشبینی شده است.»
او در ادامه تاکید کرد که در قدم نخست باید در خصوص «نظم سیاسی بدیل» سخن گفت. نظم سیاسی جدیدی که بر پایه رفع تبعیض سیستماتیک از هر نوع پایه گذاری شده باشد. آقاجری اصول و مولفههای نظم سیاسی آینده را جمهوریت٬ دموکراسی و سکولاریسم خواند تا بتواند ضامن برابری همه ایرانیان فارغ از ویژگیهایی از جمله جنسیت٬ قومیت٬ دین و مذهب و دیگر مولفههای تبعیضآمیز باشد.
به گفته آقاجری مانع اصلی تکامل جامعه ایران یعنی «قدرت غیر پاسخگو» اشاره کرد و گفت منظور میرحسین موسوی از قدرت غیر پاسخگو، نهاد و شخص ولایت فقیه و رهبری است.
این زندانی سیاسی سابق در بخش دیگری از سخنرانیاش اضافه کرد که بیانیه میرحسین موسوی ایده «گذار و تحول فرا سیستمی» را پیشنهاد داده است و اصول و اهداف این گذار را نیز مطرح کرده است.
او با اشاره به «بحرانهای مرکب» چند دهه اخیر و جنبشهای مطالبه محور اقشار و گوناگون مختلف٬ تناقض اصلی موجود در سیستم کنونی را «نهاد غیر پاسخگو» خواند.
آقاجری با تاکید بر اصولی همچون اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاقهای اجتماعی- اقتصادی بینالمللی٬ جمهوریت٬ دموکراسی٬ عدالت و برابری٬ نفی تبعیضات ساختاری دینی٬ مذهبی٬ ایدئولوژیکی و سیاست خارجی مبتنی بر منافع ملی را از جمله اصول و اهداف گذار خواند.
او با اشاره به تجربه تاریخی ۱۲۰ سال اخیر مردم ایران و دو نهاد سلطنت و ولایت در ایران٬ ادامه داد که دو انقلاب مشروطه و سال ۵۷ با هدف آزادی و حکومت مردم بر سرنوشتشان بود؛ اما هیچکدام موفق نبودند.
این استاد تاریخ اضافه کرد: «هر نهاد غیر پاسخگو و مادامالعمر میتواند بازتولید کننده دیکتاتوری باشد و در نتیجه با پذیرفت که ما نیازمند جمهوری و دموکراسی و به صورت موکد حکومتی جدای از نهاد دین هستیم.»
دبیر نخستین پنل از همایش «گفتوگو برای نجات ایران»، «رضا علیجانی» روزنامهنگار و فعال سیاسی است.
مخالفت فرج سرکوهی با سفر رضا پهلوی به اسرائیل
از سخنان خامنهای آشکارا بوی طاغوت بهمشام میرسد