بیبیسی - پرهام قبادی
بیبیسی فارسی به اسنادی دست یافته است که حاکی از تشکیل یک «کمیته چهرههای خاص» برای مهار و تنبیه ورزشکاران و هنرمندان همراه با اعتراضات در ایران است. علی دایی، ترانه علیدوستی، اصغر فرهادی و فاطمه معتمدآریا جزو دهها چهره مشهوری هستند که برای تنبیه اقتصادی، ممنوع الخروجی یا زندان آنها تصمیم گرفته شده است. اقدام هماهنگ برای محدودیت چهرههای مشهور کمتر از یک هفته پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شده است.
سه سند درباره اقدامات و مصوبات مربوط به «کارگروه چهرهها» و «کمیته چهرههای خاص» به دست بیبیسی فارسی رسیده است.
بر مبنای اولین سند، در ۳۱ شهریور، یعنی تنها شش روز پس از کشته شدن مهسا امینی و پنج روز پس از اعتراضات در سقز، فهرستی ۱۴۱ نفره از چهرههای مشهور همراه با اعتراضات تهیه شده است.
در نامهای که به امضای محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رسیده است، از وزارت اقتصاد و دارایی خواسته شده تا جزئیات شرایط اقتصادی این هنرمندان و ورزشکاران را تحویل دهد.
اما بلافاصله سطح هماهنگی برای برخورد با هنرمندان و ورزشکاران از «کارگروه مشترک چهرهها» در وزارت ارشاد بالاتر میرود و «کمیته چهرههای خاص» در شورای امنیت کشور تشکیل میشود.
سابقه تلاش بری مهار سلبریتیها در وزارت ارشاد و «کارگروه چهرهها» به دوران ریاست جمهوری حسن روحانی برمیگردد.
در جریان اعتراضات اخیر ایران بسیاری از ستارگان سینما و قهرمانان ورزشی در ایران به زندان افتاده یا با محدودیتهایی مواجه شدهاند و این اسناد گویای ابعاد برنامهریزی حکومت برای برخورد با آنان است.
اسناد فاششده چه میگویند؟
اسناد محرمانهای به دست بیبیسی فارسی رسیده که نشان می دهد بلافاصله بعد از شروع اعتراضات در ایران، حکومت برای جلوگیری از حمایت سلبریتیها از جنبش اعتراضی، کمیته ای مخفی برای برخورد با آنها تشکیل داد.
اولین سند مربوط به سی و یکم شهریور است که تصمیمات جلسه کارگروهی به نام «کارگروه چهره ها» را ابلاغ میکند. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران در صورتجلسه «سری» این جلسه نام ۱۴۱ نفر از شخصیتهای سرشناش هنری و ورزشی را به وزارت اقتصاد میدهد تا وضعیت مالیاتی آنها ارایه و برای آنچه اعمال «محدودیتهای پیشبینی شده برابر قانون» خوانده اقدام شود. در این سند گفته شده این چهره های سرشناس نقش مهمی در دامن زدن به اعتراضات داشته اند.
نام بسیاری از بازیگران، خوانندگان، ورزشکاران و چهرههای رسانهای معروف ایران در این فهرست دیده می شود از جمله اصغر فرهادی، علی دایی، ترانه علیدوستی، اشکان خطیبی، دنیا مدنی، پگاه آهنگرانی، منیژه حکمت، مهدی یراحی، احسان کرمی، برزو ارجمند و شاهین صمدپور.
یکی از چهره هایی که نامش در این فهرست آمده به بیبیسی فارسی گفت ماموران «اینفلوئنسرهای اینستاگرامی را تهدید میکردند که اگر به حمایت از اعتراضات ادامه دهند بابت همه درآمد حاصل از فعالیتهای مجازیشان باید مالیات بپردازند که رقم هنگفتی میشود.»
دو نفر از دیگر از کسانی که نامشان در فهرست آمده هم تایید کردند که حساب بانکی تعدادی از چهرههای سرشناس بعد از حمایت از اعتراضات مسدود شد.
بر اساس این سند، که یکی از نهادهای امنیتی منطقه در اختیار بیبیسی گذاشته، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران که نامه را امضا کرده «رئیس کارگروه چهرهها» عنوان شده است. اتحادیه اروپا آقای اسماعیلی را اسفند ماه به اتهام «ارتباط با سرکوب امنیتی معترضان» تحریم کرد.
دو سند از شورای امنیت کشور
سند دوم با مهر «خیلی محرمانه»، به تاریخ چهارم مهر، نشان میدهد این «کارگروه» به «کمیته چهرههای خاص» تغییر پیدا کرده است و دائمی شده است. در این جلسه، بین نهادهای حکومتی برای برخورد با شخصیت های سرشناس تقسیم وظایف شده است.
کمیته در این جلسه تصمیم گرفته که وزارت ورزش با همکاری سازمان اطلاعات سپاه با چهرههای ورزشی برخورد کنند. «چهرههای هنری، سینمایی و اصحاب رسانه» هم به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت اطلاعات سپرده شدهاند.
ابتدای این سند آمده که اعضا به اتفاق اعلام کردهاند که «هر تصمیمی در خصوص چهره های خاص و سرشناس اعم از ورزشی، هنری و سینمایی باید به گونهای باشد که کمترین هزینه و بیشترین بهره مندی برای مهار اغتشاشات و همراهی با اصل نظام داشته باشد.»
در قسمتهای مختلف این سند مشخص است که حکومت ایران واهمه دارد که برخورد شدید با چهرههای سرشناس به ضررش تمام شود.
در یکی از بندها آمده که «هرگونه محدودیت یا سطح برخورد با چهره های خاص و شاخص که می تواند موجب التهاب و تنش در جامعه و یا بهرهبرداری معاندین و شبکه های ماهوارهای شود» باید به تایید وزیر کشور برسد.
در این سند از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت ورزش خواسته شده تا هر روز فهرست نامهای چهرهها را بروزرسانی کنند.
سند سوم تصمیمهای «نهمین جلسه کمیته چهرههای خاص» در تاریخ یکم آبان را ابلاغ میکند که در آن نگرانی از چهرههای فوتبالی در آستانه جام جهانی قطر مشخص است.
بر سر اساس این نامه «سیاست اصلی برخورد دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی با چهرههای ورزشی، برخورد مرحله به مرحله و چناچنه هر یک از مهره های مذکور با اقدام یک محدودیت متنبه نشد، مرحله بعدی اعمال گردد.»
در این سند نام یک بازیکن و مربی سرشناس فوتبال آمده که «ممنوع المعامله» شده اند. همچنین به دادستانی کل ایران ابلاغ شده که مربی مذکور را احضار و تفهیم اتهام کند.
در یک بند دیگر آمده که دنیا مدنی، بازیگر ایرانی، ممنوع الخروج شده و «از سوی وزارت اطلاعات دعوت و تذکرات لازم به نامبرده داده شده.» خانم مدنی مدتی بعد توانست گذرنامه اش را پس بگیرد و از کشور خارج شود.
این تشکیلات امنیتی حکومت ایران از آنچه «جسارتهای مستمر» فاطمه معتمدآریا، هنرپیشه سرشناس سینما، خوانده ظاهرا خشمگین است و از دادستانی تهران خواسته تا «نامبرده را سریعا تفهیم اتهام کند و پروندهاش به قید فوریت در دستور کار قرار گیرد.»
با وجود اینکه قرار بوده اطلاعات سپاه فقط به چهرههای ورزشی بپردازد، بر اساس این سند اجازه بازداشت کتایون ریاحی به این نهاد داده میشود. خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران ۲۹ آبان خبر داد خانم ریاحی اطراف قزوین دستگیر شده است.
این اولین باری است که درز اطلاعاتی اسناد محرمانه نشان میدهد که حکومت با تهدید به محاکمه، تنبیه مالی و حتی تطمیع چهرههای سرشناس تلاش کرده در اعتراضات اخیر جلوی همراهی آنها با جنبش اعتراضی در ایران را بگیرد.
مقایسه امام جمعه قشم با شعبان بىمخ