ایران وایر - پیام یونسی - در فاصله دو روز مانده به آغاز رقابتهای المپیک ۲۰۲۴، سه گروه از کاروان ایران به پاریس رسیدهاند. کاروانی که بخش بزرگی از آنها را مدیران و همراهان ورزشی و سیاسی تشکیل میدهند. کاروانی که کمیته المپیک جمهوری اسلامی ایران، آن را «خادمالرضا» نامیده است.
«محمود خسرویوفا»، رییس کنونی کمیته المپیک، ۱خرداد۱۴۰۳ به رسانههای ایران گفته بود: «جهت ادای احترام جامعه ورزش به خدمات ارزشمند آیتالله رئیسی، کاروان اعزامی ایران به بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس، به نام "خادم الرضا" نام گذاری شده است.»
او مشخص نکرد که دقیقا چه کسی یا کدام نهادی چنین نامی را برای کاروان ورزشکاران ایرانی در پاریس انتخاب کرده است.
***
۳۱تیر۱۴۰۳ «مناف هاشمی»، دبیرکل کمیته المپیک جمهوری اسلامی، به خبرنگاران گفت که بهدلیل کشته شدن هزاران کودک ازجمله کودکان فلسطینی در جنگها، «شعار کاروان» ایران را «صلح برای کودکان» انتخاب کردهاند.
شاهکار کمیته المپیک جمهوری اسلامی اما، سوگندنامهای بود که توسط دو پرچمدار کاروان ایران، پیش از اعزام ورزشکاران قرائت شد.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
«ندا شهسواری» و «علی پاکدامن» که قرار است پرچمدارهای کاروان المپیک ایران در پاریس باشند، ۲۱تیر، سوگندنامهای را در حضور «کیومرث هاشمی»، وزیر ورزش و جوانان خواندند که بخش عمدهای از آن، تعهداتی نسبت به «اجرای دستورات اسلامی»، «احترام به قوانین جمهوری اسلامی»، «پایبند ماندن به اصول و اخلاق اسلامی» و «احترام گذاشتن به پرچم جمهوری اسلامی» دیده میشد.
آیا کاروانهای ورزشی سایر کشورها نیز صادرکننده ایدئولوژیهای حکومتی خود هستند و ورزشکاران را موظف به سوگند برای اجرای منویات سیاسی، عقیدتی و مذهبی خود میکنند؟
نامگذاری روی کاروان ایران از چه زمانی آغاز شد؟
از بازیهای المپیک ۱۹۴۶ لندن که نخستین کاروان ورزشکاران ایرانی در المپیک حضور داشت تا المپیک ۲۰۱۲ لندن، کاروانهای ورزشی ایران نه نام داشتند و نه شعار.
نخستین بار «محمد علیآبادی»، رییس وقت کمیته ملی المپیک در دوران ریاستجمهوری «محمود احمدینژاد»، تصمیم گرفت برای کاروان ورزشی ایران در رقابتهای المپیک تابستانی ۲۰۱۲ لندن، از شعار «امید، همت و اقتدار» استفاده کند.
چهار سال بعد، این کمیته پا را کمی فراتر گذاشت و در دولت «حسن روحانی»، برای کاروان المپیک ایران نام «کاروان امام رضا» را برگزید. همان سال، کاروان پارالمپیک ایران را «کاروان منا» به یاد زائران کشته شده در حج سال ۲۰۱۵ نام نهادند. شعار کاروان هم «توکل به خدا، اراده و افتخار» بود.
در المپیک ۲۰۲۰ توکیو، مسوولین کمیته المپیک به یاد آوردند که قرار است یک تیم از کشور ایران به رقابتها اعزام شود؛ پس نامش را «ستارگان پارسی» گذاشتند و شعارش را «همه برای ایران» انتخاب کردند. نماد کاروان هم «جام ارجان» بود؛ «ارجان» شهری باستانی در استان کهگیلویهوبویراحمد است.
حالا ورزشکاران ایرانی که گروهی خلاصهتر از تمام ادوار دو دهه اخیر هستند، باید زیر نام خادمالرضا وارد رقابتها شوند.
جستوجو در صفحات رسمی کمیتههای المپیک کشورهایی مانند آمریکا، آلمان، بریتانیا و ژاپن نشان میدهد که کشورهای حاضر در رقابتهای المپیک نهتنها نام و شعاری برای خود انتخاب نکردهاند، که کوشیدهاند شعار رسمی انتخاب شده از سوی کمیته برگزارکننده رقابتها در فرانسه را تبلیغ کنند؛ «Games wide open»، به معنی «بازیها کاملا باز است.»
کمیته برگزارکننده رقابتها گفته بود که این شعار به معنی «باز بودن درهای رقابتهای ورزشی به روی همه انسانها» است و تلاش میکند نشان دهد که رقابتهای المپیک و پارالمپیک، دور از در نظر گرفتن «جنسیت»، «نژاد» و گرایشهای مذهبی یا سیاسی برگزار خواهد شد.
چرا انتخاب شعارهای حکومتی عجیب نیست؟
انتخاب لقبی مذهبی از «ابراهیم رئیسی»، رییسجمهور کشته شده ایران در سقوط بالگرد و شعارهای مذهبی در سوگندنامه کاروان ایران، برای کاروانی که ریاست آن را «محمود خسرویوفا» برعهده دارد، عجیب نیست.
محمود خسرویوفا، امنیتیترین مدیر تاریخ ورزش ایران است که در دهه ۱۳۶۰ به عنوان بادیگارد «علی خامنهای»، رهبر کنونی جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکرد.
خودش خاطراتی از معلق شدن خودرو خامنهای در دهه ۶۰ خورشیدی را روایت کرده است. محمود خسرویوفا در مصاحبهای که آبان۱۳۹۸ میان اعتراضات سراسری به افزایش قیمت بنزین در ایران با «علی رضوانی»، بازجو خبرنگار صداوسیما داشت، گفت: «روز اولی که خودرو بلیزر را تحویل گرفتم و آقا [علی خامنهای] را سوار کردم، یک ربع بعد در میدان بهارستان چپ کردم.» او گفته بود که رهبر کنونی جمهوری اسلامی، هرگز او را بابت چپ کردن خودرو مواخذه نکرد.
از محمود خسرویوفا، روایتهای متفاوتی در مورد نقشی که برای نجات علی خامنهای در روز ۶خرداد۱۳۶۰ بازی کرده وجود دارد. برخی از نزدیکان آقای خسرویوفا در روزهایی که او ریاست کمیته پارالمپیک ایران را برعهده داشت، میگویند که او از کسانی بوده که خودش علی خامنهای را از مهلکه خارج کرده و بدن مجروح او را به خودرو رسانده است.
در روایتی دیگر که با حضور دو بادیگارد سابق علی خامنهای از آن روز نقل میشود، محمود خسرویوفا میگوید که خودش را با پیامی که از «محسن جوادیان» گرفته، به محل بمبگذاری رسانده است. او در این مستند کوتاه میگوید: «بیسیم روی میز من بود. دوستان اعلام کردند حافظ، حافظِ هفت؛ مورد پنجاه پنجاه.» عبارت «حافظِ هفت» برای تیم حفاظتی علی خامنهای بهکار میرفته و طبق گفتههای محمود خسرویوفا، «پنجاه پنجاه»، اسم رمز وضعیت قرمز بوده و برای مواردی ازجمله اقدام به ترور بهکار میرفته است.
محمود خسرویوفا از مهمترین حامیان قربانی کردن ورزشکاران در راه سلب اهداف نظام جمهوری اسلامی است.
رییس کنونی کمیته المپیک جمهوری اسلامی، پیشاز این در بهمن۱۴۰۱ رسما در گفتوگو با خبرنگاران مدعی شد که به «توماس باخ»، رییس کمیته بینالمللی المپیک «دروغ» گفته و مدیران پیشین ورزش ایران را به ناتوانی برای فریب دادن نهادهای بینالمللی، برای مواجه نشدن ورزشکاران ایرانی و اسراییلی محکوم کرد.
او به رییس IOC گفته بود که ورزشکاران ایرانی خودشان مایل به رقابت با حریفان اسراییلی نیستند. به این ترتیب، خطر تعلیق ورزش ایران کمرنگ و ورزشکاران ایرانی از سوی نهادهای بینالمللی مورد مواخذه قرار میگرفتند.