این که ما ایرانیان اهل مطالعه نیستیم از ضعف فرهنگی ماست و به خودی خود ایراد نیست ولی این که ما کتاب نخوان ها ادعای کتابخوانی بکنیم ایراد بزرگی ست که بدتر از اصل ماجرا یعنی اهل کتاب نبودن ماهاست.
در دوره ی حاضر زشت است کسانی که ادعای سواد و دانشگاهی بودن می کنند، بگویند که کتابخوان نیستند و سرشان بیشتر به نوشته ها و مطالب اینترنتی گرم است لذا باید راه چاره ای بیابند تا این موضوع را از دیگران پنهان کنند.
در گذشته بخصوص کسانی که ادعای روشنفکری یا مارکسیست بودن می کردند، بدون این که کتابی را واقعا خوانده باشند، چند اسم را از بَر می کردند و چند خط از یک کتاب را به خاطر می سپردند و هر گاه سخنی در میان جمع در می گرفت آن اسامی و جملات را مثل طوطی تکرار می کردند که یعنی ما هم اهل مطالعه و مطالب عمیق هستیم. دست این ها وقتی این اسامی و جملات را در فواصل زمانی تکرار می کردند رو می شد.
بعد از رواج کتاب های دیجیتال و پی دی اف، خاطرم هست که یکی از تلویزیون ها مجموعه ای از ده یازده هزار کتاب پی دی اف را به فروش می رساند و اشخاص وقتی در مورد کتاب و کتابخوانی مورد سوال قرار می گرفتند می گفتند که خیلی اهل مطالعه و صاحب ده یازده هزار جلد کتاب دیجیتال هستند!
وقتی از آن ها سوال می کردی که کتاب دیجیتال چیست اکثر آن ها می گفتند که کتاب دیجیتال کتاب پی دی اف است که خواندن اش هم روی موبایل سخت است ولی ما داریم و می خوانیم!
حقیقت این است که ما تا بابت چیزی «پول» ندهیم نمی توانیم ادعای علاقه داشتن واقعی به آن را بکنیم.
اگر برای خرید چیزی دست به جیب مان رفت آن وقت می توان ادعای داشتن علاقه به آن چیز را نیز کرد.
اولا کتاب دیجیتال، معنی اش کتاب پی دی اف نیست. کتاب های دیجیتال اغلب با قفل و بست دیجیتال همراه است و قابل کپی کردن نیست. کتاب دیجیتال کتابی ست که حروف آن قابل تغییر است، قابل بزرگ و کوچک کردن است، کلمات در آن قابل جست و جو ست و ابدا شبیه به کتاب های پی دی اف شده نیست.
برای کتاب های دیجیتالِ روز، باید پول خرج کرد و آن را مثل کتاب واقعی خرید.
در ایران کتاب های روز فارسی به صورت دیجیتال واقعی توسط دو سایت «فیدیبو» و «طاقچه» به فروش می رسد. کتاب های این دو سایت در خارج از ایران و به صورت ارزی نیز قابل خریداری ست.
نکته ی مهم در مورد کتاب دیجیتال و پی دی اف این است که نمی توان این نوع کتاب ها را روی تلفن همراه به آسانی مطالعه کرد. کسانی که ادعا می کنند روی تلفن همراه کتاب می خوانند، اغلب دروغ می گویند. تلفن همراه یا باید با صفحه ی بزرگ باشد یا خواننده از آی پد دستگاهی با صفحه ی بزرگ استفاده کند که مطالعه را مطلوب کند و چشم و ذهن خواننده را خسته نکند.
اما در مورد کتاب های پی دی اف فارسی برای کتاب خوان های واقعی، ما با کمال خوشحالی، سایت و صفحه ای داریم در اینترنت و تلگرام به نام «باشگاه ادبیات» با مدیریت امیر عزتی که به صورت پیوسته و خستگی ناپذیر، کتاب های قدیمی را با کیفیت عالی اسکن می کند و به صورت رایگان در اختیار علاقمندان قرار می دهد، که باید تلاش آقای عزتی را ارج نهاد چرا که دسترسی به کتاب هایی که حتی در کتاب خانه های بزرگ ایران و جهان قابل دسترسی نیست را امکان پذیر می سازد، و یکی دیگر از دلایل کتاب نخوان بودن ماها این است که مراجعان به کتاب های این باشگاه در تلگرام از سه چهار هزار بیشتر نیست در صورتی که مجموعه ی کتاب های این باشگاه یکی از گران بهاترین و دست نیافتنی ترین کتاب های فارسی را -آن هم به رایگان- در اختیار همگان قرار می دهد.
https://t.me/BashgaheAdabiyat
https://www.bashgaheadabiyat.com
https://www.facebook.com/groups/BashgaheKetab
https://www.instagram.com/bashgaheadabiyat/
https://twitter.com/Bashgahadabiyat