کیهان لندن - گفته میشود دولت مسعود پزشکیان «مصرّانه» پیگیر تصویب FATF است. تحلیلگران و کارشناسان موافق پیوستن جمهوری اسلامی به FATF میگویند بدون آن حتا چین و روسیه نیز از تجارت با ایران رویگردان هستند.
عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد که اکنون به دنبال عضویت جمهوری اسلامی در FATF است، خرداد ۱۴۰۰ آن زمان که رئیس بانک مرکزی بود، میگفت «۹۰ درصد تجارت کشور از راههای تحریمناپذیر انجام میشود به همین خاطر لیست سیاه FATF تاثیری بر روی تجارت ما ندارد.»
اصلیترین مسئله مخالفان عضویت جمهوری اسلامی در FATF اختلال در تأمین مالی نیروهای مسلّح و از بین رفتن شبکههای مالی پولشویی است که بخش عمده آنها زیر نظر نهادهای نظامی- امنیتی حکومت فعالاند یا با آنها همکاری دارند. بخش مهمی از تأمین مالی گروههای نیابتی نیز از همین طریق انجام میشود. جمهوری اسلامی همچنین از مسیرهای غیرقانونی تحریمهای اقتصادی را که علیه آن وضع شده است، دور میزند.
روزنامه «کیهان» چاپ تهران اول بهمن ۱۴۰۳ نوشت، «با پذیرش FATF باید فرماندهان سپاه قدس را تحویل غرب بدهیم!»
در این مطلب آمده، طبق نظر کارشناسان پذیرش FATF و CFT به معنای پذیرش امور زیر است:
«۱- ارائه اطلاعات تمام روابط تجاری و مالی مردم ایران و نیز ارائه تمام اطلاعات راههای دور زدن تحریمها به اعضای FATF یعنی آمریکا و انگلیس و... یعنی بستن راههای تنفس در اقتصاد کشور
۲- ممنوع بودن نقل و انتقالات فیزیکی پول به ایران
۳- تعهد به برخورد با گروههای مقاومت مانند حزبالله، حماس و... به دلیل اینکه آمریکا و رژیم صهیونیستی آنها را تروریست اعلام کردهاند.
۴- برخورد با حامیان گروههای مقاومت در ایران مانند اکثریت مردم ایران، نیروی قدس و فرماندهان آنها و حتی همکاری قضائی کامل با دادگاههای غربی درخصوص فرماندهان نیروی قدس و تحویل دادن آنها به کشورهای غربی
۵- حتی اگر کل این تعهدات را انجام دهیم هیچ تحریمی از بانکهای ما برداشته نخواهد شد زیرا مشکل اساسی، تحریمهای ثانویه آمریکا است که مانع ارتباط بانکهای خارجی با بانکهای ایران میشود و مسائلی مانند FATF صرفا امور فرعی هستند! با این اوصاف کدام عاقلی اینها را میپذیرند؟»
مخالفان این موضوع تمام تلاش خود را میکنند تا جلوی تصویب احتمالی پیوستن جمهوری اسلامی به FATF را بگیرند. در همین ارتباط ۱۲۰ نماینده مجلس شورای اسلامی ۲۴ دیماه در نامهای به رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشتند که «پذیرش FATF و CFT هیچ فایدهای برای ملت ایران نداشته و بر مشکلات تحریمی از جمله کشف تمام راههای دور زدن تحریمها و در نتیجه مسدود کردن آنها، افزوده و نیز برای امنیت کشور مشکلات گوناگونی را ایجاد خواهد کرد.»
یاسر جبرائیلی رئیس پیشین مرکز ارزیابی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام ۲۱ دیماه ۱۴۰۳، ضمن مخالفت با پیوستن جمهوری اسلامی به FATF گفت این اقدام خسارت ردیابی روابط تجاری و تکرار «فاجعه انفجار پیجرهای حزبالله لبنان» برای ایران را در پی خواهد داشت.
محمود نبویان نماینده مجلس شورای اسلامی نیز در مورد FATF میگوید: «پیوستن به این نهاد یعنی قفل شدن تمام مجاری تجارت اقتصاد ایران. باید همه اطلاعات از جمله راههای دور زدن تحریمها را به اسرائیل بدهیم.»
یکی از الزامات FATF، شفافیت در تراکنشهای مالی و بانکی است. این شفافیت ممکن است اطلاعات مربوط به تراکنشهایی را که از نظر امنیتی برای حکومت ایران محرمانه هستند، آشکار کند. بر همین اساس برخی از مقامات نظام نگرانی دارند که این اطلاعات بتواند توسط «کشورهای متخاصم»، به ویژه آمریکا و اسرائیل، برای فشار بیشتر بر حکومت استفاده شود.